My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Thursday, March 19, 2015

Gadjet & Anak2 Zaman Sekarang...

Anak2 sekarang tak sama macam zaman kecik Ibu & Ayah dulu2..Sekarang ni semua dah advance main gadjet2 ni..Kalau tak dapat, mula la tak tentu arah..Masa mula2 beli dulu, kononnya nak bagi anak2 maju la dengan zaman IT ni..Sudahnya anak2 jadi seronok pulak..huhuu..Lebih2 lagi Abang..Dah sekolah ni, kena la ada peraturan..Lebih2 lagi Tok adalah Ex-Pengetua..Hhhmmm...Disiplin sikit la..Semua ada jadual..Tapi time Tok tak ada, masing2 mula la..langgar peraturan belaka..Termasuk Ayah & Ibu...Hehee...


Sekarang ni, masa study/buat kerja sekolah Abang, Ayah dah tetapkan pukul 7.45 pm - 9.00 pm..Sebelum/Selepas tu barulah boleh main iPad/Tab..Biasanya Pakngah la yang selalu bagi..Ayah strict..Pakngah ni jenis melayan anak2 buah...

Abang sekarang ni dah terer install game yang dia suka..Main game pun terer..Si Adik potet pulak tak berapa terer..Tapi dia suka dengar muzik kat game tu..Kalau game over, muzik habis, mula la nak marah2..Adik..Adik...ishh..

Tekun je dua beradik ni...Yang Abang tu main betul2..Adik pulak tekan2 ikut suka ati dia je tu...

Sampai teleng2 kepala Adik..hehee...Abang concentrate betul..

Apa la yang ditekan Adik tu...

Bestttt...

Macam biasa..dengar muzik game...

Ni lagi bes..sampai tertido atas perut Ayah...seksi tul Ayah ni..heheee...

Comel je nampak 3 beranak ni..Hero2 Ibu..Abang sampai sangkut hanger kat kaki..si potet tertepek tido atas perut Ayah..hehee....hhhmmmm...ni senior main game..huhuuu







Anniversary ke - 6 :-) 14.03.2015

Syukur Alhamdulillah dengan nikmat yang Allah berikan untuk kita sekeluarga..Tahun ni genap 6 tahun Ibu dan Ayah disatukan..Alhamdulillah, dalam masa 6 tahun ni, kita dikurniakan dengan 2 orang hero AKA Panglima yang comel dan menghiburkan..

Biasalah dalam kehidupan berumahtangga, mesti ada jugak gaduh2 manja..Tapi Alhamdulillah, semuanya kita dapat tempuhi bersama..

Dan pada tahun ini, Ayah bagi hadiah special untuk Ibu..Ni dia..Awal dapat hadiah..sebelum tarikh anniversary lagi...

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

 Baby baru Ibu...untuk bawak gi opis & hantar/ambil Abang & Adik...
Tapi bayar bulan sendiri2 ye... :-P

Terima kasih sayang cinta Ibu..Ibu sayang Ayah sangat2..Kalau tak bagi hadiah pun, Ibu tetap sayang & cinta Ayah tau..hehee...Happy anniversary :-*


Kuda Hitam... aka..Madam Asiah...











Wednesday, March 18, 2015

Ragam Sekolah...

Sepanjang sesi persekolahan, macam2 ragam Abang..Adik pun masa awal2 hari persekolahan, mesti ikut gi hantar & ambil Abang..Adik pun bersiap sama dengan Abang..Kalau tengok pada gayanye semangat nak sekolah, cuma time Ibu & Ayah balik, dia pun balik sama. Actually company Ayah & Ibu kerja ni ada sediakan perkhidmatan van untuk anak2 staff..Van pukul 7.00-7.15am.. Abang ni selalu tertinggal van sebab pukul 7.00am tu la time nak berry la, kenrry la..macam2..akhirnya, Ayah jugak la kena hantar..Sekarang ni van lagi awal..6.45am...hhhmmmm...memang payah laa..huhuuu..

Kalau Ayah out station, Tok Cu Tam tolong hantar & ambil..Sekarang ni Tok pun dah berkorban duduk kat kampung sebab nak uruskan Abang..Tengok ni sayang, ramai yang caring kat Abang..Pakngah pun...masa awal2 sesi persekolahan, Ibu & Ayah ada meeting kat Kuantan, Pakngah sanggup cuti 2 hari semata2 nak hantar & ambil Abang sekolah...Semua nak bagi semangat kat Abang...Kalau Tok Cu Tam hantar, nenek & Adik ikut sama sebab takut Abang tak nak naik..Biasanya Tok Cu Tam akan bawak Adam sekali (2 pupu Abang)..Adam ni dah berdikari duduk dengan Tokbah & Tokmak dia pasal dia dari broken family... Adam & kakak dia 2 orang duduk kat kampung..Kesian tau..Tapi Ayah dia selalu la jugak jenguk anak2..Mak Adam tu sepupu Ibu..

Ni gambar masa awal2 persekolahan Abang..

Tengok ni..as usual..si kecik potet ni yang lebih over than Abang nye..heheee...Abang biasa la..muka cuak...Oh ye..vacum hijau tu dah musnah dah..biasa la..panglima potet ni la gerangan yang memusnahkan vacum tu..Ibu ganti semula vacum Nenek ni tapi dah sorok di tempat yang potet tak dapat cari..hehee...

Abang masih belum dapat menyesuaikan diri di alam persekolahannye..masih lagi dalam dunia animasinya..huhuu..tengok tu, semua kawan2 Abang beratur & ikut apa yang cikgu cakap kat depan..Abang buat tak tahu je..heheee...

Apa la yang diorang buat ni...(agaknya tu dalam fikiran Abang..heheee)

Nak ke mana pulak tu sayang...Actually Abang tercari2 Adik dia ni..Adik masa ni main kat luar..Tak silap Ibu, Tok hantar masa ni...Ibu tak masuk office sebab masa ni semua staff perempuan pergi gotong royong bersih sekolah di Pekan (yang kena banjir).. Ibu ambil kesempatan tengok Abang kat sekolah...(kira ngular ke ek..heheee...)

hhmmmm...yang ni peneman Ibu..(actually dia yang nak ikut tapi tak nak masuk kelas...)..Asyik mencari cacing, ulat...dah la Ibu fobia dengan haiwan2 tu..huhuuu...

Ibu intai kat luar Abang masa ni..Ada la jugak nampak Abang tengah nangis, lap2 air mata & hingus..Cikgu pujuk..Abang cakap "nak Ibu..."..Sedih Ibu tapi sayang Ibu kena la sekolah kan...

Time nak balik, Ibu nampak Abang beratur galas bag..Tapi still duduk bertepek dengan Cikgu..(Cikgu Aini - cikgu kesayangan Abang)..waktu balik, nyanyi ramai2 selawat & baca doa...Ibu tengok Abang macam blur2 je...Ibu biar Abang keluar sendiri, tak sambut..Sebab nak bagi Abang belajar cari selipar sendiri & cari Ibu/Ayah/Nenek/Tok sendiri...

 Nampak tak Abang kat celah2 orang ramai tu?..Actually masa ni Ibu nampak Abang pegang tangan salah seorang penjaga anak2 kat situ & tanya "mana selipar Abang..?"..Pastu Cikgu Ziera cakap selipar Aiman kat pintu sana..Abang pun gi cari...:-)

Akhirnya Abang jumpa selipar Jepun Abang yang Ibu beli kat pasar malam ni..hehee...

Yeayyy...dah jumpa selipar jepun saya..Masa ni Ibu tengok ada budak2 yang pakai kasut terbalik la..kelakar pulak rasanya..Abang ada kasut sekolah putih tu..tapi Ibu malas nak bagi pakai..biarlah selipar jepun ni pun..hehee...


Alamak..nape payah tul nak pakai selipar depan awek2 ni..huhuuu...

Sengih je muka Abang nampak Ibu & Adik..hehee...
Rajin belajar ye sayang Ayah & Ibu...






Monday, March 16, 2015

Alam Pertama Persekolahan Abang...

Lama dah Ibu tak update blog..sepatutnya kena update pasal perkembangan hero2 berdua ni..Untuk permulaan blog 2015 ni, Ibu nak cerita pasal persekolahan Abang..Actually masa daftar, Adik pun Ayah daftarkan sekali untuk 4 Tahun.. Tapi rasa macam tak boleh nak lepaskan Adik..bukan sebab Ibu sedih tapi Adik yang tak nak..huhuuu...

Mula2 macam ok tapi bila Ibu nak balik je, Adik dah buat hal..Abang bila nampak Adik buat hal, dia pun start dah nangis..Ayah buat keputusan, setel dulu Abang sebab Abang dah 5 tahun so, nak tak nak Abang kena sekolah jugak.. Ibu ambil cuti 1st day Abang sekolah..Ayah ambil half day..

 Walaupun Adik tak nak sekolah, apa2 yang Abang ada, Adik pun kena ada.. Bukan apa, nanti Adik ambil yang Abang punya... :-) Ibu rasa Ibu kot paling semangat anak nak sekolah..Ayah pun sama tapi Ayah rasa berdebar2 macam mana la anak2 ni sekolah...Ibu pun actually ada gak rasa berdebar2..nak nangis pun ada...terharu....cepat je rasa masa berlalu...

Tengok..siapa yang semangat ni..heheee...kalau bab bangun awal, Adik la nombor satu, memang awal bangun & mudah..Abang pulak liat sangat2..macam2 alasan.. "Abang nak rehat..Abang mengantuk lagi..hari ni cuti kan..."... Oh ye, ni bukan baju sekolah ye..uniform tak dapat lagi..biasa la, kita sekolah kampung je sayang..hehee...1st day sekolah kita di rumah nenek...


Muka siapa paling semangat?...heheee...


Abang tengah meneliti setiap ruang sudut kelas.....agaknya dalam hati Abang "aku kat mana ni..."


Ayah dah tunjuk arah tu..hehee...Ayah suruh Abang duduk dengan kawan2..Abang dah cuak muka nak balik...


Semangat Ayah suruh Abang duduk kat kawan2..masa ni ada budak2 yang nangis, meraung la..macam2..tu buat Abang lagi cuak..tapi mujur Abang tak meraung..



Kawan-kawan Abang semua ralit main benda macam lego ni..Abang buat tak tahu aje...sebabnye kat rumah berlambak2 benda alah ni..dari saiz S sampai XXL..Abang tengok orang aje..masih susah nak sesuaikan diri..Ye la, jarang keluar rumah bercampur gaul..Tu jadi camni agaknya...

Eh, mana budak kecik sorang lagi yang pakai baju sama macam Abang tadi??..

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

Haa...ni dia....


Eh, budak kecik ni join sekali main lego..dengan group aweks pulak tu..hahahaa...masa ni nampak macam ok je kalau Ayah & Ibu tinggalkan kat sekolah...

See? Muka nampak ok kan..Tapi indah rupa dari khabar (kena terbalikkan peribahasa)...

Bila Abang nampak Adik, Abang pun nak join duduk sama dengan Adik..

 Sesi kaunseling oleh Ibu...heheee...Ramai ibu bapa yang stay dengan anak2 masa ni..hari pertama kan... Masa ni ok la Adik..Masa Ibu bangun je, terus dia buat hal..

Dia punya mengamuk nak ikut Ibu balik sukar di gambarkan..Sampai Ayah cakap, "Ibu bawak Adik masuk kereta...biar Ayah setel Abang.."  Abang bila nampak Adik dah dibawa pergi, dia pun nak ikut keluar sama..

Akhirnya budak kecik ni ditempatkan di sini..Bahagia sangat muka dia nampaknya sebab berjaya ikut Ibu balik rumah..

Abang pulak, Ayah ajak Ibu tinggalkan je, nak bagi biasa dengan sekolah..menangis jugak la tapi Cikgu pegang dia..Cikgu pujuk sampai bagi watercolour sebab Abang sebut nak watercolour...Ayah & Ibu intai2 gak dari lubang tengok Abang..kelakar pulak rasanya bila tengok Ayah menghendap Abang..heheee...Ibu pun terintai2..Adik pulak Ayah ajak tinggal je kat rumah nenek..meraung jugak dia sebab tak dapat ikut Ibu..

Ni gambar Ayah curi2 ambil..Abang tak nampak..

Tengah mencari2.. Yang Ibu kesian masa Abang pegang tangan salah seorang mak budak2 kat situ & cakap "tolonglah cari Ibu Abang..tolonglah......." sambil nangis2..Ayah cakap kat Ibu, "keras hati sikit..nanti kita tak dapat ajar Abang.." huhuuu...Ibu tak boleh betul laa...rasa nak lari je peluk Abang masa tu..heheee...

Ye la, ni kan 1st day Abang ditinggalkan..tak pernah lagi Abang berpisah dengan Adik & Nenek..Tapi Ayah cakap sampai bila kita nak tunggu..nanti Abang tak dapat berdikari..

Emm...ikut siapa la Abang ni ye nak orang tunggu dia kat sekolah..heheee....















LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers