My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Saturday, May 26, 2012

Troli, Abang n Adik

Biasanye kalau nak beli barang2 dapur atau yang berkaitan, kitorang just gi Tunas Manja aje..tapi yang sebenarnya kalau tak nak beli barang pun, memang ke situ jugaklah kitorang gi bawak budak 2 ketul ni berjalan..kalau tak keluar sehari ibarat setahun lamenye tak keluar rumah...

Dulu sebelum pandai jalan jatuh, Adik tak nak duduk dalam troli, just Abang je..selalunya Ibu la yang akan dukung Adik..ramai yang tegur besar Anak dari Maknye..huhu..Ibu kan kecik molek gitewww...memang kelenguhan sikit la bahu Ibu sebab Adik ni banyak aksi sikit walaupun dalam dukungan (betul ke ayat Ibu ni?)..Die suke buat aksi terjun macam perenang nak terjun tuh...uuuiii...mencabar rasenya..

Abang pulak kadang2 dia tak suka jugak duduk dalam troli tapi bila biar dia berjalan, emmm...berlari ke sana ke mari, amik sesuka hati barang yang dia rase berkenan..uuiiiii..mencabar jugak rasenye..so, Ayah atau Pakngah kate better dukung je Abang..tapi memang keluar muscle la sebab Abang dah berat...aktif pulak tuh...

Sekarang ni Adik dah pandai dah duduk dalam troli n dia suke nampaknya..Ayah cakap pasni beli troli, senang nak letak anak sambil membeli kalau gi pasar malam..Ibu kan suke gi pasar malam...huhu...

 Sorang duk atas, sorang duk bawah

 Ape la yang Abang tengok sampai gitu..

 Yeaay..ni susu Adik..

 Adik : Tangkap Abang
Abang : Janganlah dikk...

 Tiup sikitt...

Muka tak puas hati sebab satu barang je dalam troli..huhu

Nak packing baju balik kije nanti..ari ni Ayah ajak balik Beserah...







Friday, May 25, 2012

Roti Arab

Baru first time dengar kuih nama Roti Arab..dah lama kot roti ni wujud cuma I je yang kedaratan melampau..huhu..nampak macam menarik so I pun tertarik..ape lagi terbeli la..tak banyak pun beli singgit aje..just nak try kesedapan atau ketidaksedapan roti arab ni..


Ni la rupe roti arab tu..roti kosong je...tawar rasenya..dimakan dengan sambal tumis ikan bilis..nasib baik sambal tumis tu sedap..so jadi sedap la memakannya..

Oh ye, roti arab ni tak dibeli di negeri arab ye..hanyalah di gerai menjual kuih di tepi jalan Kg Pianggu sahaja...RM1.00 untuk 4 ketul roti..murah kan...seketul telah dihadamkan oleh tuan yang membeli roti ini..hehe...






Thursday, May 24, 2012

Birthday Aiman...

Aiman turns 2 today 24.05.2012...Selamat Hari Lahir Sayang..Ayah & Ibu sayang Abang sangat2...Ayah & Ibu doakan agar Abang menjadi anak yang soleh, taat pada perintah Allah, mendengar cakap Ayah & Ibu, menghormati orang tua dan segala2 yang terbaik untuk Abang...masih segar lagi dalam ingatan Ibu saat2 melahirkan Abang...muaahhhh...

 Kek birthday Aiman..


 Sesi memotong kek

 Nape pic ni ade garis ek..tgk Adik tu..muka cam geram aje

 Ishh...geramnye Adik berkate..

 Nak lagiii....

 Hasil dekorasi Abang & Adik..

 Setelah penat mendekorasi..

Aksi Stunt..


Wednesday, May 23, 2012

Sabar aje laa...

Jom layan gambar2 ini..n ayat yang paling sesuai untuk entry ini adalah seperti tajuk di atas......Emmm...

Besnye melepak bilik Acu Acik kan Niel..kakak berkate...

Abang Niel a.k.a Penolong Ketua Kelas


 Ni Kakak a.k.a Ketua Kelas

 Ini 2 budak ketit a.k.a Geng Sekelas

 Abang : Kite posing jap dik..Ibu amik gambar tu..

Auuwww cakk...

Ye la awak semua nih..pasni Ibu rotan tapak kaki semua..Readyyyy...Guru Besau dah hangin nih...





Tuesday, May 22, 2012

Me & MC..


Hari Ahad lepas Ibu mengalami selsema yang boleh dikatakan agak teruk..running nose..bukan hidung berlari ye anak-anak..air hidung asyik keluar aje...pagi ok lagi, sempat la Ibu buat sup untuk sesi sarapan di mana...huhu..

Nenek dah buat bihun goreng dan goreng keropok lekor..Ayah sakit tekak, so Ibu pun buatkanlah sup ayam + celur mee batang untuk Ayah, also untuk Anak besar Ibu, Abang..Abang suka makan sup2 ni...Kebetulan Abah & Ummi ada balik minggu ni..ada geng la Abang & Adik, main dengan cousin2 nya..Kakak & Abang Niel..

Pas zohor, tahap selsema Ibu bertambah teruk, macam nak demam..Ayah ajak gi klinik..tapi Ibu tak ambik pun MC..sebab rase macam leh lagi gi kerja..bila dah malam, lain macam pulak rasenye badan ni..seram sejuk..tak layan pun Anak2..cian pulak..Ayah n Nenek aje duk melayan hero2 tu..Kakak n Abang Niel dah balik Kuantan, sunyi la sikit..

Memang tak leh tidur malam tu..Ayah cakap "Esok tak yah kerja lah yang..nanti Ayah hantar Ibu gi klinik, amik MC"..Kebetulan pagi tu kembara Ayah takleh start, so masuk ladang lambat sikit la..alang2 lambat masuk, Ayah decide untuk hantar Ibu gi klinik dulu..bawak Abang aje gi klinik sebab Abang dah mandi..Adik tinggal dengan Nenek n Acu Baie.. so, dapatlah Ibu MC hari Isnin..kenapa tak dapat MC banyak hari ye..huhu

 Hasil menge'sup' Ibu yang tak seberapa..huhu...tapi besh Ayah berkate..(ayat pujian sebab wife die jarang masak..heee)


Hasil daripada ketidaksihatan Ibu..huhu jugak...

Saturday, May 19, 2012

Lumba Kereta...

Semalam Ayah balik awal so boleh la bawak Abang n Adik gi jalan2..Kebetulan Ayah sakit tekak n nak gi beli ubat kat klinik..tapi sebab keluar dah pukul 6.30 petang, makanya klinik tutup... So ibu bagi cadangan kat Ayah beli air asam jawa dulu..kalau ikut petua, air asam jawa ni boleh kurangkan sakit tekak..

Kebetulan kat luar mini market ada 2 buah kereta mainan yang kalau isi duit kereta tu bergerak...mula2 tak nak letak duit, just letak je Abang n Adik dalam kereta tu...sebab dulu Abang n Adik nak melompat keluar bila kereta tu bergerak..tapi kali ni Ayah cakap, try dulu, kot2 la diorang suka...

Ibu pun letak la duit lima posen untuk Abang n lima posen untuk Adik..kereta pun bergerak diiringi lagu ape tah..Abang steady je..cam bes je Abang bila kereta tu bergerak..Adik lak suka tu suka tapi tetiba aje die duk celah antara stereng dengan tempat duduk..entah style ape tak tau la..huhu...

Kereta Abang abis dulu tapi Abang tak nak turun..Ibu nak letak lagi duit tapi Ayah cakap "dah la yanggg..tak leh ajar sangat.." Ibu pun tak jadi letak..yang adik punya kereta bergerak lagi tapi Adik dah nak terjun keluar..biase la Adik ni..bosan la tu.. Adik..Adik...

 Adik duk celah..watpe tah..

 Abang tengok kereta Adik

 Abang : Adik, duk macam Abang ni..
Adik : Duk camni lagi bes  Abang..

 Nape kereta ni gerak setempat je ye..Tak macam kereta Ayah..

 Pening lak rase goyang2 gini..

Ala..kereta Abang dah stop..nak lagiii...



Friday, May 18, 2012

Tentang Aiman...

Entry kali ni Ibu nak cite pasal Abang (Aiman)...biasenya malam2 sebelum tidur Abang akan tarik tangan nenek nak menggentel nenek..kecuali kalau ngantuk sangat, Abang tak kisah kalau tak gentel tangan nenek..(gentel tangan ye..bukan anggota yang lain..heee)

Dua malam lepas, Pakngah join sama guling2 depan tv sementara tunggu Abang tidur..Abang ni kena tutup lampu baru nak tidur..kalau tak, macam2 nak dibuatnya..nak makan itu la, minum ini la..bukak peti ais la..padahal mata dah ngantuk..so tutup lampu baru Abang nak baring..tu pun kena depan tv..bukan boleh masuk bilik lagi..

Adik pulak, awal tidurnya..tapi sebelum lena dibuai mimpi, satu ruang tamu tu abis dia berguling2..memang kena kutip aje si ketit nih...oh ye, berbalik pasal Abang tadi..sebelum lena Abang tiba2 Abang baca dengan pelat dia la "Lailaha illallah..Muhammadur Rasulullah"..Pakngah pun cakap, "pandainya Abang, mengucap sebelum tidur..camne bang, Pakngah nak dengar lagi..?"..

Abang ulang lagi pastu wat muka blur terus tidur..emmm sejuk je Ibu dengar Abang pandai baca walaupun pelat..sebab Ibu dari sebelum kawin sampai dah ade anak dua, sebelum tidur mesti mengucap dulu and baca doa2 yang sepatutnya di samping Al Fatihah serta ayat2 pendinding yang lain...Ayah dan Nenek pun suka n teruja bila Abang pandai baca "Lailaha illallah..Muhammadur Rasulullah" 

Tapi yang sebenarnya, Abang sentiasa ada perkataan Allah walaupun tengah mandi atau basuh ber**...Abang..Abang..lawak kadang2 bile dengar..tapi camne pun rase suka bila anak pandai sebut perkataan2 camni...

Ni gambar Abang tidur tapi ni tidur siang...malam Ibu malas nak snap...


Monday, May 14, 2012

Adik oh Adik...

Adik ke..?ye..buat sementara ini, Amsyar dipanggil Adik n Aiman dipanggil Abang (of course sebab anak yang 1st)...bukan ape..takut tercepat dapat Adik..tu panggil Adik..heee...Adik sekarang ni nak dekat setahun dah umurnya...tapi tak leh berjalan lagi..gigi dah banyak tumbuh..kate orang dulu2, kalau gigi tumbuh dulu, jalan lambat sikit..

Walaupun tak leh berjalan, Adik kuat memanjat sekarang ni..tak nak dah duk dalam walker..semua kerusi kat rumah dah dipanjat oleh Adik..ade gak la adegan tertonggeng..tapi tak serik pun..ni la aksi2 Adik sekarang..memang sentiasa kena pantau budak ketit nih..

Pagi tadi Adik meraung2 nak ikut Ibu gi work..semalam kan Ibu cuti..tak puas la tu berkepit...hehe..Adik..Adik... Abang pun same meraung nak ikut Ibu..makanya..Ibu pun keluar ikut pintu belakang..huhu...

 Aksi stunt..

 Style Adik naik beskal

 Hendel kat belakang Adik rase agaknye..heee

 Aksi stunt manjat grill..yihaa..

 Itu die stunt boy...

Terer tak Adik naik keta..


Saturday, May 12, 2012

Yeay..yeay..

Inilah rutin hari2 Abang n Adik..duk depan pintu gril sambil melompat2 bila nampak Ayah n Ibu balik dari kerja..tapi kebiasaannya Ibu la yang sampai dulu dari Ayah..

Suka tul Ibu kalau sampai kat rumah pas balik dari opis..semua penat lelah hilang bile nampak Anak2 Ayah n Ibu ni terlompat2 sambil menjerit2...nak panggil Ibu, pelat lagi..Abang nak masuk 2 tahun masih lagi panggil Ibu.. "Abbu..."..Ayah ok lak sebutannya..Adik of course "bababa.." je bunyinye...

Tapi kalau Ibu buke je gril, Abang memang mencicit keluar..pastu main batu depan rumah..kadang2 Ibu masuk ikut pintu dapur..meraung la kedua2nya sebab tak dapat keluar..kirenye selain daripada kesukaan Ayah n Ibu balik, peluang untuk keluar dari rumah amat cerah...tu la suke sangat...tapi memang tiap2 hari Abang n Adik kena bawak gi jalan2 pas anta Acu Baie..gi Petronas aje..

Dah jadi muka petronas dah Anak2 Ayah n Ibu ni..Budak2 yang kerja kat Petronas semua dah kenal..janji singgah aje, amik straw kat kedai Petronas, cukup..tak beli pape pun takpe..itulah kisahnye anak2 Ayah n Ibu ni..hish...

 hooreyy..

 meh Adik buke pintu gril ni..

 Kite panjat la bang...



Abang masih dengan air liurnya...emmm..nak makan ape la agaknye Ayah n Ibu mase ngandungkan Abang ye...tak ingat dah.. rasenye semua dah makan..



Family 1 Malaysia

Tok (mak Ayah) sebenarnya berketurunan Cina..masa baby, family Melayu ambil tok sebagai anak angkat diorang..tapi hubungan dengan family Cina tak pernah putus..sampai la Ayah n adik beradik yang lain dah besar...tiap2 tahun Chinese New Year, Tok mesti pergi beraya kat rumah family Cina die..Raya Puasa lak, family Cina datang beraya kat beserah..meriah gitu...

Mak kepadaTok ada lagi..Ayah Tok lak dah meninggal...Tiap2 tahun, semua adik beradik Tok akan berkumpul kat rumah Uncle Ah Sang (Abang kepada Tok) n rumah Nenek (Mak kepada Tok)..Tok akan masak makanan n bawak masa gi beraye..family Cina suka sangat makan makanan yang Tok masak..dulu masa Ibu n Ayah baru kawin, dapat gak Angpau..bila dah ada anak, anak2 je la yang dapat nye...heee...

Nenek tak pandai sangat cakap Melayu..die pun tak berapa faham bila kite cakap..so, kalau nak berbual dengan dia, kena ada translator..

 Adik n Abang yang behave..(sebab baru bangun tido)

 Tok bersama Nenek n Kakaknya Tok..

 Adik sedang bergurau dengan Moyangnye..Abang jual mahal..

 Adik pegang tangan Moyangnye...

 Adik tegur Moyang..Abang..emmm...itulah gaye Abang..melentok kat Ayah..

 Suke sangat Adik main dengan Moyang..

Ni cucu Uncle Ah Sang..tak ingat dah name cousin Ayah ni..huhu..

Yang amik gambar ni cousin Ayah..name die Jen..peramah die ni..suke main dengan Abang n Adik..gambar die tak snap pun..




Selamat Hari Ibu...

Selamat Hari Ibu diucapkan kepada semua ibu-ibu di seluruh dunia..terutama untuk nenek (mak ibu), tok (mak Ayah) dan untuk Ibu juga..heee...:-)..pagi tadi dapat wish dari Ayah..emm...dapat hadiah tak kalau hari ibu?hehehe...

Dari anak2?emm...anak2 Ayah n Ibu tak pandai lagi wish2 ni..takpe..Ayah out station dah 3 hari..InsyaAllah hari ni Ayah balik..Ibu, Abang n Adik rindu sangat2 kat Ayah..sampai mengigau Abang malam2 ingat kat Ayah..eh..tajuk hari ibu..ni cite pasal Ayah pulak..hee..

Bila dah jadi Ibu ni, dah rase pengalaman bersalin, baru tahu macam mana pengorbanan seorang Ibu terhadap anak-anaknya..Terima kasih Mak sebab sudi melahirkan Adik dan membesarkan Adik (panggilan untuk Ibu..:-) )..Sesungguhnya pengorbanan Mak dan Bah tiada tandingannya..Walaupun Bah dah pergi menghadap Penciptanya namun kasih sayang tetap selama-lamanya tersemat dalam hati...Walaupun hari ini Hari Ibu..tapi bagi Ibu, sama aje Hari Ayah n Hari Ibu...sedih lak rase..

Ibu sayang semuanya...muahh..

 Adik & Nenek

Tok (Aidilfitri 2011)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers