My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Thursday, June 28, 2012

Abang & Adik Demam




Semasa entry ini ditaip, Alhamdulillah, keadaan Abang n Adik agak stabil..syukur sangat2 Ibu n Ayah..Selepas Adik kena jangkitan gatal2, Isnin malam Abang lak kena demam..Abang tak tidur lena malam tu, asyik merengek..Ibu pun tak tidur jugak la..

Bila Ibu pegang dahi Abang, terasa agak panas tapi bila cek suhu kat dahi, Abang tepis..tapi sempat la tengok sikit, macam 38.5..menyusu pun Abang agak kurang malam tu..maybe tak sedap rase tekak kot..Ibu pujuk2 Abang suruh tidur..Abang tidur tapi sekejap aje, merengek semula..mujur Adik lena selepas kena sembur sirih dari Ayah..heee

Ibu cakap kat Ayah, esok Ibu amik EL la sebab anak demam..Ayah cakap, Ayah masuk kerja dulu, bagi kerja kat staff n workers, pastu dalam kul 10 Ayah keluar semula anta anak ke klinik..Ibu ok je..Ibu kena cuti sebab budak kecik ni lebih memerlukan Ibu kalau demam..

Adik pun bawak jugak ke klinik sebab rase badan macam nak panas n nak cek gatal2 tu..walaupun demam, Abang n Adik still lagi aktif..tak la Ibu risau sangat..doc ckp demam biasa, Adik lak kena kudis api..untuk Abang doc bagi ubat demam n ubat masuk kat punggung kalau suhu badan terlalu panas..Adik lak dapat antibiotik n krim..

Abang macam biase la..masuk je pintu doc terus meraung..belum sempat doc nak tanye lagi..hehe..Adik lak, steady aje...Sampai kat rumah terus berperang bagi Abang n Adik makan ubat..emm..dua2 hero ni memang payah nak makan ubat..haishh..pas makan ubat, tidur..

Nampak gayanye, kudis Adik bertambah baik sekarang ni..n Ibu doakan anak2 Ibu ni cepat sembuh..Ibu risau tiap kali anak2 kesayangan Ayah n Ibu ni sakit..Cepat sembuh ye sayang2 Ayah n Ibu...muahh..




Amy Azran







Wednesday, June 27, 2012

Kesian Amsyar...


Pada mulanya, bibir Adik macam terluka menggelupas..macam Adik gigit benda yang agak tajam..bibir Adik kan nipis..Adik memang suke menggigit ape2 yang die jumpe..tapi 2, 3 hari pas tu mcm kudis pulak, merebak kat sekitar bibir..

Bawak gi klinik, doc ckp maybe Adik allergic..so doc bagi ubat sapu n antibiotik but doc ckp gak, bagi ubat sapu dulu, tengok 2, 3 hari camne..coz antibiotik ni kalau allergic pun akan bagi efffect gak..

Tapi Ayah still tak berapa puas hati..tanya kat Nenek, takut kayap ke..Nenek cakap bawak gi rumah Pakcik Mat Saad, dia pandai tengok..bawak la Adik n Abang gi rumah Pakcik tersebut..Oh ye..Adik tak demam, just berkudis aje..tengok macam sakit n perit tapi Adik steady aje..still active..makan n menyusu pun ok..Alhamdulillah..

Pakcik Mat Saad suruh bawak air, sirih+kapur+pinang+gambir..die cakap, kalau kayap, 2, 3 hari pas sembur sirih ok lah..Ibu @ Ayah yang kena sembur sirih tu..demi Adik yang Ibu sayang, Ibu rela makan sirih tu..

First time buat, memang payah sikit sebab kena sembur..pahit tu, usah kate lah..takkan Ibu nak sembur kat muka Adik..dah la Adik tengah tidur..kalau tak tidur pun lagi susah..hehe..Ibu pun wat cara cium2 kat kudis2 Adik tu, bagi hampas n air sirih tu melekat..sebelum tu, krim doc Ibu letak gak..

Ok lah sikit, dapat gak melekat sikit2 air n hampas sirih kat kudis2 Adik..tapi Adik ade gak la menggeliat marah sebab kacau tidur..nampak macam dah kering sikit..tapi pelik gak sebab kudis tu tetiba ade kat dada pulak..Teh lah cakap, mcm nak "demam buah"..ishh..mintak2 la tidak..

Sian anak ketit Ayah n Ibu ni..harap2 Adik sembuh dengan cepat..Ibu n Ayah cuba buat yang terbaik untuk Adik..Ayah cakap Rabu ni kalau tengok tak ok, nak amik EL n g Klinik Pakar kat kuantan..

Apa saje untuk anak2 yang tersayang..


Dah mula merebak...

Teruk dah merebak..ni pun dah kering sikit pas Ibu sembur..sian Adik sayang Ibu Ayah ni..

Pada malam seterusnya Ayah lak menyembur sirih kat muka Adik..Ayah buat lagi cantik sebab melekat compared yang semburan Ibu..hehe...cayalah Ayah...

 
Amy Azran




Monday, June 25, 2012

Tulisan Pertama Aiman

Abang dah pandai menulis..??woww..hebat tul anak Ayah n Ibu ni..hee..baru2 ni Abang terjumpa pen merah Ayah..tah macam mane leh terjumpa...

Pada mulanya Ibu try amik pen tu kat tangan Abang..Ibu pujuk baik2 tapi Abang tak bagi gak kat Ibu, Abang terus lari..Ibu pun fikir, biar dulu la..jap lagi pas puas main Abang pulang semula..

Dalam beberapa minit, Ayah panggil Ibu..rupanya Ayah suruh Ibu dengar n tengok apa yang Abang buat dalam bilik.."attu..uwe..titey..pat..ime..nam...ujuh..apan..ilan..uloh..yeayy.." amat seronok Abang nampaknya..

Rupe2 nye Abang telah menghasilkan seni tangan di dinding bilik..huhu..camne nak cuci nih...agaknya, ni imaginasi nombor dalam minda Abang..cantik tak..??hehee..huhuuu jugak...




Amy Azran

Monday, June 18, 2012

Jom Kite Gi Main...

Sabtu petang baru-baru ni, bawak Abang n Adik gi Pesta Pantai Rompin..Ahad penutup dah pesta ni..actually Ibu tak penah gi pun since tahun lepas..tahun lepas sebab pantangkan Adik..tahun ni malas la..hujung minggu Ayah ajak gi, saje nak tengok n bagi hero2 bermain..Gi pun dah petang..bajet gi kul 5 tapi kul 6 jugak baru gerak..huhu..

Main dalam gelanggang bola yang banyak2..pastu gi main kat tempat yang macam belon tu..Abang takut, tak nak masuk..Adik je yang masuk..tapi Ibu amik cepat2 Adik sebab yang kat dalam tu semua budak2 besar dari Adik, takut kena pijak..

 Banyaknye bola..

 besh..besh..

 Abang memang selalu panjat ikut sini..huhu

Suke sangat Adik duk dalam bola yang banyak2..pic kat bawah tu Adik dalam tempat yang belon2 tu..gambar gegar la..sebab Adik laju sangat..huhu..





Amy Azran



Saturday, June 16, 2012

Selamat Hari Ayah...

Selamat Hari Ayah..or dalam Oh My English nye..Happy Father's Day kepada semua Ayah, Papa, Daddy, Abi, Baba, Walid atau pape saja panggilan..

Especially to my Hubby, Azran Bin Ab Rahman...Happy Father's Day sayang...Ibu, Abang n Adik sayang Ayah sangat2 tau...


Buat Allahyarham Ayahanda tersayang dan Allahyarham Ayahanda Mertua (tak pernah n tak sempat berjumpa), hanya doa yang mampu diberi..Al-Fatihah..Terima Kasih Bah.. :-( 
(emosi jap..)

http://img243.imageshack.us/img243/1797/surahalfatihah.png 
Amin..





Mulut n K-Pop Seksi...

Semalam, balik dari kije macam biase la, kena serbu ngan hero2 ketit ni..Ibu tengok bibir atas Adik macam luke sikit..bibir Adik ni seksi sikit, kalau bengkak nampak no macam Angelina Jollie versi lelaki..huhu..Nenek ckp Adik tak jatuh pun tapi tak tahu la die gigit ape..

Salah satu tabiat Adik ni, memang suka sangat menggigit pape yang dijumpainya..tak tahu la..makanan tak nak lak die gigit..tp dulu masa Abang sama umur ngan Adik, Abang pun suka menggigit pape yang die jumpe..habit yang same..

 Tengok tu..nampak mcm sumbing Ayah ckp..bertambah seksi bibir Adik..hee..

Yang hero nombor 1 ni pulak, mase Ibu sampai rumah, Nenek cakap Abang tetiba je tarik sebelah baju singlet die..mase tu Abang tengah tengok K-Pop nyanyi n joget2..patut la..rupenya nak meniru K-Pop..Abang..Abang..terlompat2 depan tv, ikut K-Pop tu menari..haishh..

Tengok tu sebelah baju singlet die..seksi la tu agaknye..hee..

Dua2 gambar peluk kaki Ibu..itulah acara wajib hero2 ni..kalau Ayah balik, gitu jugak, peluk kaki...Si Adik lak pas peluk kaki, pegang belakang baju..memang takleh nak berjalan..huhu..

Minggu ni Kakak (a.k.a Ketua Kelas) n Abang Niel (a.k.a Penolong Ketua Kelas) balik..meriah la rumah..hooreyyyy...huhu



Thursday, June 14, 2012

Nak Kuar..Uwaaa...

Kejadian ni boleh dikatakan tetiap ari berlaku..hehe...kejadiannya adalah time Ibu atau Ayah atau Pakngah balik dari kije..Dua hero ketit ni memang akan duk depan grill..yang si Adik, nampak je keta merah Ibu sampai, mula la nangis menjerit2..nak suruh Ibu amik die la kirenye..

Abang lak, sebaik saje Ibu buka pintu grill, terus meluru kuar..tak pandang kiri kanan depan belakang dah..oleh yang demikian, Ibu pun membuat keputusan masuk ikut pintu belakang..gi kije pun ikut pintu belakang..huhu..

 Hidung Adik merah baru pas nangis..hehe..Abang sengih aje..

 Wat muka kesian..

 Sebelah kaki sudah keluar..bajet muat satu badan..heee..

Apa tengok2..





Wednesday, June 13, 2012

Cow Ke Tu..??

Tajuk..tah pape..hehe..semalam pas balik kije, macam biasa bawak hero2 ketit Ayah Ibu ni gi jalan2 (acara wajib pas balik kije, kalau tak, tak tido malam la hero2 ni..haisyy..) Gi ngan Pakngah sebab Ayah tak balik lagi dari kursus..

Pakngah ajak gi beli buah limau sunkist (betul ke eja ni?) kat mini market BS..Ibu penah beli sebelum ni, limau die besar, manis lak tu..tu Pakngah terminat n nak ajak beli lagi..hehe.. tapi memang bes pun..Tok pun import kat sini limau tu..Tok cakap kat Kuantan takde limau besar gitu..Ibu tak snap lak limau tu..hehe..

Kisah limau la pulop...hee...actually pas pilih2 limau, tetiba Ibu ternampak benda comel nih..ingatkan ape, rupenya tabung tapi dalam tabung tu ada jelly..Ibu ni pantang nampak benda2 yang comel..so "ter"beli lah..kalau beli kena beli 2 yang sama, kalau tak nanti hero2 ketit ni berebut lak..banyak lagi rupe tabung ni tapi Ibu nampak yang "Cow" ni comel n sesuai untuk Abang n Adik..

Abang tak makan sangat jelly, abang lebih suka coklat..Adik lak makan jelly n tak berapa suka coklat..ni la tabung nye..

Somel tak..hehe..pas abis jelly kita letak duit ekk..(emm..sampai bila la bertahan tabung ni..dah tercabut pun kepala "Cow" ni masa Ibu taip entry ni..huhu..)

Ayah : Ape benda ni yang?..
Ibu : Tabung yanggg..comel kan..
Ayah : Emmm.... (sambil geleng2 kepala)

hehe... :-)





Tuesday, June 12, 2012

Spa n Urut Bes Punya...

Tajuk macam gi spa aje..hehe..mane penah gi pun..sekarang ni kalau Ayah baring, Abang n Adik memang suka duk belakang..pastu suruh Ayah bangun, wat macam tunggang kuda..time Ayah balik kije pun, mesti Abang terlompat2 suruh Ayah tunduk sebab dia nak duk belakang Ayah..Adik pun join same...Ayah layan je..walaupun penat balik dari kije..tengok hero2 ketit tu suke, hilang penat segala...hehe..hai anak...


Gambar blur sebab dua hero ketit ni tengah melompat..Ayah mase ni baru nak tido..hehe..Ibu tolong touch up baju untuk Ayah..hehee..kemain lagi awak berdua ni ye..emm..agak2 kan Ayah, kalau Ibu join same melompat belakang Ayah, ok tak?hehehe..




Monday, June 11, 2012

Kahwin Cousin Ibu...

09.06.2012 baru-baru ni, cousin Ibu kahwin, anak Anjang (adik kepada Nenek)..Kahwin Eda n Kaklong Nina...Kiranya diorang ni anak pompuan last yang kahwin..Teh n Julie kahwin lame dah..be4 Ibu kahwin, diorang kahwin dah..

Actually Kaklong dah nikah bulan 4 lepas..just bersanding aje belum..tp Ibu tak dapat nak snap banyak2 gambar..al-maklum ler..asyik mengutip dua2 hero Ayah n Ibu ni..si Adik suka nak amik bunga2 kat pelamin..yang si Abang lak duk kat luar rumah dengan Ayah, suka ngutip batu bata..tah ape yang nak dibuatnya dengan batu bata tersebut..haishhyy..

Petang tu nak balik Beserah, sebab Ayah Lan n Mommy ada balik..lama dah tak jumpa...dah apply cuti dengan Ayah Isnin n Selasa..tp tup tup, Ayah pulak dapat memo kena attend kursus..mujur la dekat sikit kali ni..kat Lanjut Golf Resort..tp maybe kena bermalam..so terpaksalah cancel cuti..frust tul..baru nak menge"pow" Ayah sandal scholl..huhu..

 Ini budak asyik nak menangkap bunga2 n lampu kat pelamin..

 Ini budak tak mau duk dalam umah..

 Adik dengan Ayah kat luar mase ni..ni Eda..Abang n Adik must call her Makcik Eda..Eda ni muda 2 tahun dari Ibu..kawan Ibu main masak2 mase kecik..banyak perubahan die nih..


 Ni Kaklong Nina..bila ek Ibu nak pandai bermake up bagai..huhu...

Ni la pasangan Eda..

Kaklong lak mase ni tengah tunggu turn nak amik gambar kat pelamin yang same..sebab Kaklong dah nikah, so terpaksa la mengalah..bagi can pengantin yang betul2 baru duk atas pelamin..huhu..cian Kaklong..pelamin ade satu je..huhu..

Pas balik dari umah Anjang, zasssss..mengemaskini kereta untuk balik ke Beserah..tak nak bagi Abang tido kat umah..biar tido dalam kereta..nampak Abang mcm dah letih tu..heeee..






Thursday, June 7, 2012

Gurau Senda...

Anak-anak Ayah n Ibu ni kalau tidur, jarang tidur serentak..sorang tidur, sorang berjaga..kalau orang ni yang tidur, orang tu lak tak tidur...kerjanya, kacau orang yang tidur..huhu

 Ni mase Adik tidur...

Ni mase Abang tidur...

Badan yang penat rasa hilang tengok keletah anak2..:-)



Monday, June 4, 2012

Birthday Amsyar...

Entry dah lambat beberapa hari..agak ke'bizi'an minggu lepas..walau bagaimanapun, Selamat Hari Lahir yang ke - 1, our precious Amirul Amsyar Bin Azran..Adik dah boleh berjalan sekarang ni..suka sgt, takleh orang pegang...

Ibu & Ayah sentiasa mendoakan agar Adik menjadi anak yang soleh, taat pada perintah Allah SWT, taat pada perintah Ibu Bapa, menghormati orang tua, berjaya dunia dan akhirat..Ibu, Ayah & Abang Aiman sayang Adik sangat2..

Ingat lagi Ibu masa mengandungkan Adik..Ibu kena diabetes, Hb rendah, air kencing kotor..pendek kate, buku pink Ibu tebal tul..asyik ulang alik ke klinik, amik darah la..macam2..tetiba masa kandungan Ibu 8 bulan, Ibu bleeding..kena tahan kat wad..Doc cakap, leh dah lahirkan Adik sebab saiz Adik besar..tapi Adik tak nak keluar lagi..hehe

Nanti la Ibu nak wat entry khas kisah kelahiran Abang & Adik..hehe..kita tengok gambar2 celebrate birthday Adik..4 beranak aje..

 Kek Adik..Tiramisu..oooppsss biskut jatuh lak..

 Yeayy..Adik tak sabar nak mendekorasi kek..

 Ayah ni..asyik tiup mende tu aje..cepatlah kite potong kek Adik..

 Tak clear lak gambo nih..aksi pantas Ayah tangkap tangan Abang..(mase ni Abang nak jolok kek dengan tangan die)

 NApe Ibu wat muke gitu..huhu..tengok pisau kek tu...Abang teleng kepala tengok tv

 Ibu yang terlebih sudah..

 Ish Ibu ni..biar la Adik pegang sendiri.. 

 Suap Abang..

Hasik dekorasi..sempat diselamatkan..

Abaikan ye..rumah bersepah..huhu..




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers