My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Monday, December 22, 2014

Takut ke Fobia?

Ni kisah pasal Adik..Lately Adik takut betul dengan kucing.. Ibu pun tak pasti nape..sebelum ni masa kecik2 ok je Adik dengan kucing.. Ni macam orang fobia..Kalau nampak kucing memang menggeletar seluruh badan..Siap peluk orang kuat2 lagi..

Kalau nampak ulat gonggok takut jugak..tapi tak macam nampk kucing..Ibu rasa something happened la kat Adik ni..Maybe kucing pernah terkam dia ke..Tapi tak pernah pulak ada cedera..Nenek pernah cerita dulu ada seekor monyet betul2 depan pintu grill rumah. Monyet tu kejar kucing, masa tu Adik duduk depan grill..Adik macam terkejut, menjerit sambil menggeletar badan..Agaknya lepas peristiwa tu buat Adik takut dengan kucing. Tapi monyet yang kejar kucing tu..

Haiwan2 lain pun banyak yang Adik takut..Kalau dalam kereta, nampak je anjing/kucing kat tepi jalan, terus Adik baring kat riba Ibu..Seolah2 macam haiwan tu nak terkam dia.. Pernah sekali beli nasi lemak nak makan tepi pantai, tetiba ada pulak kucing kat situ..Makan dalam kereta je la..Memang tak boleh bawak gi Zoo la Adik ni..

Tengok dah besar sikit nanti camne..Harap2 tak berlarutan sampai besar ketakutan ni..huhuu

Ni dia budak yang takut tu..Kalau bab lain, dia lah heronye...





Menggentel...

Macam tak bes je tajuk ni..hehee..Ibu just nak share dalam blog ni habit hero2 Ayah n Ibu ni lebih2 lagi kalau nak tidur. Dua2 ada habit "menggentel"..Tapi benda yang berbeza..

Kalau Abang, habit menggentel puting botol susu...Sampai kena tukar sebab dah koyak..

Kalau bagi botol lain memang tak nak..nak yang kuning ni jugak...Ni masa Abang umur 3 tahun. Montel sikit tapi dah nak kurus dah ni..

Tengok ni..Abis rompong dah bahagian atas..Asyik menggentel..



Lena tidur pas menggentel puting botol susu..Kurus dah sikit Abang bila membesar ni..


Adik pulak gentel bucu bantal...

 Asyik tengok tv sambil gentel bucu bantal..Habit ni hhmm...ikut Ayah sebenarnya..heheee...


Adik sebut "bantan"..Kalau nak basuh ni kena tunggu hari panas betul..Takut tak kering..nanti susah pulak nak tidur..

Gi mana2 mesti nak bawak "bantan" dia ni.. Tapi Ibu n Ayah dah bagitahu sampai dalam kereta je "bantan" ni..Kalau keluar kereta tak boleh bawak, nanti kucing ambik "bantan" ni..Adik ni takut dengan kucing..tak tahu lah nape, dulu ok je...


Katil 2 tingkat dalam kereta...hahahaa...Hero2 ni tak boleh tidur kalau tak baring camni..

Nampak baik je 2 beradik ni..Hehee..kalau time berebut mainan, hhhmmm....

Oh ye, 22.12.2014 hari ni..Birthday Ayah..Tapi Ibu tak bagi pun hadiah lagi..Hehee..Nanti ye sayang..Hero No-1 ni.. Apa pun, Selamat Hari Lahir Sayang..Terima kasih kerana menjadi Suami, Ayah, Bestfriend, Driver, Doctor, Kaunselor, Psychologist, & apa lagi ye..Segala2nya yang terbaik...

Ibu, Abang, Adik sayang Ayah sangat2..Muahhh...

Campur sekali dalam entry ni ye wish birthday Ayah..Hehee..






Monday, August 18, 2014

Raya 2014 - Cerita Kita 1

Dah nak hujung Syawal, Ibu baru nak update cerita hari raya kita 2014 ni.. :-)

Macam biasa, Ibu masak rendang ayam, daging, kuah kacang pada malam raya.. Ummi pulak ditugaskan masak nasi minyak di pagi raya..Sebab dalam rumah ni, Ummi & Ayah tak biasa makan nasi impit/ketupat pada pagi raya..mesti ada nasi..Pakngah pulak mengemas..Konon nak mengemas malam raya, tapi sampai pagi tido..mujur la sempat sebelum sembahyang raya tu mengemas.. Ayah tolong jugak sikit2..

Ayah pulak tak berapa sihat pagi raya tu, selsema..Hero2 bangun awal la jugak..Siap nak ikut Ayah gi sembahyang raya..Abang Niel je dibenarkan ikut sebab dah besar..So tugas Ibu menyiapkan hero2..Setelah berkungfu mandikan hero2, Adik pulak buat hal tak nak pakai baju melayu..Adik takutttt...baju patungg...Haishh..tak abis2 lagi baju patung Adik ni..Lama jugak la Ibu pujuk Adik nak suruh pakai..Mujur la termakan pujukan Ibu..huhuu...

Abang ok je..tapi tak nak pakai songkok la pulak..Adik ok, tak cabut pun songkok...Abang cakap... "Abang nak rambut aje..."

Ok, dalam banyak2 gambar kita Ibu pilih yang ok2 sikit letak dalam blog ni..hehee...

Nampak segak kan hero2 ni pakai songkok... (hero besar & kecik ye..)


Abang dah nak lari dah masa ni..Tak nak ambik gambar..Nak gi main..Tu Ayah paksa senyum...Adik macam biasa la, suka buat teleng kepala gitu..


Yang ni ok sikit kot..Walaupun rasa macam kelakar..hehee...

Ok la, gambar dengan Tuan rumah AKA Nenek mesti ada...

Abang Niel jadi peneman Nenek..Ni pun laju2 Pakngah ambik gambar sebab semuanya nak lari..huhuu...

Gambar Abah & Ummi entah macam mana leh terlupa sebab masing2 tengah busy melayan anak2..Pastu berkejar2 nak gi beraya sebelum kena serbu..Motif, nak gi kutip duit raya anak2..tah pape...hahaaa...

Budak tetik ni ok sangat...tak cabut pun songkok sampai Ibu yang cabutkan sebab nampak dah berpeluh sangat kepala tu..

Tapi style pakai senget gitu la..Ayah dah betulkan tapi dia betulkan semula..takpela dik...huhuu...

Lepas dah ambik2 gambar, bersedia gi serbu rumah orang pulak..heheee...

oppss...ada gambar Ibu & Adik..

 









Sunday, July 27, 2014

Salam Aidilfitri 2014

Dah nak raya baru update.. :-)

Tahun 2014 ni turn raya kat rumah Nenek..Tapi tahun ni Ayah tak beli pun baju melayu..Biasa la Ayah, 2 tahun sekali baru beli..Alasannya, bukan selalu pakai pun, kalau kerja government tiap2 Jumaat boleh pakai Ayah cakap..Untuk kedua2 hero, Ibu belikan baju melayu warna maroon..Baju tahun lepas dah agak kecik..

Actually, sejak dah "berumur" ni, persiapan raya untuk diri sendiri agak kurang..Tambahan pulak, tahun ni banyak benda yang berlaku di Malaysia dan juga peperangan di Palestin..Rasa sedih..

Ok, untuk hero2, memang kemestian la preparation untuk raya mesti ada..Masa cuti Nuzul Quran,balik Kuantan terus shoping..Orang pun memang dah ramai shoping raya masa ni..Nak keluar dari mall pun jam..Dah la parking atas sekali..

Mula2 semua join shoping, Ayah, Ibu, Abang & Adik..Tapi disebabkan tindakbalas di luar kawalan, makanya Ayah bawak semua hero2 kat tempat mainan kanak2 yang bayar RM5/sorang untuk 2 jam..Ibu ditugaskan untuk membeli pakaian hero2..Tu pun Ibu pakai tarik je..Sebab serabut la orang ramai..huhuu..

Untuk kasut, semua Al-Ikhsan tak ada design yang comel untuk kanak2 usia Abang & Adik..Gi butik Adidas, tak ada saiz pulak..Kalau beli, kena sama..If salah seorang tak ada saiz, memang tak beli..Bukannya apa, nanti Abang jeles..Adik main hentam je, tak kisah pun sama ke tak..hehee...

So kat Kuantan, beli baju hero2 kecik & hero besar..Beli juga kat Pakngah..Ibu usha baju2 kurung tapi semuanya tak berkenan..Napa ye design & corak tahun ni tak cantik?Tu la..suka sangat beli baju ready made..So Ibu decide pakai baju maroon Ibu yang memang asal nak buat baju raya tapi dah terpakai sekali masa kursus hari tu..& baju dinner family day pun boleh buat baju raya sebab pakai tak sampai sejam disebabkan Adik mengamuk masa tu..huhuu...

Tak apa, janji untuk anak2 dah ada..Untuk hero2, persiapan raya kali ni memakan belanja RM600 lebih..almost RM700..fuhhh..baru 2 orang hero..Kalau ada heroin rasanya..mmmm...maklumlah baju2 untuk heroin lagi banyak yang cantik2..geram rasa..

Alhamdulillah, syukur dengan rezeki yang Allah berikan..Masa Ibu kecik2 dulu tak ada lah nak belanja2 lebih2..Dapat baju baru sehelai dua beli kat pasar malam pun rasa suka sangat..Terima kasih Ya Allah kerana menganugerahkan kedua Ibu Bapa yang telah memberikan sepenuh jiwa raga untuk membesarkanku..

Untuk angpau raya, Ibu siap bawa gi opis untuk letak duit dalam sampul..Kat rumah nanti hero2 pulak sibuk nak menolong..Baik buat kat opis, time2 mengantuk tu..hehee...Kuih raya, macam biasa...semua tunjuk..Tak ada skill nak buat kuih (malas yang banyaknye...)..hehee...


Beli songkok murah je..RM8.90..hehee...


Abang try baju Melayu yang Ibu beli..Ready Made..Ngam2 dah..hensem dah anak Ayah & Ibu ni..


Yang ni sibuk dengan kasut lampu nye..Tak nak try baju melayu..Adik cakap baju patung..Adik..Oh Adik..
Nampak dinding tu..penuh dengan pensel..Ayah dah cat dah sebelum raya..Sampai demam2 mengecat..hehee..

Oh ye..beli kasut kat Bata je..Sebab tu je yang nampak comel..Satu kasut, satu sandal..Ok la tu..

Singgah Marry Brown sebab hero2 dah lapar..Pastu teringat pernah gi masa 2012 dengan hero2 & duduk atas buai..Ajak Ayah ambil gambar macam dulu..hehee..Jom kita tengok, banyak tak perubahan...


Ayah & Abang..Nampak Abang dah besar kan...Ayah?emmm...Maintain laa...heheee...Topi sama..kiranya 2 tahun dah la topi tu..


Ibu & Adik..Nampak beza?hehee...Nampak Adik masa kecik sopan sangat..hehee...Now..?? tu pun Ibu pegang kuat2..Adik nak melopat dah mase ni..huhuuu...Ibu nampak putih?Camera trick je tu..hehee..

Ok la...Gambar kita sekeluarga pulak..

Salam Aidilfitri 2014


Syukur Ya Allah kerana memberi kesempatan kepada kami untuk meyambut Ramadhan & Aidilfitri tahun ini..Semoga dipermudahkan segala urusan..Aaminn...













Saturday, June 21, 2014

Adik Sudah 3 Tahun.. 02.06.14


Selamat Hari Ulangtahun ke-3 Sayang Ayah & Ibu, Adik - AMIRUL AMSYAR BIN AZRAN
Doa semoga Adik mendapat keberkatan hidup dunia & akhirat, panjang umur, murah rezeki, sentiasa taat pada perintah Allah, menjadi anak yang soleh, berjaya dan segala yang terbaik untuk Adik.

Ayah, Ibu & Abang Sayang Adik Sangat2.. :-*

Selang 9 hari daripada birthday Abang, kita sambut birthday Adik pulak..heee..Disebabkan nak juga sambut birthday pada tarikh yang sama, so buat juga..Masa ni dah malam sangat sebab Ibu balik lambat..Ada kerja kat office, ye la..peak hours masa tu..Kesian Adik..Pukul 10.30pm baru potong kek..Tu pun mata Adik dah mengantuk...

Macam biasa, Ayah melayan hero keciknya..


Meja pun tak sempat nak kemas...Sebab takut Adik tidur..Tukang snap gambar AKA Pakngah pun dah tidur masa ni, Ibu kejutkan..Sudahnya, gambar banyak yang blur..


 Adik suka tengok kek dia..Yang Abang pulak rasa macam kek Abang..maklumlah baru minggu lepas potong kek...

Ok...kita tengok gambar2 pulak..
Abang nak tunjuk best tu...




Gambar ni OK sikit kot..tu pun Abang tutup mata..heee...

Ok la sayang.. 

SELAMAT HARI LAHIR ADIK - AMIRUL AMSYAR BIN AZRAN
KE-3 TAHUN
AYAH, IBU & ABANG SAYANG ADIK SANGAT-SANGAT..
:-*

** Bila wish Adik, Happy Birthday sayang..Adik terus nyanyi.."hepi bershday to tou..hepi bershday to you..." hehee..






Friday, June 20, 2014

Abang & Nenek Lelah.................

Kesian kat Abang...kalau batuk je mesti nak lelah..Abang kalau time tak sihat memang tak boleh jauh dengan Ibu..walaupun manja dengan Pakngah..Mula2 nak tidur tu ok lagi..bila nak ke pagi tu, dah tak selesa..menangis2..Ibu pun rase sebak n nak nangis tengok anak tak sihat..

Kali ni pukul 3++ pagi Abang diserang lelah..terus Ibu kejutkan Ayah n minta Nenek temankan Adik..mujur Adik tak sedar..Susah kalau bawak Adik sebab Abang memerlukan sepenuh perhatian masa ni..Pakngah pun ikut sekali..

Manja Pakngah ni...Kesian Abang..Dah besar ni, dah pandai mintak gi jumpa Doc kalau lelah..Siap buat isyarat tekup kat mulut sambil cakap.."Abang nak sedut.."

 Pkngah nak pegang Abang masa ni...

Beberapa hari pas Abang lelah, Nenek pulak lelah..Masa tu hari Ahad tak silap Ibu...Kebetulan Ayah ada PA Visit..Pakngah ke Tioman, outstation..Masa tu Ibu tak pandai drive lagi..huhuuu..Mula-mula call Cutam, tak angkat...Call Ayah, bagitahu..Nasib baik PA (Hj Shaari) memahami..Dia suruh Ayah balik, utamakan Mak dulu dia cakap...Alhamdulillah...

Kesian Nenek kan...Nenek ni bukan boleh kalau ada orang selsema/tak sihat dalam rumah tu..mudah berjangkit...Ya Allah, berikanlah kesihatan kepada Ibuku ini..hanya Mak je lah yang Adik ada sekarang ni...Sayang Mak...














Sunday, May 25, 2014

Abang Sudah 4 Tahun....24.05.2014


Selamat Hari Ulangtahun Ke-4 Sayang Ayah & Ibu, Abang - AMIRUL AIMAN BIN AZRAN
Doa semoga Abang mendapat keberkatan hidup dunia & akhirat, panjang umur, taat pada perintah Allah, murah rezeki, jadi anak yang soleh, berjaya, dan segala yang terbaik untuk Abang..

Kebetulan masa birthday Abang, Ibu kena join program ESQ untuk pekerja. Tak boleh tak pergi sebab Ibu AJK..huhuu...Dah la program dari pukul 8am - 7pm..Sabtu pulak tu..Nangess...

Dalam pukul 5 lebih, Ayah sms Ibu boleh balik awal tak..Ibu cakap OK je, Ibu lagi suka..Ayah, Abang, Adik & Pakngah datang ambil Ibu..Ibu keluar je selamba..hehee..Terus pergi beli kek untuk Abang..Oppss...lupa nak cerita, masa tengah program, Ayah sms Ibu cakap dia wish kat Abang..Pastu Abang jawab :

Ayah  : Happy birthday Abang
Abang : Abang nak hadiah..

Ishh...dari mana Abang belajar tak tahu la..tak terlintas gak Abang boleh jawab gitu..hehee..

 Birthday Boy..Duduk atas meja.. 

Birthday Boy tiup lilin yang tak menyala..Ok la tu..hehee...

Ayah sedang melayan Birthday Boy..ada sorang lagi Boy tu tengah mengendeng...hehee..Tak pe Sayang kecik Ibu, Birthday Adik seminggu je lagi..Tapi time tu Isnin & tengah peak hours..Huhuu..

Banyak sangat aksi bila nak ambil gambar berempat...Adik pun sama semangat tengok kek Abang..hehee..


Ayah menyuapkan kek kat Birthday Boy..Makan berdiri atas meja..haii la anakk...

Suap kat Adik pulak...

Ni sesi pembersihan daripada sukarelawan kecik..hehee...(ye la tu membersih...)

Ok la, minggu depan kita sambut birthday Adik pulak ye...

SELAMAT HARI LAHIR YANG KE-4 SAYANG...
AMIRUL AIMAN BIN AZRAN aka ABANG...
AYAH, IBU & ADIK SAYANG ABANG SANGAT2..MUAHHHH...













LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers