My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Friday, April 19, 2013

Swiss Garden...

Sebenarnya..Ayah dah lama ngidam nak tidur sini..tapi memandangkan lokasi nye 10 minit dari rumah Tok, kita lupakan saje...nak kena sumpah, balik Kuantan tidur hotel, padahal rumah Mak sendiri dekat je..dah la kadang2 je balik Kuantan...heheee...

Kebetulan Tok gi Kelantan rumah Poksu, so Ayah ajak la lepak sini..Ambik cuti..kita menginap 3 hari 2 malam gitu...Aktiviti malam gi, shopping kompleks..dah tak tahu gi mane dah...

Ayah ambik bilik yang view nampak kolam renang & pantai...

Ni no bilik kita...

Ni view dari bilik kita...Abang & Adik nampak kolam renang suke sangat...

Sesi beramah mesra dengan bilik..

Abang tengah melompat kegirangan..Nampak tak lebam kat pipi montel Abang tu?Abang jatuh terhantuk sofa..so, misi bercuti ni pun nak gi Specialist, nak cek pipi gebu Abang...

Budak ketit lagi sorang ni macam biasa..kalau gi hotel, mesti amik telefon...

Amboi..kemain lagi mendail telefon...

Sebelum beramah mesra dengan bilik, kita mintak budak hotel tu ambik gambar family comel kita...


Sesi malam...

Bz je masing2..

Semua angkut..Abang tidur bawah sebab agak lasak..Ayah tidur dengan Abang...

Good morning semua..jap lagi saya nak gi specialist...

Sementara tunggu giliran..kita gi jalan2 kat area specialist ni..masa ni Abang melegas sikit..pastu Ayah cakap "Pakcik guard..tangkap Aiman..." kebetulan ada Pakcik guard kat situ..Pakcik tu buat2 nak tangkap Abang..tau takut..heheee....

Ayah melayan si kecik nye...

Abang & Ibu..ni kes takut Pakcik guard..heheeee...

Lama jugak la jumpa Doc kanak-kanak..Cek sekali dengan Adik..tanya Doc Adik ni hyper aktif ke..sebab agak nakal..Doc cakap tak..budak hyper aktif ni salah satu ciri, dia tak boleh tengok barang tersusun rapi, dia akan selerakkan..Kebetulan pulak kat bilik Doc ada rak buku yang tersusun rapi..tetiba Adik datang kat rak tu ambik beberapa buku n buat jatuh...so????? huhuuu...

But Doc still cakap takkk...Adik is not type of hyper aktif..maybe nakal sikit Doc cakap...
N Abang, yang lebam kat pipi tu tak ada yang membahayakan..Doc bagi krim..Abang pun tak sakit bila Doc pegang kat lebam tu...

Ok, jom balik "rumah" kita...heheee

Budak kecik ni nak mandi "koyam"..Ayah cakap petang nanti..So mandi koyam ni dulu ok...Berkepak2 dia...

Abang sekadar memerhati...sejuk Abang cakap...suke sangat Adik tu...

Ok..dah petang...jom lah kite ke "koyam"...

Ada kisah di sebalik kolam ni..Abang hampir2 nak lemas sebab dia main jauh dari Ayah n Abang cuba berenang sendiri..tak nak pakai pelampung..Pas dah jadi gitu, baru Abang nak pakai pelampung n main dekat dengan Ayah je..Suka Abang tepuk2 air...Dah nak dekat kul 7, Ayah ajak naik..Tapi, Adik meronta2 tak nak..sampai tercampak cermin mata Ayah..huhuuu...

Ayah terus dukung Adik bawak naik bilik walaupun basah2 tu...hehee..sampai kat bilik, sambung lagi budak kecik ni..

 Adik..Adik..kecut dah...

Ok..Pagi hari kedua kita di Swiss garden, Ayah ajak round2 kat area pantai...tapi tak boleh main pantai ye...kolam sudah...

Hamboi Ayah..kemain lagi....

Nak jugak mokcik ni..hahahaaa...Tapi..jap je Ibu leh main..posing je lebih..sebabnye...

.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.


Dah macam mana Ibu nak main....Tapi kena sedar diri jugak..ni bukan untuk Ibu..hahahaaa...Ok lah..jom Ibu teman anak2 bermain...

 Main kerusi..hhmmmm....

Ayah excited bermain...Abang tak nak main bila Ayah bagi..

Ok, main la semua..Ibu amik gambar...heheee


 Abang yang comey..pipi lebam...



Ayah & kesayangan2 nya...

Ibu pulak dengan kesayangan2...

Pas dah round2, kita keluar ke bandar pulak..

Lepak kat lobi hotel....

Hari ketiga..kita nak balik dah...

Ambik gambar dulu sebelum check out...

 Ibu n Ayah je tengok kamera...huhuuu




Merentasi jambatan


On the way balik..semua lapar..Ayah ajak lalu jalan KIPSAS..singgah Giant..alas perut sikit..

Anak2 duk dalam troli ye..

Kemain lagi Ayah menikmati ayam KFC..order snack plate 1 set aje dengan nugget..konon nak makan heavy pas ni..sudahnye tak cukup 4 beranak...Ibu pun buat2 takpelah..Ibu kenyang lagi....huhuuu...

 Abang  :  Ayah...Abang nak ayam lagi...
Ayah  :  Alamak sayang...abis dah Ayah makan...nanti pulak ye..

Hahahaaa...nak beratur beli semula malas..ramai sangat orang...gi makan kat food court pulak...

On the way balik, dua2 hero kepenatan..


Letih sesangat...

Ape2 pun kita enjoyed cuti ni..Alhamdulillah..


















Monday, April 15, 2013

Rasa Bersalah....Menyesal Pun Ada...

Malam tadi Abang n Adik memang sangat2 aktif...Abang terutamanya..Tak tidur siang, ingatkan malam tidur awal..Sekalinya dah pukul 11 lebih still tak tidur jugak..Cek pampers, takut berry..Tapi ok, kering je..Adik pun..

Ibu tutup semua lampu, biar cahaya lampu TV je..Pun still aktif berlari ke sana ke mari...Adik start bawak keluar sofa..Masa ni ok lagi, main bergurau senda..Tetiba "kelekuk..." Adik pegang mulut, ada sikit je suara macam nak nangis..Tapi tak nangis pun, masih boleh berlari, melompat dan bersukaria..Adik terhantuk kat sofa..

Tetiba, "Kelekukkk..." Kali ni kuat sikit bunyinya... dan diikuti raungan Abang... Abang pulak terhantuk kat sofa tapi kena kat pipi...Terus Ayah buka lampu..nampak biru n bengkak kat pipi gebu Abang..Meraung la Abang masa ni..Ibu pun terus ambil Elken nak sapu tapi as usual lah..Abang kalau nampak ubat, lagi la kuat meraungnya...

Nenek cakap tuam dengan air suam..Ibu ambil lampin n rendam dalam air suam nak tuam pada pipi Abang..Masa ni Abang berlari lagi..tetiba, terlanggar pulak kat dinding kepala tu..Ayah pun, keluar la suara "gorilla" suruh Abang stop berlari..Ayah ambil Abang n pangkukan..Abang meronta la, takut sangat Ibu tuam pipi dia...Ayah pegang kuat2 Abang masa ni..

Apa lagi..makin kuat la raungan Abang..Ibu tuamkan pipi Abang...memang nampak jelas bengkak n biru..Sedih pun ada..tapi bila Ibu suruh duduk diam, tak nak..still lagi nak bermain...Mata Abang dah ngantuk...Abang tak nak duduk dekat Ayah, Ibu n Nenek..takut kena letak ubat..Abang baring jauh2..merajuk pun ada agaknya...Bila Ibu nampak Abang dah macam layu je mata, Ibu pun angkat la Abang..

Sekalinya, Abang terus bangun berlari sambil lambai2 tangan cakap "taknak...Abang taknak ubat...taknak..." sambil nangis teresak-esak...Alahai Abang sayang Ibu ni...Lama gak la sesi drama nangis..Akhirnya Abang terlena jugak..Nenek suruh Ibu sapu minyak urut...Sian sayang Ayah n Ibu ni..

Pagi tadi Ayah sms Ibu cakap nyesal tengking n pegang Abang kuat2 masa nak tuam tu..Mesti Abang fobia...Ibu cakap kat Ayah, tak pe lah sayang..petang nanti kita bawa anak2 gi jalan...

Ibu pun sebenarnya rasa tau bersalah, nyesal sebab marah anak2 Ibu..Ibu sedih..Tapi ada kalanya Ibu n Ayah terpaksa marah bila teguran perlahan tak bagi apa2 kesan pada Abang n Adik..Maafkan Ibu n Ayah ye sayang2 Abang, Adik...


AYAH & IBU SAYANG ABANG n ADIK SANGAT2 TAU....

Tak sabar nak balik dari opis, nak cium anak2 Ibu n Ayah...Muahhhh...



 Sayang Abang...

Sayang Adik...



Amy Azran



 




Thursday, April 11, 2013

Interview & Lepak...

Lama Ibu tak update blog..Bz sikit bila akhir n awal bulan..selagi akaun tak close, selagi tu la bz..Now, dah free..Hehee...Baru2 ni Ayah ada interview kat HQ untuk jawatan Senior Asst. Manager..Alhamdulillah, the interview is going smooth..Before interview, Ayah memang duk study aje..

The result belum tahu lagi..Tapi banyak sangat rumours sekarang..Ada yang kata bila naik pangkat nanti, Ayah akan ditukar ke Ladang Nenasi la, n macam2 lagi la...Kalau betul Ayah kena tukar jauh dari Ibu, Ibu redha..Indeed, Allah dah tentukan yang terbaik untuk hambaNya kan..Tapi dalam pada masa yang sama, hambaNya kena juga berusaha n berdoa..Lepas tu, bertawakkal..Yang penting sekali, bersyukur di atas segala yang dilimpahkan olehNya...

Ibu pun berdoa agar Ayah tak ditukarkan jauh sangat..Tapi yang penting, kasih sayang antara kita  semakin utuh

 Ayah balik rumah Tok on Ahad sebab Isnin pagi interview, so tak rushing sangat..Ibu, Abang n Adik tak ikut sebab sekejap je pun....Ahad malam Isnin, Ayah call..Masa tu Adik tengah baring atas pangku Ibu, on the way nak tidur..Bila dengar je suara Ayah, terus Adik bangun n panggil "Ayaaahhh.." Sayu je dengar suara Adik..Adik pegang tangan Ibu, suruh ambil Ayah (Adik tunjuk kat gambar Ayah yang appear kat screen HP)..heee...Rindu kat Ayah la tu...Malam2 tidur bawah ketiak Ayah..Nanti kalau Ayah betul2 kena transfer, camne...????huhuuu....Kita doa sama2 agar Ayah tak transfer jauh2 ye sayang2 Ibu, Abang n Adik...
Ni gambar masa lepak2 kat rumah Sabtu petang..Ayah tengah study rasenya masa ni...heee...

Abang tak boleh jauh dengan Nenek...Manja sangat..Sebab masa dapat Adik dulu Abang kecik lagi...So masa Ibu berpantang, Abang manja dengan Nenek n Pakngah...

Ni budak sentiasa aktif..banyak berlari dari berjalan..Pastu suka buat tonjet kaki macam menari ballad tu n jalan..steady je..macam jalan biasa..Ibu try buat, adoii..sakit tau...Adik..Adik..

Masa ni Abang sakit mulut (ulser) n kepala ada parut tu sebab jatuh dari kerusi solek Ibu (Ibu bersolek ke...heeee..)..Tah macam mana nak betulkan kedudukan punggung, sekalinya "gedebukk..." tertonggeng atas tikar..lebam sikit..haishh...

Budak kecik yang ni masa ni atas buai dengan Ibu..Dia nak tengok pic dia dalam kamera..heheee...

 Besar dah anak2 Ayah n Ibu ni...muahhh...




Amy Azran



 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers