My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Friday, October 30, 2015

The Little Amsyar...Notti? Or Active?....

Bismillahirrahmanirrahim...

Adik ni Ibu akui agak berbeza sikit personaliti daripada Abang..Adik agak aktif compared to Abang..Dulu masa Abang kecik2, Ibu ingat Abang la paling aktif sebab ada 2 pusar kat kepala..tapi rupa2nya..bila dah umur 4-5 tahun Abang jadi tak berapa aktif..Agaknya sebab Adik dia aktif kot..

Adik ni ada "angin" sikit..agak baran..Tapi manja sesangat..ye la..paling kecik kan...Bila tanya nak Adik tak? Adik akan jawab "Nak Adik ke Nak Abang?Nak Abang..."...Dia tanya, dia jawab...hahaaa...


 Bila Adik mengamuk.....

Abang tengok je kelakuan Adik die..Ibu malas nak layan..biar je Adik melepaskan perasaan kat bawah seat tu...hehee...

Bila ikut Ibu ke kedai RM2

Di rumah pun suke duduk dalam bakul

Also dalam kontena...
Sambil makan "potato"..

Bila teman Ibu gi opis...
Tolong "kemas" almari Ibu..tengah bergendang mase ni..nyanyi lagu Subhanallah...

Bila bosan tak tahu nak buat ape kat ofis (bilik) Ibu, Adik panjat grill...Terer kan..heee


Bila nak balik dari ofis Ibu, Adik tolong angkat barang (actually barang2 dia jugak ni...)
Rajin kan....angkat kotak...heheee...

Bila kat ofis Ayah..
Ayah buat tak tahu aje...staff Ayah pun takut nak tegur..hahaa...berani?? Bos paling garang kat sini...

Bila di rumah... (ni rumah Nenek)
 Cuba mengintai Ayah yang tengah mandi...hahaaa...

Suke biar air banyak2 dalam sink...nak berenang katenye?muat ke...?? (ni rumah ladang)


Tengok ni...
Haa...!!!!!!!!...Ni sekejap je Ibu nak gi ambik towel..Pakngah panggil Ibu dengan ketawa berair mate..tengok Adik tengah bergendang dengan penutup mangkuk tandas ni..huhuuu...Mujur la kaki tu tak lekat kat lubang..Adik..Adik...

Suka melarikan diri setelah mandi dengan tidak memakai apa2...kecuali stokin Ibu...hahaa...

Apabila terlalu penat...(actually memang tak duduk diam kecuali tidur...)

Adik akan lena tetiba je sebab terlalu letih dengan pekerjaan sehariannya..hahaaa...

Adik juga...little helper...tengok...
 Tolong Nenek...(ke main air ni....)


Tolong Makcik Zah angkat tong gas....hhmmmm....(kat rumah Tok)

Bila bosan tak tahu nak buat ape..


Duduk dalam laci cari ilham....

Tapi Adik budak manja...heheeee....

Peneman Ibu...Masa ni nak ambik Abang sekolah..Ibu keluar awal masa ni & Tokcu ada kecemasan...


Bila tak sihat...lemau aje muke..bantal gentel sentiasa di sisi....(bantan Adik panggil..)

Sayang kat Abang... (kadang2 paksa Abang ajak main..bila Abang tak nak, mula la nak belasah Abang...huhuuu....)

Nak peluk Abang...Abang tak nak..hahahaaa...sampai nampak pampers...


Adik..Adik...Apa2 pun ...Ayah, Ibu & Abang sayang Adik sangat2....













Thursday, October 22, 2015

Abang & Sesi Persekolahan....

Bismillahirrahmanirrahim...

Dah hampir setahun Abang sekolah..mula on January tahun 2015..Alhamdulillah, walaupun tak 100% mencapai KPI, Abang dah menunjukkan perkembangan yang baik..Tapi still masih belum mahu bergaul mesra dengan kawan-kawan..menyendiri aje..dengan cousin2 Abang ok pulak..

Mula-mula dulu ingat nak ajar Abang naik van dengan kawan-kawan..tapi bermacam-macam usaha yang dibuat tetapi gagal..So, Ibu ambik keputusan untuk hantar sendiri..Ayah pun terpaksa bersetuju...balik sekolah Tok Cu volunteer nak ambik..tapi dengan Nenek la..Abang nanti tak nak pulak kalau Nenek tak ada..

Tu kopiah satu lagi tu kepala Adik..Dia pun semangat nak sekolah...(kononnye...)

Ni Ibu ade sekali dalam van..kalau nak lepaskan Abang & Adik, memang huru hara la van YPPH ni..

Kan comey...kalau dua2 molek je naik van sama2 laaaaagi comey...

Actually, kanak2 yang naik van ni ada rumah transit...Sebab kadang2 van hantar awal ke rumah ladang..kadang2 petang, sekali dengan Abang2 & Kakak2 sekolah rendah & menengah...Alhamdulillah, kita ada Nenek..boleh la menumpang kasih...Terima kasih Nenek..Sayang Nenek sangat2...

From L-R : Ana..E-bi..Sakinah... Suke sangat mase ni..Mamat kecik tu buat hal sendiri...

 Kan seronok macam ni..tapi tu lah..Abang & Adik nak ibu pun naik van sekali...huhuuu....

Apa yang Abang E-bi buat lawak ni...E-bi ni manja..Suke cium pipi Ibu...nasib baik takde anak perempuan lagi..heheee...

Awal2 sekolah dulu, ni la perangai Abang..sampai je sekolah...macam2..nak berry..nak peepee...tengok tu...sabar je Ibu..masa ni Ayah hantar...

Kalau time hari sekolah..memang mengantuk je Abang ni...rasanya, ladang kita yang paling dekat dengan jalan luar..15 minit je..heheee...

Ni la habit Abang yang Ayah nak marah...celik je mata pegang ipad, tab..Ni time Ibu hantar boleh laa...tapi sekarang Ayah dah buat rule ipad on weekend aje...


Baik je nampak kan...Abang baring atas riba Adik..tapiiii...time bergaduh..haaa...selalunya Abang la yang nangis..pastu Abang pukul Adik..Adik tak balas pun...sebabnya, Adik start dulu pukul Abang..heheee...

Ngantuk sangat gayanye...heheee....ternganga mulut tu...

Sekarang ni Abang dah ok sikit gi sekolah..dah tak nangis macam dulu..Dulu terpaksa Cikgu yang pegang lepas Ibu or Ayah hantar...sebab Abang akan meronta & menangis...sekarang Alhamdulillah, Abang dah pandai gi tempat duduk sendiri..bawak bag sendiri..ambik kerusi sendiri..tapi still malu2 terkebil2...


Ni Abang bukan nangis...Tapi dia tak bagi Ibu ambik gambar dia..Abang cakap "janganlah Ibu...."

Bila Abang angkat je muka terus Ibu snap..Abang cakap.."Ibu ni...."

Ibu snap pic Abang gi ambik kerusi duduk kat kawan2...

Mase ni sampai awal kat sekolah


Kawan-kawan Abang tengah bersembang..Abang hanya senyum2 simpul je...heheee...

Tengok siape tu Abang...

Actually sekolah Abang ni area kampung..jadinya tak la secantik sekolah di bandar..tapi Alhamdulillah..pengajarannya sama je...

Ibu & Ayah doakan Abang dipermudahkan segala2 nya, menjadi anak yang soleh, berjaya di dunia & akhirat..Belajar rajin2 ye...We love you so much dear...AMIRUL AIMAN BIN AZRAN...










Saturday, October 17, 2015

23.04.2015...Abang Lelah...

Bismillahirrahmanirrahim

Kali ni Abang kena lelah boleh dikatakan agak teruk..sebabnya sebelum ni paling banyak pun 2 kali kena neb..kali ni sampai 3 kali..Alhamdulillah lepas kali ke 3 Abang beransur baik..Tapi nilah kali pertama tangan comel Abang kena masuk ubat..sebelum ni neb je..

Sebelum tu kita tidur di rumah ladang..Abang memang nampak macam tak sihat..Abang merengek2 minta aiskrim dengan Ibu..Ibu ni kan tak tahan dengan permintaan anak2..Ibu bagi la.. Lama sikit pas makan aiskrim Abang batuk2..Ayah tengok Abang macam lain je..Ibu cakap kat Ayah, Abang macam nak lelah..Ayah call HA, En Mahadi..Bila HA cek, ada bunyi lelah ni dia cakap..En Mahadi bagi inhealer..Abang tak pernah guna pun sebelum ni..kat ladang tak ada sangat ubat untuk budak2..

Last2 decide dengan Ayah gi klinik luar, takut Abang melarat..tapi on the way ke keluar, Abang tidur kat pangku Ibu..Ayah cakap bagi Abang rest dulu..so terus gi rumah Nenek, tidur situ..dalam jam 3++, Abang start batuk tak lepas gitu..Abang cakap "Abang nak ni.." (sambil tunjuk tangan kat mulut)..tu maknanya Abang nak neb..Abang dah biasa kena neb kan..tu dia dah pandai minta..Mula2 Neb pada jam 3:57 am..Oh ye..Adik tinggal dengan Nenek sebab Adik tidur mase ni..

Tengok muka Ayah tu..ye la..3:57am kan...heeee...Ni neb yang pertama..

Pas Abang dah ok, balik rumah semula..Abang sampai rumah tidur..Dalam jam 7:00 am catu Abang batuk2 macam tak selesa..Ayah dah siap2 nak gi kerja..Ibu ambik EL..Ayah tanya Abang.."Abang ok sayang.." Abang jawab "Ok..." ...Tapi dengar la nafas Abang macam tak selesa..Ayah cakap kalau apa2, call..

Dalam jam 10:00am macam tu Abang nangis..minta neb lagi (tunjuk tangan kat mulut)..Ibu pun terus call Ayah...sampai klinik, HA neb lagi..HA cakap pelik gak..biasanya kalau budak baya Abang, sekali neb je dah baik..HA cakap kalau lepas ni lelah lagi terus bawa hospital..Ibu risau betul..dalam hati berdoa agar Abang ok..tapi nye...jam 12:00 Abang sekali lagi lelah..terus ajak Ayah ke hospital..Ibu kemas baju2 & barang2 keperluan..takut kena admit wad..

Sampai kat hospital, Abang kena neb dengan HA jugak..HA tanya sebelum ni neb tak..Ibu pun cite la dari A-Z..HA hospital nak tengok ubat yang diberi so Ibu bagi la..Dia cakap kita tunggu Doc, sementara tu neb dulu...

Kesian Abang...

Masa ni Ayah & Adik masuk sekali..tapi Adik kan suara bak petir..tempat neb ni dekat dengan wad..Tiba2 ada Makcik Guard datang.."Encik..minta maaf ye..Biar Mak dia je yang jaga..Encik tunggu kat luar dulu ye..".. T_______________T

Pas dah habis neb, Doc datang cek Abang..Doc tu nama Aiman jugak..muda sesangat..pakai pun macam artis K-Pop...Dia ada cakap apa tah dengan nurse..Nurse datang kat Ibu cakap Abang kena letak antibiotik kat tangan..masa ni Ibu takut gak..takut Abang meronta..tapi Alhamdulillah..jap je Abang nagis sebab Nurse tu baik sesangat...

 Sedih Ibu tengok tangan comel Abang ni....

Ibu tak nak bagi Abang rasa sangat sakit pada tangan tu..so Ibu borak2 dengan Abang..cakap Abang kuat..Abang kena sihat..Abang layan Ibu tapi macam mamai2 gitu..Abang tak cukup tidur kan...

Abang boleh dah senyum walaupun jarum still ada kat tangan...

Pastu Abang tertidur atas Ibu..sedih Ibu tengok muka Abang..Abang terjaga masa Doc datang nak cek keadaan Abang..Doc cakap Abang dah stabil..tak perlu admit..Doc ada bagi satu extra ubat..Doc cakap ubat tu "kuat" sikit..Alhamdulillah, dengan ubat tu Abang sihat kembali..Masa buang jarum kat tangan Abang, nurse yang baik tu buat2 borak2 dengan Abang, tanya macam2 bagi Abang ralit..sampai la jarum tu Nurse bawak keluar...Ada darah sikit..Abang macam dah cuak nak nangis..tapi Ibu cover.."Eh..tangan Nurse berdarah..." Nurse pun mengiakan sambil cakap "sakit tangan Nurse.." ...Abang terdiam sambil terkelip2 tengok tangan Nurse..heheee...

Oh lupa..Ibu tanya Doc Abang boleh makan KFC tak?sebab Abang cakap nak makan KFC..Ibu kan tak boleh dengan permintaan anak2..huhuuu...Doc cakap boleh je...So balik tu ajak Ayah singgah KFC..Abang makan, Alhamdulillah...ubat pun makan sampai habis..Lepas kejadian Abang kena cucuk jarum kat tangan, Abang macam fobia nak keluar rumah/kereta..biasanya Abang suka sangat ikut Ayah/Ibu/Pakngah keluar..kali ni Abang memilih untuk duduk kat rumah je or kalau keluar, duduk dalam kereta je..Kesian Abang...fobia kot...

Tangan comel Abang...









Thursday, October 15, 2015

Ibu Marah Abang....

Bismillahirrahmanirrahim

Semalam cuti Awal Muharram...Ayah ajak lepak kat rumah ladang je, sebab Ayah nak study untuk exam LISP..Abang pun kena buat latihan sebab nak final exam 26hb Oktober nanti...Pagi tu lepas sarapan, Abang main ipad, as usual...everyday...celik je mata dah main..balik sekolah pun main...Ayah dah sound..”Abang, buat latihan....”

Abang buat tak tahu je...Ok, oleh kerana dah siap kemas rumah, Ibu la yang jadi “cikgu” .Mula-mula Ibu suruh Abang buat kerja sekolah yang cikgu beri..Ok setel..tapi agak liat laa...sebab Abang asyik sebut nak main ipad...20 minit je pun buat kerja sekolah...lagi satu Abang x nak tulis sendiri..asyik suruh Ibu tolong pegang tangan n suruh Ibu buat huruf/nombor titik2..Abang sambung je..

Ibu cakap, Abang dah 10 bulan belajar..kena la tulis sendiri...Abang merengek..Ibu sabar lagi masa ni..dah siap kerja sekolah, rest jap..Abang ambik semula ipad..Ayah pun rest, tidur jap rilexkan minda...dalam jam 12.00 tghari Ayah ajak Abang sambung belajar..Ibu pun tulis la dalam buku latihan Abang tanpa tulis titik2..sebab nak mahirkan Abang dengan tulisan..

Liat sangat Abang nak buat..macam2 alasan..nak jugak Ibu pegang tangan..Ibu cakap “Abang tiru je tulisan Ibu tu..Abang boleh...” masa ni Abang buat perangai sikit..Abang termenung la...pandang Adik la..tak fokus langsung apa yang Ibu cakap n ajar...Ibu dah hangin dah masa ni..Ugut Abang “Kalau Abang tak nak belajar, Abang tak boleh balik rumah Pakngah..” ok..Abang cakap nak belajar..tapiii....still lagi duduk belek2 buku..masa ni memang drama la Ibu membebel sekali dengan keluar suara Guru Besar..Abang tetap tak buat..mana Ibu tak hangin...

Last2, Ibu pulak nak nangis sebab rasa teramat nak marah...Tapi sebenarnya..bila pikir2 salah Ibu jugak..tak ada banyak masa dengan anak2..jadual pun tak menentu..Ibu kena susun betul2 jadual seharian Ibu...rasanya kalau tolak tambah, ada la 2 jam kot masa betul2 dengan anak2..petang time ambik Abang dari rumah nenek, Abang dah lemau dah..tidur pas maghrib..so..bila masa Ibu nak spend masa dengan Abang..Abang balik sekolah tak tidur..tu yang tidur awal..Abang memang kena ada orang guard dia..kalau nak suruh dia sendiri yang buat, memang tak lah..ye la..Abang baru 5 tahun..dulu Ibu 6 tahun baru sekolah...

Maafkan Ibu ye sayang sebab marah Abang, garang dengan Abang..Ibu nak Abang jadi orang berguna..bukan lalai dengan ipad tu je..Abang dah jadi habit dah main ipad tu..sangat bijak main game & install..Ibu tahu, Ibu tak boleh rosakkan masa kanak2 Abang..tapi dalam masa yang sama, pelajaran pun penting sayang...Ibu kena susun semula jadual kita 4 beranak...bukan Ibu tak bagi main ipad tu...Abang bijak, Ibu tahu....cuma Abang tak yakin pada diri Abang...

Ish..rasa macam nak berhenti kerja je..nak jadi fulltime housewife...tumpu pada family je..tapi..zaman sekarang ni, dengan anak2 yang tengah membesar, duit perlu..

Petang lepas kejadian Ibu bertukar jadi Guru Besar, Ibu bergurau2 dengan Abang..Alhamdulillah, semuanya ok...Abang pun suka walaupun mulut asyik tanya ipad..(Ayah dah sorok)..Pagi tadi masa hantar gi sekolah, Ibu cium Abang n doakan Abang jadi anak soleh..terangkan hati Abang..

Sesungguhnya..Ibu sayang sangat2 anak2 Ibu...

1st hero...nyawa Ibu...

Nyawa Ayah...

Kesayangan semua...






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers