My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Tuesday, June 23, 2015

Adik Sakit Perut...

Bismillahirrahmanirrahim...


Pada 16.06.15 lebih kurang jam 10.00 pagi, Nenek call Ibu bagitahu Adik menangis merengek sakit perut..Tangan & kaki sejuk & Adik asyik mengadu sakit..sakit....Terkejut betul Ibu..Terus bagitahu staff2 ofis & Bos yang Ibu nak balik...Aduhaiii..lemah rasa...Adik ni jenis gagah, kalau sakit sampai nangis tu, memang tersangat2 sakit la..Setakat demam Adik boleh lagi melompat & memanjat...

Berdesup Ibu bawak keta...redah aje..whatsapp Ayah & Pakngah...Masa tu Ayah tengah jadi panel interview kat ofis dia. Sampai kat rumah, Adik tengah nangis..Nampak je muka Ibu, Adik berhenti nangis & tarik tangan Ibu..Adik baring atas sofa..Ibu tanya sakit kat mana, Adik cakap "sakit peyut.." Ibu sapu2 perut Adik sampai Adik macam nak terlena...

Doc cakap perut Adik masuk angin..Maybe Adik ni payah nak makan nasik..makan memilih..minum pun..Tapi dah sampai klinik boleh pulak Adik berlari2..Kalau tengok masa sakit, tertonggeng2 sampai demam...Sian anak Ibu ni...Adik & Abang kalau sakit memang tak boleh berenggang dari Ibu...tidur pun kalau boleh atas riba Ibu..Bila dah lena Ibu akan letak atas bantal sebab kaki Ibu cepat kebas kalau lama2..huhuuu...

Lena tidur atas riba Ibu..terus Ibu letak kat tilam..tak pakai baju..Ibu letak je atas badan Adik.."bantan" tak tinggal untuk menggentel..

Yang ni tertonggeng sebab tidur & tahan sakit....

Ibu ambil EL keesokan harinya..Sebab Nenek cakap Adik & Abang ni lain kalau tak sihat..nak Ibu depan mata..Oh ye, petang masa Ibu ambil EL tu, Abang pulak demam..cek suhu 38.9..terus lap2 badan & kepala, bagi Abang makan ubat demam Adik..Alhamdulillah, kebah demam Abang..

Abang & Adik ni, kalau sorang kena demam, mesti sorang lagi akan kena jugak..Tapi Abang ni lagi kena berhati2 lebih2 lagi kalau batuk..Nanti Ibu cerita pasal Abang lelah sampai kena masuk ubat kat tangan...






Monday, June 22, 2015

Salam Ramadhan 1436H

Bismillahirrahmanirrahim..

Lama betul Ibu tak update blog family comel ni..dah bulan puasa dah pun..tahun ni Abang masih tak puasa lagi walaupun dah 5 Tahun..eh..kecik lagi kan..hee...Actually sebelum cuti sekolah tempohari Abang ada exam..nanti kita cerita pasal exam Abang..  :-)

Alhamdulillah..syukur kepada Allah SWT dapat lagi kita semua sambut Ramadhan bersama2 tahun ni..harapan agar tahun ini lebih baik dari yang sebelumnya..Tahun ni start duduk kat rumah ladang (rumah company). Tahun lepas rumah nenek..Terasa la sedikit kelainannya..Tahun lepas Abang tak sekolah..Tahun ni, Ibu ditugaskan untuk hantar Abang sekolah sebab tak sempat dengan van. Semoga Ibu dapat melaksanakan tugas dengan baik.. :-)

Cita-cita tahun ni nak taddarus sendiri gak di samping dengan staff2 pejabat..tapi 1st day je yang semangat..Pastu dilanda keletihan..Camne tu..huhuu...Tapi Alhamdulillah jugak sebab dapat buat dengan staff2 ofis. Kitorang buat sebelum balik..dalam jam 3.30 ptg camtu..balik jam 4.30 ptg..

Rutin harian, pagi hantar Abang ke sekolah & Adik ke rumah Nenek..Actually nursery ada tapi dah budaya Adik duduk dengan Nenek..Nak tukar budaya pada budak yang berumur 4 tahun bukanlah mudah..lagi2 kat rumah Nenek, banyak aktiviti yang Adik buat..pagi2, gi berkebun dengan Nenek, pastu makan sambil tengok TVIQ @ rancangan kanak2..kartun memang Adik (juga Abang) tak minat kecuali Upin Ipin..Pastu time jam 1.00 tghari, jam 4.00 ptg Adik akan tengok Oasis, Indahnya Iman..Nenek pun selalu ajar2 doa, ngaji kat Adik..At least ada jugak la pembelajaran Adik..Dulu dengan Acu Baie..Kalau kat nursery?...hhmmm...Nursery kat sini macam hantar anak ke rumah pengasuh aje..gitu je...Ada jugak la staff2 ladang lain yang macam pandang2 sebab Ibu tak hantar anak ke nursery, padahal Ayah bos kat situ..nak buat camne...Semua orang inginkan yang terbaik untuk anak2 kan..

Ibu letak gambar2 sempena puasa tahun ni...

Cita2 nak taddarus....



control ngaji sebab nak ambik gambar.... :-)


Tetiap tahun company akan bagi kurma + kismis


Salam Ramadhan









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers