My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Monday, December 3, 2012

Botol Air Abang & Adik

Baru2 ni beli botol air untuk Abang & Adik..Yang jenis ada straw..senang sikit nak bawak dalam kereta..Sebelum ni guna bekas air tupperware biasa, selalu tumpah..Abang n Adik memang suka makan dalam kereta..tak kisah la makan apa2 pun..tapi kalau kat rumah, tak suka pulak..huhuuu..

Oh ye, Ayah dah balik dari kursus...Alhamdulillah...lepas dah rindu Ibu n anak2..baru la tidur Ibu lena sikit sebab Abang tak meragam sangat pasal dapat tidur "bertepek" kat Ayah..hehee...Adik pulak suka tidur "bertepek" kat Ibu...plus lena tidur sebab cinta hati dah balik..heheee...

Ni dia botol air hero2..

Botol air Upin & Ipin..Biru untuk Abang, kuning untuk Adik...comey kan...

T____________T

RM12.90/each..beli kat kedai buku..Ibu nak beli botol air biasa2 je..Ayah cakap ok yang ni..Ibu pun ok gak laa...

Tak sempat Ibu nak snap gambar naik kereta berdua ni...siap peluk2 lagi..heheee..


;-)




Amy Azran




Wednesday, November 28, 2012

Aku Yang Tersakiti

Macam tajuk lagu pulak...tak ingat lak sape penyanyi nye..biase dengar kat Hot FM pagi2 kat opis..Hari Isnin masa Ayah nak bertolak ke Seminar kat Subang, Ibu amik leave...so, pas Ayah dah gerak, Ibu pun jadi la surirumah tak sepenuh masa..ye la, sebab pengasuh anak2 AKA Acu Baie ade datang..

Seronok sangat2 dapat spend masa dengan anak2..tapi hati sedih sebab Ayah out station..huhuuu...Mula2 teman Abang tido petang..Adik masa ni dah nak bangun dah...Pastu Ibu join lepak dengan Nenek kat luar..Adik pun main kat luar..

Naik turun, Naik turun....pastu duk atas Ibu...suka sangat Adik sebab Ibu ada kat rumah...asyik bertepek kat Ibu je potet nih..hehee...

Tarik meja la...pastu melompat..Ibu betulkan semula meja..dan...

 Ni nak suruh Ibu dukung dia..tapi Ibu buat tak tahu...pastu mula la sakit ati n buat jebek mahal dia tuh...memang ni la model jebek Ayah n Ibu..heheee...Abang just nangis je kalau sakit hati...Potet ni mesti modal die menjebek diikuti kembang kempis hidung kalau hati nya disakiti...ikut sape tah..heheee...kalau sakit sebab jatuh, jap je nangis nye, jebek pun tidak...comel kan...heee

Lepas dah reda, Potet ni pun buat la aktiviti dia cam biasa...

Potet suka main tin susu...kalau ada baki serbuk susu dalam tu, Adik AKA Potet akan amik dengan jari die n then jilat...bes kot..Oh ye, Potet ni still nyusu Anmum Langkah 2..Patutnya setahun dah tukar Langkah 3, tapi die tak nak..Puas dah Ibu paksa..penyudah nye die campak botol susu ke dinding n tak nak minum dah...

Dah try tukar yang perasa madu, still tak nak...tukar dutch lady, emmm...lagi la tak nak...camne ye nak bagi Adik ni tukar susu..dah setahun 5 bulan dah..adoi yaii....

Ni tin baru, tak buka lagi...nampaknya Potet tak pandai lagi buka yang bahagian dalam tu..heheee...masih berusaha

Tengah berfikir camne ye nak buke tin susu ni..haishhh...





Amy Azran








Tuesday, November 27, 2012

Seminar Ayah Di Subang

Huhuuu...3 hari Ayah out station..rindunye....Isnin bertolak..Rabu baru balik..Ayah naik kereta dengan his bestfriend ever (ye la tu...heheee..)

Ibu cam biase la, emosi sikit sebab kena tinggal...isteri manje kan...jenuh la Ayah memujuk sebelum gi seminar tu..hehee..dah la Ibu demam panas Sabtu malam...sampai Ayah suapkan makanan...terharu Ibu...Terima kasih sayang cinta hati Ibu....Pandai Ayah pujuk Ibu suruh makan nasi..mula2 cakap 3 sudu aje...pastu sampai ke sudah asyik 3 sudu...padahal dah bersudu2 suap kat mulut Ibu...Ibu memang liat sikit makan sebab tak ada selera..

Ibu, Abang, Adik rindu sangat2 kat Ayah...

Ni aksi manja anak beranak...amat susah mengambil gambar yang begitu perfect...huhuuu....gambar Ibu n Ayah ade gak tapi aksi terlebih manja aaa....heheeee...tapi kat HP Ayah...Ayah kena tengok tiap2 mase tau gambar tu...heheee...

Tengok aksi hero2 ni bila nak diambil gambar :









Tengok la tu, seorang ke utara, seorang ke selatan, seorang ke barat...huhuuu




Amy Azran



 

Saturday, November 24, 2012

Back To School

Hai..Abang n Adik nak gi school ni...

Abang with his "Si Naga"

Adik with his "Si Buaya"...Before gi school, kena bawak HP...tapi HP Ayah je la..HP Ibu takleh nak baling2 n nyonyot...heee...

Amin/Salam dengan Ayah dulu...nanti Ayah bagi duit belanja sekolah..heheee....beratur ye anak2.....




Ok boys...jom gi sekolah.....





Amy Azran



Backyard Science & Finger Tips


Abang suke sangat tengok cite Backyard Science kat chanel TVIQ 610..Abang sebut "Backcaid..Backcaid...."...Memang akan ternganga depan tv..Sebab tu Ayah belikan tv baru dalam bilik ganti tv yang rosak...satu lagi Finger Tips...
 
 
 Yang lain2 cite kat TVIQ Abang suka gak tapi yang dua ni memang favourite...
 
 
So, macam2 la dalam imagination Abang nak create sesuatu.... contohnya :

Tengok tu...Ibu pun tak faham apa yang Abang nak buat ni tapi Abang is very creative boy laa...heheee...
 
 Gigih Abang merekativiti...heheee...

Rilex jap, tengok tv....

Ok, sambung buat kerja...Ape tu sayang Ayah n Ibu?......:-)

Jadi dah ye sayang.....Emmmm....Ape la agaknye tu.... :-)




Amy Azran











Friday, November 23, 2012

Ditimpa Kerusi

Kejadian ni berlaku kepada Adik..masa tu Ibu tengah bz kemas2 barang...takut tertinggal macam yang kes kad astro, raya lepas..klik sini...haru nanti...heheee...

So, Ibu biarkan Adik main dengan Tok..mase tu kat kerusi makan..Adik n Tok duk kat bawah..Adik baring2..maybe ngantuk..tapi Adik ajak Tok main tepuk2 tangan..Tok pun nyanyi la lagu..mula2 lagu Jong-Jong Inai..siap ada style jari telunjuk lagi..Adik pun ikut same..pastu Ibu dengar Tok nyanyi lagu Tepuk Amai Amai...ok lagi...

Pastu lagu Bangau Oh Bangau...ade lirik salah...Tok nyanyi..."Bangau Oh Bangau...Kenapa Engkau Kurus...Macam Mana Aku Tak Kurus, Nasi Aku Mentah...".. So Ibu pun cakap la...salah tu Tok...Ibu gelak n Tok pun gelak...Adik gesel2 kaki die kat kerusi...tetiba, Ibu nampak kerusi tu dah condong n Ibu berlari ke arah kerusi tu tak nak bagi jatuh kat Adik..

Tapi tak sempat..kerusi tu dah selamat mendarat kat muka Adik tapi slow je jatuh..Adik tengah baring mase tu...Rasenye dah lari pecut Ibu mase tu..huhuuu...Adik ape lagi..meraung la...berat gak kerusi tu..kena kat bahagian hidung...Terus Ibu dukung Adik n cek..tak ade ape2...Adik pun jap je nangis..sakit ati je nangis lame budak ini...

Pas berhenti nangis, Ibu tidurkan Adik..sebab memang time tidur Adik...dalam 10 minit, Ayah tegur..."nampak macam darah kat hujung lubang hidung Adik...Ibu cek..Ish...tadi tak ade...tapi sikit je la...dah beku, macam taik hidung je...Terus Tok suruh letak ubat gigi elken, takut bengkak...

Bila cek doc, tak ade ape2...n Adik aktif seperti biasa...Alhamdulillah...

Sian Adik...tu putih2 hidung sebab letak ubat gigi elken...Tok cakap bagus ubat gigi tu, dapat hilangkan bengkak...

Kita mesti dengar cakap Ibu/Mak kita...itu adalah satu doa...kalau Ibu/Mak kita cakap bagus something tu..Kita mesti yakin itu adalah doa dari seorang Ibu/Mak...n doa itu adalah berkat kita kan...

Sayang Mak (Nenek & Tok)





Amy Azran










Thursday, November 22, 2012

Si Buaya & Si Naga

Hai...kami Abang n Adik...

Gi jalan2 kat ECM, ternampak la kat kedai bag samsonite ade bag untuk budak2 yang very2 cute..Ibu cakap kat Ayah, "jom beli satu kat anak kita"... Ayah ok je..Ayah pilih bag buaya tu..Ayah cakap nampak cute bila anak pakai..Macam2 lagi jenis yang ada..Tupai, rama2, beruang...harga..emmmm...boleh tahan la..tapi ada warranty for 2 years...

Mula2 beli satu je bag, yang buaya tu...kiranya share la..bukan pakai sangat kan...mase ni bagi Abang dulu pakai..Adik ok je mase ni, macam tak jeles pun tengok Abang pakai..Adik buat tak tahu je..heheee...Kat rumah Tok pun, Adik just main n pakai gitu2 je...

Esok nya gi lagi ECM..Ibu cakap kat Ayah, macam tak bes je beli satu...sian Adik..so, masuk semula kedai bag samsonite tu...nampak bag naga ni, Ayah cakap "yang ni nampak comel"...Tetiba Adik terus pegang bag tu kuat2..bila Ibu nak ambik untuk tengok, Adik tak nak lepaskan..menjerit2 Adik menangis seolah2 tak nak lepaskan bag tu...Ibu pun cakap kat Ayah "Entah2 semalam Adik dah start jeles Abang dapat bag, tapi simpan je dalam hati...heheee"

So, beli la bag naga ni...lame gak Adik pegang..Tapi bila sampai kat rumah, bila tunjuk dua2 bag, Adik ambik yang buaya, Abang pulak ambik naga....Dua2 nampak suka dengan pilihan masing2...tapi tak pe lah, yang penting ada dua, sorang satu..Tak kisah lah mana2 bag yang nak pakai...letak pampers, botol susu n buku2 je dalam ni...


































Nampak kelakar pun ade tapi cute la....heheee....



Amy Azran




Kenduri Di Rumah Tok

Lama tak update blog..bz sikit..tak lama lagi nak audit.biase la, last minute baru nak update semua dokumen..mula la kelam kabut..huhuu...ni cerita masa kenduri kat rumah Tok masa Hari Raya Haji lepas..Tok dah plan nak buat korban tahun ni, untuk nama Tok, Ayah+Ibu, Ayah Lan+Mommy Resa & Poksu+Moksu..

So, buat kenduri pada hari Sabtu petang..tahlil buat di masjid..ramai la yang datang menolong..Ibu ditugaskan jaga hero2 sementara Ayah pulak, pagi2 lagi dah gi kat tempat sembelih lembu..Moksu tolong gak Ibu jaga hero2..hehee...bila Ayah dah balik, Ayah lak tolong jaga sebab Abang dah nampak Ayah, nak kat Ayah je la..

Ayah merehatkan diri setelah penat melapah n mengangkat daging...berat wooo...Letih ye sayang...Abang tu tengah meloncat2...

Adik pulak....

Sama bz dengan orang menolong..mulut tu asyik sebut "eee...debat..eeeiii debatt..." tak tahu la debat ape..heheee....mase ni Ibu memang tak bagi pakai selipar..Ibu rela dukung..takut Adik termasuk dalam periuk orang memasak..huhuu....










Bz tul budak ketit ini...















"nape pulak sudip i nih..."


Yang si Abang ni sibuk nak berkebun...tanah yang ada taik kucing pun dia nak ramas....haishhh....

Pendek kata, Ayah n Ibu banyak jaga hero2 tu daripada menolong..hehee....Tok dah bagi pelepasan "Tak yah buat ape2..jaga anak2 tu..Mak risau..."  


Tapi, kita ada master chef hari tu..ni dia master chef nya...


Yaa... itu dia master chef kita...heheee...Caya lah Ayah.... muahhh...

Kelihatan Moksu sedang ditugaskan menjaga Abang..mase ni Adik di dukung oleh Ibu..Gambar Ibu tak ade..tak ade mase n tak ade sape nak amik, selebet je sampai ke malam...huhuu....orang pakai baju kurung comey2 petang mase orang datang..Ibu t-shirt n tracksuit aje..jadi lahh...janji maintain...hahaaa...



Amy Azran









Friday, November 9, 2012

Pantai Black Stone

Petang Raya Haji tu, plan dengan Ayah, Ayah Lan n Paksu gi Pantai Black Stone bawak hero2 berdua ni..Nape dipanggil Pantai Batu Hitam ek..agaknye sebab ade batu kaler hitam kat situ..

Pada mulanya, nak cancel je plan sebab ada sorang makcik jiran ni, datang rumah nak tolong merewang untuk kenduri keesokan hari...Tak bes la pulak, orang datang tolong tapi anak2 tuan rumah keluar bersukaria...actually tak ada apa lagi kerja yang nak dibuat sebab kenduri petang esok nye..Tapi makcik tu cakap takpelah, leh potong sikit2 bawang ke, atau pape yang patut..

Oleh kerana Ibu mempunyai anak2 yang perlu dikawal, makanye Tok meng"excuse"kan Ibu daripada buat kerja..Ibu kena jage si ketit Amsyar AKA Adik..Abang, Ayah yang kawal..So, Maksu yang kena tolong sebab masa ni Mommy Resa gi rumah Long rasenye...Sian Maksu..Oleh kerana Maksu kena tinggal, maka Ibu pun decided tak gi sebab teman kan Maksu walaupun tak buat kerja..Gigih Maksu potong bawang cepat2 sebab nak gi gak pantai..heheeee...

So, dalam pukul 6.00 petang gitu, kerja dah habis, semangat Paksu n Maksu ajak gak gi pantai..Eh, nak bawak budak2 ke, orang besar yang nak gi ni? Heheee... So, berangkatlah semuanya ke pantai..tinggal Tok sorang kat rumah..haishhh...

Lepas je dari dukung, berlari dua2 hero ni kejar air..bukannya takut..Ibu yang seram tengok..huhuuu...suke sangatttt...lajuuu je berlari..

Abang suka sangat berendam..terjerit2 dia..Ibu terjerit2 takut tengok..

Paksu bawak Adik ketengah sikit...ni lagi kuat suara menjerit keriangan..


Gembira sungguh anak2 Ayah n Ibu ni dapat main air..sampai terbaring2 n terminum air..bila bawak ke darat je, terus dua2 mengamuk tak nak balik..sampai dalam kereta pun, still mengamuk..dua2 ditanggal baju n simbah dengan air mineral..sebab penuh dengan pasir..dekat je perjalanan ke rumah Tok..dalam 5-10 minit je..bungkus dengan tuala aje, balik rumah baru mandi..

Sampai kat rumah Tok pun, still mengamuk..Abang sebut "nak air..nak air.." bukan nak minum air tapi nak main air..Adik pulak  "ayii..ayiii..ayiii"..hehee..Ayah pun amik kolam, letak air, bagi hero2 ni berendam pulak..baru berenti mengamuk...

Sampai kecut pun still tak nak keluar dari kolam..Abang sebut "air kuyam..." heheee..tapi Abang ni kalau nak mandi dalam bilik air punye lah liat n mengangis tapi kalu berendam or main air pantai, ok pulak..Abang..Abang...Adik? Emm..malam2 pun sebut "andiiii...andiiii...andiii.."...sambil tarik tangan sape2 yang dekat dengan die...Pendek kate, tak kisah kat mane, janji air...heheee...




Amy Azran





 









Thursday, November 8, 2012

Bila Bunga Dipetik..

Ni kisah masa balik cuti Raya Haji lepas kat Beserah..Hepi sangat2 Abang n Adik sebab "dilepaskan" bermain kat tanah..selama ni asyik di dukung aje sebab Ayah n Ibu memang kawal betul2..ye la, takut Abang n Adik terjatuh ke, main benda2 yang tak sepatutnya ke..(control anak ke gini?...heeee)..actually, langkah berjaga-jaga...

Masa baru sampai, nampak tu Adik pegang bunga...

Suka sangat Abang...berlari.."bebas".. :-)

Budak ketit ni dah start "rajin" buat kerja...

Nak jugak posing gitu Ibu ni..hahaaa..

Ayah n d gang....nasib baik Ayah besar, leh dukung dua2 sekaligus..Emmm...Yanggg, kalau  ketiga nanti Ayah nak letak katne, depan ke belakang?heheeee....

Dan, episod memetik pun bermula di sini...

Masa ni ingatkan Adik just nak tengok2 aje bunga Tok... 

Tetiba...

Laju tangan Adik petik bunga, dari 3 kuntum, tinggal sekuntum je..Abang mase ni terkejut sebab Ibu menjerit... heheee...

Tok redho je sebab cucu sendiri yang buat kan..heheee..Tok sengih je masa Ibu cakap Adik dah petik bunga die...Rasenye pokok ni payah nak berbunga...

Kakak Baby tolong kutip bunga yang jatuh...Ayah menyelamatkan sekuntum lagi bunga..heheee...

Ni belum petik lagi orkid kesayangan Tok...Adik..Adik...


T__________________________T



Amy Azran




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers