My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Thursday, November 14, 2013

Kedekut...

Ibu akui, Adik memang agak rapat dengan Ibu berbanding Abang..Maybe sebab Ibu mengandungkan Adik selang sekejap je after Abang..Jadi perhatian kepada Abang kurang..Sian Abang..Tapi tak bermakna Ibu tak sayangkan Abang..Ibu sayang sama rata je anak2 Ibu ni..Begitu juga Ayah..Tapi macam orang2 tua cakap, kalau anak lelaki ni lebih rapat dengan Ibunya..Kalau anak perempuan rapat dengan Ayahnya..Tak boleh bagi kesimpulan lagi sebab belum dapat lagi gegirl..hehee...

Abang lebih rapat dengan Pakngah..Mulut asyik sebut Pakngah je..Kadang2 jeles gak Ayah n Ibu ni...Tapi kalau Pakngah out station ke, atau kita balik Beserah, Abang lebih manja dengan Ayah..Ye laa, Adik sentiasa berkepit dengan Ibu..hehee...Takut Abang dengan Adik..Adik ni garang tau..

Adik ni kalau Ibu lepak2 baring2, mesti datang cium muka Ibu, pegang rambut la, hidung la..pastu Adik dekatkan muka n cium..Kadang2 Adik jilat2 Ibu..Macam miaw2 pulak..heee...Ayah selalu jeles dengan Ibu sebab Adik selalu buat kat Ibu..Kat Ayah kadang2 ada gak la..Kiranya 'mahal' la kalau Adik cium Ayah tiba2 tu..hehee...

Abang pulak, agak kedekut nak cium dia n dia nak cium orang..Puas gak la mintak cium..Kadang2 Ayah n Ibu curi2 cium..Kalau minta Abang cium, Abang mesti bagi pipi pau dia tu..hehee..Susah nak bagi hidung..Sampai kena puji "Pandai Abang..Abang good boy..." baru dapat ciuman..kedekut..hehee...

Tapi macam mana pun anak2 ni, sedap je cium walaupun tak mandi atau tengah bercomot...Seronok rasanya..Ya Allah, terima kasih di atas nikmat yang diberikan ini..Syukur sangat2..Tapi kadang2 ada jugak marahkan Abang n Adik bila tak tahan dengan kenakalan..Astaghfirullah....Sian kat Abang n Adik..

Maafkan Ayah n Ibu ye..Kalau tak marah nanti, takut Abang n Adik ingat benda yang dibuat tu betul...Tapi marah2 sayang la..Pas marah peluk semula... :-)

Sayang anak2 Ayah n Ibu..Abang & Adik..

Ni Adik tengah cium Ibu..hehee...Ayah mesti jeles..


Ni budak kedekut nak bagi ciuman n dicium..hehee...


Ni Adik nak cium Abang..hehee...


















Tuesday, November 12, 2013

Abang Lelah..

Ni kali ke-3 Abang kena Neb lepas ari tu (tahun lepas) ...dalam entry ni abang .. Abang memang tak sihat sangat masa tu tapi still aktif bermain...Tapi termengah2 n dada Abang berbunyi..Masa tu Ayah n Ibu kerja..Nenek call cakap Abang tak sihat..Terus Ibu ajak Ayah balik..Tapi siap pesan Acu Baie awal2 supaya sorokkan Adik..Sebab nak concentrate pada Abang kat klinik nanti..Kalau bawak semua nanti, lost control..T______________T

Sampai rumah Adik baru je tidur..Sian pulak kena tinggal..Hehee..Abang masa ni nampak lemah sangat..Menangis2 dia sebab tak boleh nak tidur,..Macam orang tua sakit tu..Takut sangat Ibu tengok..Sedih lagi la..Sampai klinik, mujur orang tak ramai..Terus bawa ke bilik Doc n Doc Saupi cakap kena neb.. Masa masukkan alat neb tu, Abang apa lagi, menangis la takut bunyi mesin oksigen tu..

Ayah yang pegang, Ibu tukang pujuk, cakap "Abang good boy..Abang kuat..Abang baik..Macam2 lagi la.." Dalam 5 minit, Abang cool down sikit n Abang banyak cakap sambil mulut tertutup dengan neb tu..tapi still pot pet pot pet, ulang semula ayat Ibu tadi..heehhee..

Balik je rumah, Abang tidur n after bangun dah ok n aktif macam biasa..Still nampak macam tak sihat lagi..Tapi dah start melompat dah..Ayah n Ibu dah risau..Berapa kali tegur Abang tak bagi aktif sangat tapi Abang tak hirau..Malam tu memang Abang tak boleh nak tidur..Abis pusing tapi still tak selesa..Ayah n Pakngah decided bawa gi emergency kat KK..Mujur la masa tu Adik dah tidur..

Ibu cium Adik n Nenek teman Adik tidur..mujur la Adik tak terjaga..huhuu...Sampai kat KK Endau, ada baby tengah kena neb..Pegawai Perubatan kat situ ready mesin neb n start neb Abang..Kali ni Abang macam takut2 sikit..Tapi nasib baik ada buah hati dia AKA Pakngah..

Kali ni lama sikit Abang kena neb..

Ni puas pujuk bagi Abang calm down...


Abang macam rimas kot sebab kena ikat..Yang kat Klinik Syifa lain sikit..

Pakngah tengah bagi kata2 semangat ...

Masa ni dah pukul 1.20 pagi...

Mata semua orang memang tak mengantuk selagi Abang tak sihat..Alhamdulillah, pas kena neb kat KK, Abang boleh tidur malam tu..Sebelum tu bagi Abang makan ubat dulu...

Abang ni ikut Nenek, ada penyakit lelah...nampak je aktif...Ayah n Ibu memang risau sangat2 bila tengok anak2 tak sihat..Ya Allah, berikanlah kesihatan kepada anak2 kami...AAMINN...







Friday, September 27, 2013

Abang...Toys..LASY...

Tok selalu cerita yang dulu2 Arwah Tokki ada belikan permainan nama "Lasy" kat Ayah & adik beradik yang lain..Benda tu macam Lego tapi lagi best..Ibu ni tak pernah tahu pun permainan2 macam ni..Ibu orang susah dulu..Mainan pun yang biasa2 aje..Tapi Alhamdulillah, Arwah Tokbah & Nenek bagi yang terbaik untuk Ibu, Abah & Pakngah...

Kebetulan masa gi MBS kat ECM tempoh hari, Ibu terpandang la Lasy ni..Ibu cakap kat Ayah..Ni Lasy apa yang? Ayah jawab, ni la mainan yang Tok cakap tu..Memang dah lama cari mainan ni..Tapi kecik je yang kat MBS ni..


Kecik je yang ni...RM44.00..Yang ada dalam tu lasy saiz kecil je..Ni pun tinggal 2 bekas je..Ayah tanya kat cashier MBS tu ada tak saiz besar..Dia cakap memang tak ada yang saiz besar jual kat situ...Mula2 Ibu cakap kat Ayah tak payah beli sebab kecik sangat, nanti cepat hilang...Hero2 suka main campak2..huhuu...Ayah cakap beli je, bagus main ni...

Ada buku panduan..Memang bes pun Ibu tengok Ayah, Pakngah & Abang main (Abang main lekat2 je..tak tahu la jadi bentuk apa..hehee...) Ayah & Pakngah refer pada buku panduan tu..Macam2 rekabentuk boleh buat..Memang berbaloi la mainan ni.. Ibu pun terus cari kat internet nak beli yang besar sikit..Cari kat Toys R Us tak ada..Kat website LELONG je ada (kat Malaysia la)..Tak tahu la kalau ada kat tempat lain..Kat Singapore ada aa..Ayah cakap Arwah Tokki dulu beli kat Singapore la...Tak ada rezeki lagi nak gi Singapore..heee.....

Abang sangat sayang mainan Lasy ni..Tapi bersepah gak..hehee...Ibu n Ayah selalu kutip ada bawah sofa la, atas katil, bawah katil..Pieces kecik2..huhuu....Adik lak asyik berebut dengan Abang nak main tapi Adik bukan main pun..campak2 je..huhuu...Marah Abang kat Adik...Asyik pegang je tupperware yang Ibu letak Lasy..Bekas asal Lasy kecik sangat.. susah nak simpan...


Tengok tv pegang tupperware..takut Adik amik...hehhee..



Tengah berangan pun masih pegang tupperware Lasy..heee...


T________________________T
















Wednesday, September 25, 2013

Durian Crepe..

Dah lame nak rasa makan durian crepe ni..rasenye dari tahun lepas..huhuu..sebelum transfer kat ofis baru ni ade la oder dengan staff ofis lain..

Ibu n staff ibu yang tengah preggy masa tu teringin nak makan..tapi sampai staff Ibu tu bersalin tapi tak dapat pun..huhuu..nasib baik anak dia tak meleleh air liur..hee..

Tahun ni transfer kat ofis baru n staff baru, kebetulan kawan die ade buat crepe so ibu tempah la..kejap je dah dapat..ok la rasenye, not bad..tapi bagi ibu, bukan favourite la..biasa2 je..hee..

Kebetulan ayah ambil ibu dari ofis dengan Uncle Nova, semerbak bau durian..hehee..pening ayah cakap..kereta baru ni ibu...sori sayang ibu jawab..heee...

-update dgn hp..

Main Bedak Lagi...Adik Pulak..

Hero ketit ni pulak main bedak..Kulit "cerah" jadi nampak bertompok2 ketara la..hehee...Senyap2 dalam bilik rupanya ini kerja dia..

>


>


>


>


>

Terkejut Ibu keluar tekak gorilla...  T______________T ... Adik memang suka manjat..Memang mata ni 24 hrs perlu pandang setiap langkah Adik...



Bertompok kat kepala, kaki, dagu...Haishhh...Dah la bedak Agnesia yang kasar powder dia tu..huhuuu...basuh dengan air pun still ada lagi kesan... Sengih je Adik...



Ni muka memberontak sebab Ibu ambil bedak Agnesia tu dari tangan dia...Tukar dengan bekas bedak Baby Johnson yang kosong...Lagi la marah die..heheee.... Tengok kaki tu, abis putih melepuk...

Hai la anak..anak...Kadang2 geram...Tapi kelakar jugak..Last2 Ibu ketawa je tengok perangai anak2 kesayangan Ayah n Ibu ni...


Ada masa tu, dua2 main tabur bedak...Konon2 teman Ibu memasak kat dapur..Hero2 berdua "memasak" bedak powder..huhuuu...

Gambar blur sebab Ibu tengah kuar tekak gorilla masa ni...heee....Tapi nampak tu Adik tengah menabur bedak powder...huhuuu...

Ni sedang bekerjasama menabur bedak...haishhh...Mana tak keluar suara gorilla....

T______________________T















Monday, September 23, 2013

Abang Main Bedak....

Hero2 ni pantang kalau nampak bedak powder..Suka sangat mencurah..Kalau tak sedar mahu habis satu botol tu dicurahnya..huhuu..Hari tu Abang main bedak..Ibu tak perasan pada mulanya..Tengok senyap je dalam bilik..Rupa2nya tengah buat operasi mencurah bedak..haishh...

Rasanya ni bedak powder Ayah..Berangin bedak ni..Dettol..Dinding rumah makin banyak hasil seni anak2..heee....


Ibu terus ambil bedak tu dari Abang & tutup lampu bilik..Nampak tu..Abang tengah meraung sebab Ibu ambil bedak dari tangan dia..Seluar biru tu Adik..Adik pun lebih kurang je..tengah tengok Abang dia nangis..hehee...

Ni tengah merayu kat Ibu nak bedak powder tu..No sayang...Muka tu abis dah putih...Tangan, kaki pun sama..


Masih berusaha memujuk Ibu supaya bagi bedak..Hehee...

Give up dah...hehee....Abang..Abang...

Nampak nenek posing cantik tu..   T___________T





Amy Azran







Thursday, September 19, 2013

19.09.2013

Happy Birthday to Ibu...hehee...Alhamdulillah, syukur kepada Allah Ibu dapat menyambut lagi ulangtahun kelahiran yang ke 23 pada tahun ni..ooppsss..32 tahun la....dah nak hampir 40-an dah...Orang pertama yang wish, macam biasa cinta hati Ibu...Ayah la...Muahhhsss...Tq sayang...(kalau lambat wish, confirm Ibu merajuk..heee...)

Actually tahun ni "terkantoi'' sikit..Hehee...Macam biasa, rutin hari2 sebelum letak baju/seluar Ayah yang nak dibasuh dalam raga, Ibu akan cek dulu poket2 yang ada...Kalau ada duit, Ibu akan letak dalam wallet Ayah semula melainkan syiling..Kalau syiling, Ibu akan letak dalam tabung anak2..Kalau ada 20 sen, sorang 10 sen la..Tu pun kalau 10 sen tu dua keping..Kalau 20 sen sekeping, Ibu akan top up 20 sen lagi..hehee...

Masa cek seluar tu, tetiba Ibu terjumpa resit..Kena cek dulu kot2 resit ofis untuk claim ke..Bila tengok resit tu, ada tulis "Greeting's Card"..Alaa..Ibu dah agak dah..mesti kad besday Ibu ni...hehee..Kembang hidung jap..Before Ayah gi kerja tu masa kiss2, Ibu bisik kat Ayah :



Ibu    :  Greeting's card Ayah beli tu untuk Ibu ek...nak tengok...heeee..
Ayah :  Ibu tahu mane ni...Alaaa..tak aci la macam ni...tak surprise la sayang...
Ibu    :  Sape suruh Ayah tak buang resit tu..hahaa..
Ayah :  Tak nak bagi la...
Ibu    :  Alaaa...bagi la yang...Ibu tak kisah pun..hehee...
Ayah :  Ish Ibu ni....

Ayah malu2 kucing masa ni...Ibu lak sengih aje...hehee....Sayang Ibu ni...


Akhirnya Ayah bagi kad ni petang 19.09.2013 masa ambil Ibu dari kerja bersama kiddos...hehee...Terima kasih kesayangan2 Ibu...Ayah, Abang & Adik...Ibu cinta Ayah sangat2...Ibu sayang Abang & Adik sangat2...MUAHHHHSSSS....

 Cantik kan kad yang Ayah beli ni..Pandai Ayah pilih.... :-)


Isi kandungan kad...Terharu sangat Ibu baca...Lawak pun ada..

Terima kasih sayang2 Ibu kerana ingat tarikh lahir Ibu...MUAHHSSS...Terima kasih Ayah kerana menjaga Ibu dengan baik sepanjang perkenalan kita sehingga saat ini...Semoga kita sekeluarga sentiasa mendapat keberkatan hidup dunia & akhirat & mendapat keredhaan Allah SWT..Indeed, Ibu adalah orang paling bertuah mempunyai insan2 kesayangan Ibu ni...Alhamdulillah...

Kepada Mak (Nenek) & Bah (Arwah Tokbah)...Terima kasih Mak, Bah kerana membesarkan Adik dengan penuh kasih sayang & didikan yang sempurna...Adik sayang Mak..Bah...sangat2..


Emm...hadiah...???..HEHEEHEE.....












 



Saturday, September 14, 2013

New Addition of The Family...

Siapa ye..hehee..Welcome Uncle Nova to our family..memang lama (bertahun-tahun) Ayah baru ambil keputusan untuk beli kenderaan baru..hehee...banyak perkara yang perlu difikirkan termasuk la hero2 kecik ni..bukan apa, hero2 memang favourite makan dalam kereta..Kadang2, pas makan coklat, tangan tu terus je lap kat seat..huhuu...Ni kira dah besar sikit ok la kot..Tapi Ibu still jadi pengawal.. :-)

Pada 09.09.13 Uncle Nova datang dalam family kita..Alhamdulillah, amat selesa untuk kita sekeluarga..Boleh bawa Nenek, Tok & Long jalan2..Tak la sempit macam kereta..

 1st time bawa..Ayah AKA "Big Boss"..Hehee...



Dulu Ayah cakap tak cantik sangat Innova ni..Nampak macam orang dah berumur je bawak..hehee..Bagi Ibu ok ape, smart je...


Kan.....


Masa ni tak tanggal lagi plastik..1st day kan..hehee..ada kamera reverse, navigiator n dvd depan (tapi belum habis explore lagi semua function)


Penumpang pun leh join tengok DVD..Oleh kerana hero2 masih kecil, Ayah & Ibu pun join la cite2 & lagu2 yang Abang & Adik suka...Hehee...

Tapinya..Yang merisaukan adalah........
<
<
<
<
<

Hero kecik ni suka sangat main pegang2 kat DVD player ni..buka,tutup, buka, tutup..haishhh...risau Ibu..


Abang lak ok je..tapi yang lawaknye Abang panggil Uncle Nova ni "LORI"..Agaknya besar dari kereta biasa kot..hehee...Hari pertama naik Abang cakap "nak naik lori Ayah..."...tergelak semua orang..hehee..

Abang dah boleh jadi peneman Ayah kat seat depan..Tu pun kalau perjalanan dekat2 je..Kalau perjalanan jauh, duduk belakang dengan Ibu & Adik...Gigi depan tu dah hampir reput..Abang amat takut gosok gigi..Banyak kali dah ajar..Emmm...ikut sape ek takut ni...huhuuu.....





Amy Azran















Friday, September 13, 2013

Selamat Tinggal Abang Waja...

Ok, ni entry yang latest..baru2 ni masa bulan puasa yang lepas Ayah & Ibu dah buat final keputusan untuk membeli "baby" baru, setelah membuat pengiraan plus minus tung tang tung tang itu ini..& finally, OK...Kita beli Ayah cakap..Memandangkan Abang Waja pun dah lama berkhidmat & kesihatan agak membimbangkan...

Sebelum ni memang dah usha dengan orang sekeliling & internet tentang mencari kereta yang sesuai..Oleh kerana kita nak keselesaan, makanya MPV lah pilihannya..So, Ayah & Ibu buat keputusan untuk memilih Uncle Nova...hehee.. INNOVA aa...sesuai dengan isi pendapatan serumah la..heee..nak beli Alphard kang, takleh nak enjoy lebih2 tiap bulan sebab duit kena spend bayar ansuran je..hehee...Kita kena ikut kemampuan & keperluan bukan KEHENDAK..
 T________T

Masa nak tinggalkan Abang Waja, terasa jugak sedih..Lebih2 lagi Ayah..Sebab ni kereta masa Ayah bujang lagi..Banyak jasanya..Time bercinta, dah kahwin, nak bersalinkan Abang & Adik..time emergency..semua dah dilalui dengan Abang Waja..Bukan tak nak biarkan je Abang Waja tapi tak tahu nak letak kat mana dah..Parking dah penuh..lagipun siapa nak bawak..Pakngah dah ada 2 kereta (termasuk kereta Arwah Tok Bah), Ibu dah ada kembara (tapi tak pandai bawak pun..hee...bila la nak belajar ni..)..Masuk ladang, Ayah dah ada hilux yang majikan sediakan..So nak tak nak kena let go jugak la Abang Waja..( -____ -)

 Pagi sebelum gerak ke Toyota..


Pandangan dari depan pulak..

 Ayah with Abang Waja...



Ni pandangan dari dalam showroom Toyota..Ayah cakap kena zoom lagi, sedih tengok...


Ok..Ibu zoom lagi..hee...Sedih kan tengok..

 Nape kaki Ibu gitu ek..hee..

Ni pun sama..heee....




Ok la..Terima kasih kepada Abang Waja sepanjang berkhidmat dengan kami..(ceh...macam la kereta tu faham..heee..) Tapi kan, sebelum nak parking kat tempat yang nak ditinggalkan, tetiba keluar lagu Awie.."ratapan naluri..memanggilkan namamu..kerana pertemuan itu..akan ku abadikan..segala memori..ku lewati waktu itu.."
Ayah cakap macam memahami je Abang Waja ni..hehee...

Jasamu dikenang Abang Waja.....




Amy Azran


 




Thursday, September 12, 2013

Abang Waja Rosak....

Kisah Abang Waja rosak ni dah lama..rasanya dalam bulan Februari tahun ni (lame punye cite..heee)..Sebelum tu memang dah banyak kali discuss dengan Ayah nak beli "baby" baru (kereta baru)..Panggil baby sebab Abang Waja ni sensitif kalau ada desas desus nak beli kereta baru (macam manusia pulak..heee..)..Tapi tak nak beli lagi "baby" baru..Masih sayang kat Abang Waja.. :-)

Masa on the way balik bercuti di Swiss Garden ( kat Beserah je..T_____T ), tiba di Pekan tetiba lampu bateri menyala & aircond panas..Ada bau hangit sikit..Masa tu hujan dah start lebat & hero2 tengah tidur lena..Mujur la tak panas sangat sebab hujan kan..Gi cari bengkel kereta di sekitar Pekan tapi semua tutup..Cuak gak masa ni..Ibu terkumat kamit baca doa2 agar dipermudahkan semuanya..

Ayah cakap tawakal je drive semampu yang boleh..Alhamdulillah sempat sampai Rompin..Tapi masa tu Ayah rasa tak berapa ok dah Abang Waja..Nasib baik sempat parking dekat bus stand lama sebab Abang Waja jammed terus..Terus call Pakngah bagitahu apa yang berlaku..Abang & Adik masih tidur..Pas lebih kurang 10 minit Abang Waja parking, Abang & Adik bangun..Nasib baik tak mengamuk..

Ada la 2, 3 orang pakcik2 yang tengah lepak kat warung berdekatan datang membantu apa yang patut..Pakngah bagi no towing kereta..Pas Pakngah sampai terus transfer barang2 dalam kereta Pakngah..banyak tul barang..Ye la, baru pas bercuti kan..

Sebelum Pakngah sampai, sempat la bergambar..Ayah cakap "Kita confirm dah kena beli baby baru ni..".. Masa Pakngah sampai, dia tanya "Ada singgah kedai kereta baru ke..takut merajuk ni..tu yang jammed" .......T_________T


Kemek sikit..Motor kawan Ibu "terjatuh" kat Abang Waja...


Adik geli dengan kucing..Ibu saja usik dia, hala kan kaki dia kat kucing..hehee...



Nampak hijau kat pipi Abang?..Akibat jatuh dari sofa pas main lompat2..haishh....

Ibu suka pic yang ni..

<
<
<
<
<
<
<
<
<


Comel je Abang buat aksi camtu..Muahhh...


Last but not least, Ibu & Adik pulak...Heheee.....

 Ibu & Adik with Abang Waja.... :-)




Amy Azran










LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers