My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Wednesday, October 31, 2012

31.10.2005-31.10.2012

Hari ini, 31.10.2012 genaplah 7 tahun pemergian Arwah Bah (Tok Bah kepada anak2 Ayah n Ibu). Arwah Bah meninggal pada 27 Ramadhan. Beberapa hari lagi nak sambut Syawal..Masa tu Ibu berumur 24 tahun..Memang teramat sedih, pedih untuk menerima hakikat yang Ibu dah tak ada Bah lagi..Ibu ingat lagi waktu tu... :-(

Tapi bila dah menginjak sikit umur, Ibu sedar dan amat berterima kasih serta Syukur kerana Allah telah pinjamkan nikmat bersama Arwah Bah selama 24 tahun untuk Ibu.

Semoga Arwah Bah ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman..

Ibu, Menantu Bah (Ayah), Cucu2 Bah & Mak sayang Bah/Tok Bah sangat2...

Al-Fatihah..


Amin




Amy Azran



Tuesday, October 30, 2012

Salam Aidiladha

Ni dah kira belated dah.. ;-) Raya Haji tahun ni di Beserah..Alhamdulillah, sepanjang berada di rumah Tok, hero2 ok tak meragam.."nakal" tu macam biasa la..heheee..Kat Beserah, sambutan biasa2 aje, tak ada orang datang pun..maybe sebab Tok nak buat kenduri keesokan hari..sedara mara datang mase kenduri je..

Bunga Tok yang berbunga setahun sekali tu dah selamat dipetik Adik..Heheee..Tok redha je la n sengih tengok cucu die..next entry cerita pasal bunga yang dipetik tu...

On the way balik Beserah..Tak sampai setengah jam perjalanan, hero2 dah tidur..

Adik dah tak selesa baring atas riba Ibu sebab Adik dah panjang..so, kena sediakan tempat tidur macam ni tapi berhimpit sikit la...tapi yang penting, dua2 lena..heheee



Amy Azran



Tuesday, October 23, 2012

Sinomm....Part 2

This budak "potet" kalau disuruh senyum untuk ambik gambar, macam2 style..antaranya camni..senyum nampak gigi..


 Lebih kurang macam kartun ni pulak Ibu tengok..

@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@


Heheee....lebih kurang same style nye kannn...heheee...Adik..Adik..
Sayang Ayah n Ibu ni....



Amy Azran








Best Friend...

Bila anak2 Ayah n Ibu ni dah besar, dah pandai main bersama-sama..seronok tengok..ade hikmahnya Ibu bersalin selang setahun ni...Abang n Adik leh jadi geng..dulu Tok bukan main risau lagi..tapi sekarang Tok pun happy dengan telatah dua orang cucu nye nih..

Alhamdulillah..syukur...
 
Hero2 kesayangan Ayah n Ibu....

Segala-galanya bersama..ye la, hero2 Ayah n Ibu ni tak tinggal kat nursery mase Ayah n Ibu kerja..just tinggal kat rumah dengan Nenek n dibantu oleh Acu Baie..that's why la selalu berdua..mandi berdua, buat sepah berdua..heheee...best friend la jugak kirenye..(now Abang banyak mengalah dengan Adik..)

Agak2 nya bila nak dapat Adik yang ke-3 ni?hahaaaaa...Ayah dah mimpi tau, ade 3 orang anak..heheee..Ape pun, syukur sangat pada Allah atas kenikmatan yang diberikan ini...

Sesungguhnya Ayah n Ibu amat bertuah memiliki Abang n Adik...muahhh...



Amy Azran



Saturday, October 20, 2012

Alhamdulillah...

Alhamdulillah..Abang dah semakin sihat..cuma selsema tu masih ade sikit, begitu juga Adik..Actually Adik ni kuat buat perangai..Asal Ibu balik kerja je, nak dukung n ajak keluar berjalan..haishh..bila Ibu tanggal tudung aje, mula la Adik menangis mengamuk sampai berhingus2..tu la selsema asyik tak hilang...Adik..Adik..

Minggu depan dah Raya Haji..this year turn Raya Haji di Kuantan..Start cuti 24.10.12 sempena cuti Hari Keputeraan Sultan Pahang n Ibu Ayah amik cuti sampai 29.10.12..Tok nak buat kenduri untuk korban tahun ni..hopefully anak2 Ayah n Ibu ni behave ye sayang time kenduri nanti... :-)

Senang aje mainan hero2 ni..main raga aje...

Ni la budak yang amat suka main raga...nak buat sangkar kot..tapi tak muat..huhuuu..

Actually ni baru pas muntah Adik ni..sebab pas makan n minum, terus melompat..haishhh..tukar baju..kalau tak, same je dengan Abang bajunye..


Nenek gelak aje tengok telatah cucu-cucu nya yang superhero ni..heeeee...

Oh ye, kerusi-kerusi terpaksa di atur begitu sebab kalau kerusi dekat dengan meja, hero2 ni suka sangat "mengemas" atas meja...

Abang with his "buah hati", Pakngah...manje sangat...


Besnye weekend...Ayah n Ibu spend time dengan anak-anak...Terima Kasih n Syukur Pada Mu Ya Allah....



Amy Azran




Monday, October 15, 2012

Abang Dan Nebulizer

Rentetan daripada cerita Abang Pulak Merengek....  , tak sempat pas Jumaat pun gi klinik..Nenek call lebih kurang pukul 10.00 pagi, bagitahu yang Abang menangis tak dapat tidur sebab lelah..Ibu dengar la suara Abang meraung..Hati Ibu memang rase nak luruh aje dengar suara Abang..rase nak terbang aje mase tu..Sebelum tu, Acu Baie sms bagitahu yang Abang aktif walaupun tercungap-cungap bermain..tu plan dengan Ayah gi klinik petang..

Terus Ibu call Ayah n Ayah ambil Ibu kat ofis..berdesup la Ayah bawak kembara..Sampai kat umah, tengok Abang nampak macam lemah tapi still lagi boleh bermain..Nenek cakap, mase nak tidur je Abang meragam..Tengok jam dah pukul 11.30..Nak gi Klinik Dr. Norazuan, tengok kad, tutup pukul 12.15..so, Ayah decide gi pas sembahyang Jumaat gak la..before tu, ambik hati Abang dulu, bawak gi jalan-jalan..On the way balik rumah, Abang tidur..

Pas transfer Abang dalam bilik, Ayah terus siap-siap gi sembahyang Jumaat. Ayah cakap, bagi Abang tidur puas dulu, baru gi klinik..tak sampai setengah jam pun Abang tidur, start je batuk terus Abang terjaga n nangis..Sian Ibu tengok..sampai Ibu berdoa, "Ya Allah, bagi la Ibu sakit Abang ni..biar Ibu tanggung"..Abang asyik nak berdukung aje..macam-macam Ibu bagi termasuk laptop sebab nak pujuk Abang..Abang tak nak jugak..still nak berdukung..

Masa ni memang Ibu tak berapa nak layan Adik..mujur Acu Baie ade..leh la Acu Baie main-main dengan Adik..Ayah sampai rumah, terus Ibu suruh Ayah makan laju-laju n gi klinik. On the way ke klinik, Adik tidur..So, masa sampai, Acu Baie duk dalam kereta je teman Adik..Ayah, Ibu n Abang je masuk klinik..masa nak tunggu turn, Abang leh lagi berlari..ishh..sayang Ayah Ibu ni..awak tu sakit sayangg...

Bila Doc Azuan nak cek Abang, terus Abang nangis n cakap "Abih dah..abih dahhh.." sambil tangan buat gaya macam dah abis gitu..Heheee..Doc gelak aje..memang very mencabar sikit pegang Abang time Doc cek..takut betul ke Doc..haishhh..Doc cakap kena sedut gas ni (nebulizer)..So, Ayah pun setuju, janji Abang cepat sembuh..Ayah peluk Abang, Doc pegang kepala n letak Nebulizer kat mulut Abang..Ibu lak pegang kaki sebab Abang meronta..

Ayah tanya Doc, ok tak sebab Abang menangis meraung..Doc cakap lagi bagus sebab lagi kuat dia tarik gas tu kalau meraung..fuhh..lega bila Doc cakap gitu..Ayah buat lawak "macam mane la nak bersunat nanti.."..Heheee..Doc tanya ade keturunan lelah ke..memang ade, sebelah Ibu..Nenek lelah..Ibu..eeemmm...tak kot..T_______T..Doc cakap bagi makan ubat yang diberi dulu..kalau ok, Alhamdulillah..maybe lelah ni akan berlaku lagi..kalau kerap, maybe kena beli gas yang pam tu..inhaler tak sesuai untuk budak2 kecik..

Tapi Doc cakap, maybe Abang tak kena dah..Ibu doakan agar Abang tak kena dah lelah...sian Ibu tengok sayang...Nampak Abang ok sikit pas kena sedut gas..tak bunyi kuat dah nafas Abang, cuma tercungap-cungap sikit..Abang tertidur on the way balik..Sampai rumah, Abang sambung tidur lagi sampai la petang..kiranya lena la Abang tidur..pintu bilik tutup sebab takut Adik kacau..hehee..sian Adik tak ade kawan..

Malam pun Abang tidur lena..lagi2 Ibu..lena sangat tidur sebab tak tidur malam sebelum tu..mujur la Adik pun lena gak, tak mengigau...:-) Sampai hari ni Abang still lagi makan ubat n Abang nampak semakin sihat..Adik pulak sesema semula...


Abang ni payah sikit bergambar..nak lari aje..blur je gambar..

Semoga sayang Ayah n Ibu bertambah sihat..Aminn



Amy Azran




Friday, October 12, 2012

Abang Pulak Merengek..

Pas Adik dah hilang selsema, ganti kat Abang pulak..tapi Abang pakej lengkap pulak dengan batuk sekali...Kebetulan Abang lembik sikit, lagi la kuat merengek n buat perangai..huhuu...Kadang-kadang kesian gak..Ibu tahu, Abang tak selesa sebab tak sedap badan...Sedaya upaya Ibu akan layan kerenah Abang sayang...begitu juga Adik...Ibu sayang semuanya :-*

Malam tadi bagi makan ubat kat Abang dalam pukul 9.00..Dalam pukul 11.00 Abang tidur...tapi macam biasa la, tidur mesti di dodoi oleh buah hati dia, Pakngah...Dah lena baru Ayah join tidur..Dalam pukul 2.00 Abang terjaga sebab batuk..mula2 Abang tidur semula, tapi batuk lagi..terus Abang bangun keluar. Kebetulan Pakngah tidur kat ruang tamu..

Abang kacau Pakngah tidur..Ibu halang..ye la, Pakngah tengah tidur..membebel gak Pakngah..tapi nak buat camne..macam2 la Abang mintak..tengok tv, minum air n macam2 lagi..Ibu layan aje..pastu Abang batuk n muntah..mujur Ibu dah standby kain lap kat Abang...Ibu salin baju Abang sebab dah kena muntah..Tengok movie yang monyet tu..ape tah tajuk..kesinambungan dari cite Planet of The Apes..bes gak..tapi ade part yang Abang takut..Ibu alih pulak cenel CERIA..

Tengok jam, dah pukul 3.30 pagi..Abang memang tak nak tidur..tetiba, Adik pulak terjaga sebab biasenye die akan "menggentel" Ibu kat sebelah..sebab Ibu tak ada, terus die bangun..mujur la pas buat susu suam, baringkan Adik, mintak Ayah tepuk2, Adik tidur semula..Abang still lagi berjaga..Pastu Abang berry pulak..sembelit..sian tengok..Abang macam nak suruh Pakngah basuh tapi Pakngah membebel..Ibu la yang basuh..Abang kan anak Ibu sayang..

Malas nak dengar Pakngah membebel sebab Abang asyik kacau die, Ibu pun bawak Abang masuk dalam bilik n tutup pintu..On tv dalam bilik..slow je volume, takut Adik terjaga..Kebetulan Abang macam ngantuk dah mase ni, dalam pukul 4.15 pagi..Agaknya tadi perut Abang memulas kot..tu antara faktor tak boleh tidur agaknye selain dari batuk..

Mula2 Abang nak keluar tapi Ibu cakap, ade monyet besar macam dalam tv tadi..Abang baring semula sebelah Ibu..Ayah baring kat Adik..Ibu usap2 Abang dengan harapan Abang dapat tidur..Abang minum susu suam..tapi ade gak la batuk lagi..Kesian Abang...dalam pukul 5.00 Abang n Ibu tertidur..Pukul 5.30 terjaga sebab Abang batuk..biasenye Ayah pukul 5.15 dah bangun..terlupa kunci jam rupenye..Terus Ibu kejut Ayah..Abang batuk lagi n terus bangun..juga terus keluar gi kat Pakngah die..haishh..

Ibu prepare air untuk Ayah minum, n herba life untuk bawa bekal..Prepare baju n kelengkapan Ayah..kepala rase gak la pening..tapi tak pe la..nanti waktu rehat Jumaat, Ibu tidur la kejap..Ayah ajak bawa Abang gi klinik pas Jumaat nanti..Abang meragam gak la sebelum Ibu gi kerja pagi tadi..Abang berry lagi, also sembelit..tapi Nenek tolong basuhkan..mase tu Ibu tengah bersiap nak gi kerja..Tapi Ibu dukung kan Abang pas basuh berry n Abang nak Ibu yang pakaikan pampers..hehee..macam2 la sayang Ibu ni..

Ibu harap n berdoa, bila Abang dah besar nanti, jika Ayah, Ibu, Nenek, Tok or Pakngah tak sihat n memerlukan perhatian,  Abang boleh jaga ye sayang...

Ni gambar lame..konon2, cool fever la tuh..tapi kalau cool fever yang betul, jangan harap nak pakai..haishhh..

Abang sendiri yang tampal selotip ni..n cakap "takit..takit..takit.."


Ibu berdoa agar Abang sihat secepat mungkin..biar Ibu yang ganti sakit Abang pun tak pe sayang...sian Ibu tengok... :-*




Amy Azran






Thursday, October 11, 2012

Asyik Roboh Aje...

Khemah Abang n Adik ni asyik roboh aje...bukan orang lain yang merobohkan tapi hero2 ni jugak..haishhh...orang duduk dalam khemah, tapi hero2 ni suka duduk atas khemah..huhuu...


Tengok tu..Abang mencicit lari..laju berdesup bila khemah roboh..hehee...Adik steady lagi duduk atas khemah..mujur la khemah ni jenis yang boleh tegak semula...adoiii...




Amy Azran



Tuesday, October 9, 2012

Sandwic Kasih Sayang

Macam chef pulak main2 letak name pada makanan..hehee...Ahad Ayah plan nak makan sandwic layer untuk sarapan..so, Sabtu petang keluar dengan Abang, Adik n Kakak..Abah n Ummi ade balik..Niel tak nak keluar..Dia cakap, nanti Abah ngan Ummi dia kena culik..Hahaaa..Abah la yang ajar sebab kalau Niel ikut, takut tak terjaga Acu n Acik nye nanti (Ayah n Ibu)..

Entah macam mane, leh terlupa beli bahan2..gi beli satey n survey kedai gambar la pulak..Dah maghrib, balik terus. Ibu cakap kat Ayah, esok je la beli..Pagi Ahad, nenek dah goreng bihun..So, plan buat malam pulak..kiranya, dinner untuk orang diet la.. T_______T

Sesi membuat sandwic adalah pas maghrib..Senyap2 je Ibu gi dapur, takut Abang n Adik ikut...Sandwic ni favourite my cinta hati..Ayah la...:-)

Lapisan pertama, letak sardin (sardin dimasak terlebih dahulu)

Pastu letak salad

Letak kepingan roti di atasnya..

Kemudian, letak telur rebus yang dihancurkan + mayonis + lada hitam + lada sulah

Letakkan salad lagi..ehh...tangan siape kah itu..??

Letak roti di atasnya lagi sebagai penutup..ni hasil setelah dipotong...

Hidangan ready...Ayah suka sangat makan sandwic ni..Ibu laaaaagggiii suka bila Ayah suka...heheee...

Bila Ibu pandang belakang.....eh, bile mase la budak ini duk sini...


Sambil bertepuk tepuk tangan...haishhh..

Adik ni memang suka duduk atas kerusi..bila turun, sesuka hati aje..pastu tertonggeng jatuh...

********
Haaa...nak tahu tangan siapa tadi?

ni die budaknye...

@
@
@
@
@
@
@




Sinommmmmmm.....




Amy Azran





Sunday, October 7, 2012

Rajinnye Mereka....

Hero2 berdua ni amat suka kalau tengok Ibu or Nenek or sape2 lah dalam umah yang pegang vacum n penyapu..dua2 datang nak "menolong"...rajin tul ye sayang...pastu berebut pulak, Abang la yang selalu mengalah n menangis..Adik nak menang aje...heheee...

Biasenye Tet la yang dapat canggih sikit compared to his Abang..

See...Char only got penyapu saje..heheee...redha je la ye Abang...

Merata-rata di bawak nye vacum ni....tak kasi chance Abang main...

Frust je gaya mula Abang...hehee...ishh sayang sayang Ayah n Ibu ni...

Harapan dan doa Ayah n Ibu, dah besar nanti, Abang n Adik rajin2 tolong Ayah, Ibu, Nenek, Tok, Pakngah, Abah n Ummi, Ayah Lan n Mommy, Poksu n Moksu serta semuanya laa...heheee... (tolong benda yang betul la tau....)



Amy Azran



Saturday, October 6, 2012

Herba Life...

Dah hampir 5 bulan (rase2nye) Ayah minum supplement ni..Tok yang perkenalkan..Tok pun, member dia yang promote..Tok ni kalau melibatkan kesihatan, memang dia tak berkira even mahal camne pun..banyak dah supplement, barang2 yang Tok belikan untuk Ayah, Ibu dan juga Abang n Adik..Terima kasih Mak... :-)

Tapi ade yang dah "terhilang"...Rantai ape tah, tapi yang Ayah punye..yang Ibu punye ade lagi..Ayah tak ngaku tu..Die cakap yang Ibu punye hilang...heheee....

Ibu dulu try gak minum Herba Life ni..tapi tak tahan la, selang 5 minit nak terkucil aje...penat ulang alik ke bilik air..lagi2 kalau dalam kenderaan..Ibu dah stop dah minum..Ayah je still continue..pagi2 bawak bekal kije...

Ade 4 jenis supplement yang Ayah minum...so far, ok la..actually, supplement ni ikut orang juga..ade yang cepat bertindak balas, ade yang lambat...

Ibu ade gak teringin nak beli sejenis supplement ni..dah google cari kebaikan n source dari mane..nampak macam berkenan..lagipun ade sedara yang jadi agent, so mudah sikit la..bukan ape, umur dah 30-an ni nak kena jage lebih sikit la..heeheee...emm...nak mintak Ayah sponsor la..boleh sayang???...:-***   

T__________________________T



Amy Azran





Friday, October 5, 2012

Amsyar Merengek...

Malam tadi Adik main aktif macam biase cume mase nak tidur, Adik macam tak selesa n merengek n nangis..rupa2 nye, Adik selsema tapi hingus tak meleleh pulak..tersumbat..Adik tidur atas riba Ibu (macam biase) sebelum tidur atas bantal sendiri..Bila Ibu tengok Adik dah agak lena, Ibu letak Adik slow2 atas tilam n bantal..tapi Adik tersedar n menangis..

Ibu letak semula atas riba..Adik tak nak tidur pulak..bila sumbat susu, kejap je Adik hisap, pastu Adik buang..susah nak bernafas sebab mulut sumbat puting kan..Nenek suruh Ibu sapu vick yang baby punye tu..vick tu tak panas..ye la, untuk baby under 6 month..Adik dah 1 tahun 4 bulan..hehee...Ibu pun letak vick yang biase tu, nampak Adik ok sikit..tapi Adik still nak tidur atas riba Ibu..Ibu pun ambik keputusan, lepak je depan tv n bersandar kat sofa..at least boleh la sambil bersandar, tidur...:-)

Lena lah jugak sikit2..Dulu sebelum ada anak, hanya tidur atas katil je leh buat lena..Sekarang ni, tidur duduk pun dah cukup bes rasenye, janji tidur..hehee...tengok jam dah pukul 2 pagi..Adik pun dah lena betul..leh la masuk bilik..tapi, rase kaki Ibu kebas tul..payah nak bangun..maybe sebab lame meriba Adik sambil tidur..(tak bergerak), tu jadi kebas..tapi gigih gak nak bangun..sekalinye "bedebukkk..." Ibu terduduk a.k.a terjatuh semula..tapi Adik ok, Ibu kendong kuat2..memang Adik tak terjaga langsung..baik punye landing Ibu...T____T

Dah lame sikit, kaki ok baru masuk bilik..sian Adik..pagi tadi mase Ibu nak gi kije, Adik dah bangun..Adik nak Ibu dukungkan..Adik nak ikut Ibu..Adik nangis merengek..Ibu cium Adik n pas terus Adik kat Acu Baie..meronta2 jugak Adik tak nak..Abang pun dah bangun mase ni..cepat2 Ibu cium Abang n keluar rumah ikut pintu belakang..kalau Abang ngaruk, lagi haru...hehee...Ibu n Ayah kena kije ye sayang2 Ayah n Ibu...muahhh..

Gambar Adik dalam gelap...



Amy Azran





Wednesday, October 3, 2012

Berjakuzi Di Rumah Tok

Amboii..amboii...berjakuzi la sangat..Actually Tok call Ayah, bagitahu nak beli kolam untuk cucu2 die tapi tak ade orang nak bawak gi bandar..Tok nampak cucu jiran sebelah main kolam, cam bes aje..kebetulan pulak, Tok tahu cucu2 die ni memang suke berendam..terutama Adik..Abang pulak berendam memang favourite tapi mandi dalam bilik air, penakut pulak..

So, mase balik Beserah singgah jap kat Giant beli kolam..Ayah n Ibu tak tahu nak beli yang jenis camne..nampak cam ok aje, terus ambik..rupe2nye kena pam..bersungguh2 Ayah mengepam kolam tu..turut membantu, Makngah, Baby n Angah..Ibu bagi moral support aje..hehee...yang jiran Tok tu, kolam jenis letak air je terus tegak so tak payah nak pam..tapi tak kukuh sangat Ibu tengok, tak leh sandar2..yang Ayah beli ni ok sikit..lagipun hero2 kesayangan ni lasak..takut runtuh kolam nanti..

Pukul 8.20 pagi dah start berendam..Ayah cakap tak pe, tak sejuk dah..letak aje hero2 ni dalam kolam tu, bukan main excited lagi..lagi2 Adik..menjerit sakan sambil bertepuk tangan..Abang pulak terlompat2 dalam kolam tu..

Gambar2 yang sensitif kena tutup yea..hehee....nampak tu, Abang melompat2 dalam kolam..Adik tu tengah menepuk air..

Suke sangat..

Sedang bergurau senda (actually Adik tu tengah merampas mainan dari Abang...)

Ni pos menarik ni dari Adik n Abang..hahaa...molek je Adik menonggeng bile Ibu cakap "senyumm.."..Abang lak pegang hidung..(nak korek la tu)

Ape Abang tengok kat Adik tu?....

Tengok lagi....eh same cam Abang la..(T____T)

Sesi berjakuzi tamat jam 9.00 pagi..tengok dah kecut je masing2..tu pun dua2 kena paksa keluar..huhuuu..



Amy Azran






Abang Suka Pakai Stokin...

Abang ni kalau nampak stokin Ayah, mesti die nak pakai..Adik pulak geli..bile nampak je, Adik akan sebut "eeeiiiii....." geli la sangatttt...hahaaa..Biasenye kalau balik kerja, Ayah dah sorok awal2 stokin kat tempat port pakaian yang nak dibasuh..kalau tak, Abang akan pakai..bukan ape, "wangi" sangat..heheee..

Ibu letak stokin yang dah basuh n dilipat dalam drawer..so senang la Abang nak ambik..Actually Abang tak pandai sangat nak pakai..Ayah tolong separuh sebab tengok Abang beria nak pakai..

Nampak montel pulak tangan Abang dalam gambar ni..ade gak seluar Ibu interframe..hehee...

"Abam nak gi cekulll...." ni mase rambut terpacak...

Sedang pakai stokin tanpa bantuan...

Nampak macam pakai but je..macam pengembara pun ade..

Lepak dalam khemah selepas mengembara... 

Aiman The Traveller



Amy Azran




Ikat Pintu..

Balik dari kerja, Ibu pelik kenapa pintu gril kena ikat..Acu Baie pun cite..Abang tidur mase tu dalam bilik n nak minta diteman (Abang memang penakut sikit..bunyi kucing pun takut...)..Adik pulak kat dapur dengan Nenek..Nenek makan nasi mase tu..

Mula2 dengar suara Adik (Adik memang peramah sikit...hee)..tapi lame2 Acu Baie cakap senyap sunyi aje..mase tu Acu Baie tengah tepuk2 Abang...Oleh kerana rase tak sedap hati, Acu Baie keluar..tengok kat depan tv tak ade pun Adik..tengok kat dapur, Nenek sorang je..tanye Nenek, Adik mane...Nenek ingat Adik kat Acu Baie..Ah sudahhh...berdebar2 rase...

Terus Acu Baie keluar kat veranda rumah..tengok grill terbuka..nampak Adik kat garaj, dekat kereta Ayah..nasib baik cepat2 tengok..takut juga Adik keluar dari pagar rumah..Pagar tu memang tak tutup..ye la, kat kampung kan...jarang tutup pagar sebab sedara mara selalu datang..tapi nampaknye pasni kena tutup jugak la..sape2 datang, bukak je...

Ibu yang dengar cerita Acu Baie pun rase berdebar2 gila..Ishh Adik ni...risau sungguh Ibu..memang 24-7 mate kena tumpu kat die..bahaya budak Tet nih...very2 cerdik..setakat panjat2 tu, small matter aje pada die..haishhh...

Ni la rupe grill yang Adik buka...dah kena ikat..nak masuk rumah, kena panjat divider..heheee...pintu grill utama (besar) memang buka waktu siang sebab hero2 ni suka main kat veranda..tak expect pun si ketit tu pandai buke selak grill ni..huhuu...

Ni la wajah budak ketit itu..tengok..suka buat muka senyuman simpul n tak bersalah tu..nak marah pun tak jadi...


Amy Azran



Sinommm....

Malam tadi Ayah main game HP Ibu dengan Abang..Mase tu Adik dah tidur..kalau Adik jage, memang die la yang akan conquer HP tu tapi kalau tak puas hati, Adik main campak aje..huishh...Budak Tet ni memang...

Tetiba Abang amik HP Ibu tu n bagi kat Ibu sambil cakap "Sinommmm....Ibuuu...nak sinommm..."..Mula2, Ibu tak faham ape benda la "sinom" tu..Ibu tanya Ayah..Ayah cakap nak game lain kot..bila Ayah tukar game lain, Abang macam tak puas hati..still lagi cakap "sinom.." Lame2 sikit, baru Ibu terfikir..haaa..ni mesti Abang nak ambik gambar sebenarnye..sebab kalau Ibu atau Ayah ambik gambar, akan cakap "senyummmm..."

Memang betul la..rupe2 nye "sinom" tu adalah "senyum"..hai la sayang Ayah n Ibu ni...heheee...Ayah n Ibu tak faham la sayang..Pastu Ibu pun on camera bagi Abang nampak muka die sendiri..terus die senyum n cakap "sinommmm..." Yaa..tepat sekali, "sinom" tu adalah "senyum"...hai la anak...heheee...

Si Chubby Ayah n Ibu ni...tengah control "sinom" la ni...hehee..


Amy Azran


Belajar Pakai Selipar

Amsyar sekarang ni pantang betul nampak selipar or kasut..tak kisah la sape2 punye, Adik mesti mintak orang pakaikan n sometimes pakai sendiri..kalau Adik tak dapat pakai sendiri, die akan ambil selipar or kasut, mintak tolong orang pakaikan..kalau tak dilayan, eemmm...memang bingit la telinga dengar jeritannye...Adik ni kuat tul menjerit, gembira, nak marah, susah hati, semua nye jerit..sampai serak suara tu...haishh..

Ni rembat selipar Tok...Adik pakai sendiri ni..heheee...

Oh ye..pakai sebelah aje..kalau pakai dua2 belah, tak leh nak seimbangkan badan..hehee...

Sedang membetulkan seliparnye....

Melarikan diri setelah sedar ade orang nak rampas selipar itu..hahaa..haaa...

Siape nak rampas? Cer teka...


Amy Azran


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers