My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Wednesday, January 4, 2017

Abang Sudah Darjah Satu...

Bismillahirrahmanirrahim...


Yaaa...apa yang Ibu takutkan sudah tiba....heheee...bukan takut apa..rasa berdebar2 sebab Abang anak Ayah & Ibu yang 1st dah darjah satu...Bermakna Abang dah sekolah yang betul2 sekolah..ye la, dulu setakat sekolah pasti, boleh lagi la Ibu nak bagi "cuti" free kat anak2..Ni dah primary school, kena disiplin la...satu lagi means Ibu dah meningkat usia laaaa... :-)

Persiapan baju2 sekolah dah dibeli awal..tu pun banyak tanya kat Abah & kawan2 yang lain yang ada anak sekolah...tanya baju brand apa, bag macam mana...macam2 la...bekas pensil, kaler semua beli baru walaupun yang sekolah pasti elok lagi..Konon nak bagi anak semangat la...padahal Ibu yang semangat...

Abang sekolah di Sekolah Kebangsaan Pianggu..sekolah Ibu dulu...banyak dah la perbezaan dengan sekolah Ibu 29 tahun yang lepas...lame tu...dulu Nenek & Arwah Tokbah yang hantar Ibu..sekarang Ibu pulak hantar Abang..Masa ni Ayah hantar jugak tapi Ayah masuk ofis dulu...

Pagi2 kejut Abang 31.12.2016 (orientasi)...tapi datang awal sebab nak latih Abang...Abang macam terpinga2 jugak..ye la, dia yang sulung...tak ada rujukan la kira nye...Adik masa ni Ibu tak bagi ikut...sebab takut tak boleh handle Abang..Ibu confirm Abang nangis punye... (ikut Ayah ni..)

Sebelum ke sekolah...Sapu tangan tu ikut Ibu masa kecik... :-)


Control gigi takde kat depan tu...muke bahagia lagi mase ni..heheheee...


Tak ramai lagi Ibu Bapa masa ni..Nama Abang senang nak cari sebab bermula dengan huruf "A"

Muka dah start cuak..macam2 tanya Ibu mase ni..Ibu nak gi mane..Ibu teman Abang...Pastu cikgu buat pengumuman, murid2 kena beratur di luar.. Ibu bapa duduk dalam dewan...

Mula2 memang mata tu dah berair..tapi bila nampak wajah Ayah, terus tahan...Ibu pun sebak jugak tengok...heheee....dah macam mane..anak nangis, Ibu pun nak nangis...:-)


Tapi sempat lagi selfie hantar gambar kat Acu Baie...

Ni 2 pupu Ibu...Makngah Eda...Dia ni muda dari Ibu tapi kawin awal..Anak 1st dah darjah 4..yang 2nd sama umur dengan Abang...


Ni masa ambik buku teks...Ayah ambik gambar ni rasenye..Ibu setel buku tulis & lain2..ni separuh je buku..Ade lagi ye...

Tag nama tu sementara sebab name tag tak dapat lagi..Tali hijau untuk kelas 1 Gemilang...

Abang balik dengan Ibu...Muka ada happy sikit..ye la..balik awal..Isnin nati balik ikut jadual ye sayang...


1st Day School

Murid ramai..dalam 39 orang..mase ni agaknya cikgu tak susun betul lagi meja & kerusi..termenung...Ibu mintak dengan Bos lewat sikit masuk..nak tunggu waktu rehat Abang...Kalau ikut Ayah, tak payah tunggu..biar Abang berdikari..Tapi hati Ibu mana tahan...Alaaa...Ayah dulu camni jugak kan, lagi dashat...Abang Nor citer...heheee...


Dah start dah nangis sebab Ibu nak balik dulu untuk hantar Adik ke sekolah..nanti rehat Ibu datang, Ibu pesan kat Abang...Budak omel montel tu tengok je...heheee...

Tapi Abang mintak Ibu ikut masa pengumuman kena berkumpul dalam dewan..Kejap je Ibu jenguk, pastu Ibu lari..Intai dari jauh nampak Abang nangis, cikgu pujuk...heheee...

Rehat Ibu datang...Cikgu cakap kul 10.00 rehat...rupanya kul 930..Agaknya sebab Cikgu tak bagi Ibu Bapa tunggu..heheee..mujur Ibu sampai kul 940...

Berselera budak ontel sebelah Abang tu...Ibu ajar Abang beli kat kantin..tapi Abang tak berapa suka berebut2 beratur..So Abang mintak Ibu bekalkan dia...Sosej, Fries...tu je Abang nak..kadang2 kek span..Kalau time Abang rajin, ada la beli keropok...Tapi rasanye hampi tiap2 hari duit Abang tak luak..

Masuk kelas semula..duduk tempat lain pulak..muka ada sedikit happy..sebab Ibu datang kot...

Ibu mintak tolong Tokcu ambik balik tengahari..Ni Ibu tengah intai macam mana Abang dengan Tokcu..Alhamdulillah, semua OK...Sayang Tokcu...

Kepanasan pas balik sekolah...Macam2 cerita Abang..Suka Nenek dengar..heheee



Amy Azran






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers