My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Tuesday, November 24, 2015

Kisah Gigi Abang Patah....

Bismillahirrahmanirrahim...

Kisahnya pada hari Ahad lepas..Abang masa tu Pakngah tengah suap nasik..tetiba Abang berlari masuk bilik Pakngah nak ambik ipad..Nak tengok youtube sambil makan nasi..Dah ambik ipad, berlari2 sambil mulut ternganga..Entah macam mana, gigi sebatang kara kat depan tu tersangkut langsir pintu Nenek..dalam keadaan yang teramat pantas, ada bunyi "tap" (saksi kejadian - Ayah)...

Tetiba Abang pegang mulut dia sambil cakap "gigi Abang..." Ayah tengok gigi tu dah terkeluar dengan umbi, tapi still melekat kat gusi..Mase tu darah dah keluar..Ayah panggil Ibu..Ibu cek tengok gigi depan Abang tu macam nak tercabut sangat dah..tapi bila Ibu tarik, melekat..Ibu takut Abang sakit..So Ayah cakap jom la gi Klinik Gigi...Biar doc yang buat..At least ada ubat bius ke ape ke untuk Abang..nanti kalau pandai2 buat sendiri, takut Abang sakit..So, terus rushing gi Mersing, Klinik Gigi Loges...

Lepas daftar, kebetulan memang tak ada orang (orang kan takut gi Klinik Gigi..hahahaa...), terus boleh masuk..Explain kat Doc yang gigi Abang dah terkeluar tapi still tersangkut..Doc cakap ape tah, tak faham...Abang mula2 muka cuak la pasal kena baring kat kerusi yang ada lampu suluh tu..heheee..Ibu pujuk Abang tak ada ape2..Padahal kalau Ibu pun cuak jugak tu..huhuuu...

Doc sapu ubat kat kapas then letak kat gigi Abang pastu, kepit gigi Abang dengan pengepit gigi tu terus "zassss.." bunyi Doc cabut gigi yang nak terkeluar tu..Dalam masa 1 saat je kot..laju betul tangan Doc tu, kira tak teragak2 laa...Tu la namenye Doc gigi kan..Kalau teragak2 nanti, sakit pulak patient..Tanya Doc gigi2 lain tu boleh tak cabut termasuk ada tunggul..Doc cakap gigi2 lain tu tunggu goyang2 dulu..yang tunggul tu, kena enjit bius, tapi takut Abang sakit Doc cakap..Dah tu nak buat camne?hhmmm...Abang Niel dudlu pun banyak tunggul gigi atas tapi tak tahu camne boleh hilang..heheheee...sekarang ni dah tumbuh gigi kapak 2 batang... :-)


 Ni sebelum gi Klinik Gigi..Abang nak minum air..dahaga..nak makan takut..Tu lidah Abang main2 kat gigi yang nak terkeluar tu...

Ni pic setelah gigi dicabut..Abang hebat..tak nangis pun...cuma Abang macam pelik kena gigit kain kapas tu..Ni singgah kedai sebelah klinik, beli tasbih Adik..heee...

Masih lagi rasa macam mimpi agknya...

 Ayah suruh nganga..nak tunjuk kat Tok...Tok cakap berani Abang cabut gigi dengan Doc..Beberapa hari lepas tu, gigi bawah pulak tercabut..salahnye, Adik main tolak2..Abang terlanggar pintu almari..Berdarah jugak..fortunately, Gigi keluar habis...Tapi kali ni Abang menangis..Maybe sebab Adik tolak kot..huhuuu..

Abang cakap.."Nape Doc tak bagi gigi baru kat Abang...?"..Hehee...Sabar sayang..nanti Abang akan tumbuh gigi baru..Bila dah tumbuh nanti kena jaga elok2 ye...










Monday, November 23, 2015

Majlis Ihtifal 2015 Pasti Kg Pianggu...

Bismillahirrahmanirrahim...

Akhirnya Abang berjaya menamatkan sesi persekolahan tahun 2015 dengan pelbagai dugaan & cabaran buat Abang terutamanya, Ibu, Ayah, Nenek, Tok, Pakngah, Tokcu & semua cikgu di Pasti..hehee...Alhamdulillah...

Ibu ambik cuti pada hari tersebut..Unfortunately, Ayah tak dapat cuti disebabkan oleh tuntutan kerja..takpe sayang..Ibu ada..Nenek & Adik pun join sekali...Ibu sangat2 excited sebenarnya nak join program sekolah Abang..Anak pertama kan...heheee...

Ajak Nenek datang awal sikit sebab takut parking penuh & kena jalan kaki..Ibu cakap kat Abang kita makan kat sekolah aje..Abang nak makan kat rumah Nenek...Tapi Ibu nak cepat..Kesian Abang..dapat makan sebungkus je nasi lemak daun pisang...hehee...Ada sesi pendaftaran Ibu Bapa/Penjaga & ambik nombor untuk cabutan bertuah.. (Ibu tak bertuah pun..huhuuu...)..

Comel je pentas ni...


Sebelum enjin panas...actually dah panas dah tadi masa sampai..nak naik one two three dia cakap...one two three tu tangga...sekolah Abang ni ada 2 tingkat....tangga kat luar...


 Abang memang tak suka ambik gambar..hehee...Abang lepak jap kat luar dengan Ibu, Nenek & Adik..lepas tu cikgu panggil, semua pelajar kena duduk dalam kelas sebab nanti nak buat persembahan & ambik hadiah...

 Cikgu buat pengumuman, pelajar2 boleh gi sarapan dengan Ibu/Bapa/Penjaga...Abang pun keluar tapi tak nak makan...Ibu share dengan Nenek...

Ingat nak bergambar ramai2 dengan jiran sekompleks perumahan tapi tak tahu nak suruh siapa ambik sebab semua nampak busy mengejar anak masing2..Hehee..yang tudung labuh kelabu ni Ibu kepada Sakinah, kawan Abang...Sakinah comel..heheee...Ibu pagi tu sebelum gi sekolah, intai dulu Sakinah pakai baju apa sebab Abang tak bagitahu pun waktu majlis pakai baju apa..heee...Sebab majlis hari Khamis..biasanya Khamis kena pakai baju sukan...


Kalau nak tahu, yang pegang tongkat inilah yang sambut kelahiran Ibu...Tok Jamilah...sebelah kiri tu anak istimewa Tok Jamilah...sama umur dengan Abah ni...

Si kecik ni sibuk nak join pelajar2 lain..dulu Ibu & Ayah hantar sekolah, menangis tak nak..hopefully tahun depan Adik ok dengan sekolah...Anak panah merah tu Abang...Cikgu suruh semua pelajar duduk dalam keadaan beratur tapi biasa la budak2..suka sangat la lebih2 lagi bila parent ada bersama...

Ok..bila majlis dah start, semua pelajar2 beratur semula..Abang pun join persembahan walaupun mulut tak buka...hehee...ok la, memang Ibu nak Abang join..semangat Ibu tengok Abang kat atas pentas walaupun Abang buat tak tahu je..heheee... Oh ye, sebelum persembahan, ada acara pemberian saguhati kepada Ibu/Bapa/Penjaga pelajar..time nama Ayah, Ibu suruh Adik ambik..semangat Adik gi ambik walaupun jag air je...Ibu tak sempat snap gambar sebab Adik berlari..kelakar rasanya..

Ni persembahan pertama Abang..dari kelas Abang..comel2 semuanya...baca doa rasanya..tengok kaki Abang tu..kepala teleng gitu...hahaa...satu lagi, nampak seketul budak kecik depan tu...teleng jugak...dia pun nak buat persembahan sama...huhuuu...

Yang ni ok sikit tapi Abang pandang Ibu..Nape kopiah Abang pakai gitu..hehee...

Ni masa persembahan ramai2 sekali dengan pelajar umur 6 tahun...macam biasa..budak kat depan tu inter frame..Ada sorang budak perempuan tu molek je join berdiri sama dengan pelaja2..comel aje..heee..yang ni rasanya bacaan doa & hadith...

Masa ni kena angkat tangan untuk ucap shahadah..tengok Abang blur tu...hehee...Mata pandang cikgu sebab cikgu bagi arahan masa ni..

Haa...yang ni baru Abang angkat tangan...semangat budak perempuan belakang Abng tu...heheee...Lepas dah habis baca doa & hadith, ada nyayian Pasti...Ada la gaya2...Ibu record video bagi Ayah tengok...Abang ada jugak buat gaya2...seronok Ibu tengok..hmmm...besar dah anak sulung Ayah & Ibu ni ye...

Ni dah abis persembahan...kena beratur & ikut giliran turun stage..

Laju Abang jalan..sampai terlanggar awek ni...malu2 Abang...

Ni masa tengah tunggu pelajar lain buat persembahan..anak panah merah tu Ana, anak Hairi...umur 6 tahun, peramah orangnya...

See...seketul budak kecik di depan itu? Molek je duduk situ time orang bagi ceramah..huhuuu....hai la anak....sabarrrr....

 Ni beratur untuk ambik hadiah bagi umur 5 tahun...Abang tak dapat apa2 hadiah lain selain yang ni..Tak apa sayang...Abang dah buat yang terbaik untuk Ayah & Ibu..nanti kita usaha lagi ye sayang....Eh...Abang tinggi sekali ye..heheee...

Suka tengok wajah2 budak2 ni dapat hadiah..ceria sangat tengok..walaupun hadiah tu sekadar bag, paper bag ada coklat & sumi, tapi masing2 suka sangat2...dulu Ibu masa kecik gitu jugak...suka sangat kalau dapat hadiah...Kopiah Abang dah terkedepan dah tu..."Mak" Abang yang betulkan..
Haa...baru comel sikit kopiah tu...
"Mak" Abang yang pakai baju kaler biru turqoise tu membelakangkan kamera...Masa Abang naik ke pentas, "Mak" la yang iring sebab Abang malu2 gitu...Baik sangat "Mak" Abang ni.. Dia la yang basuh berry Abang masa mula2 Abang sekolah kat sini..heheee...Ada anak perempuan satu umur dengan Abang tapi kelas lain..

Ni masa Abang naik ke pentas...Pakcik tu tunjuk kat Ibu suruh Abang pandang Ibu..Ibu nak ambik gambar...Abang geleng2 kepala macam tak nak ambik hadiah tu, malu2..sampai Ustaz tu pimpin Abang hantar ke Ibu..Abang macam biasa..nganga2 manje tu...heheee...

Tengok tu...ternganga sengih malu2..heheee...pastu lari kat Ibu hantar hadiah sambil geleng2 kepala...heheee..Abang...Abang....

Selesai la sudah Majlis Ihtifal kat sekolah Abang..makan tengahari disediakan..Ibu ambik untuk Nenek..tengok2 Adik hilang dari pandangan..Cari2 rupanya duduk dalam kelas main dengan kawan2..tak nak balik pulak tu..haishh..budak kecik ni la...

Ibu letak gambar Abang dengan kawan2 seumur ya...with cikgu2..

Teka mana Abang??...hehee...dah tahu dah sebab lain dari yang lain..kopiah tak ada..ni mesti tak tahu letak mana..Cikgu Aini tak sempat nak cari la tu.Sian Cikgu AIni..heheee...Cikgu Aini yang paling kiri comel2 tu...Abang sayang Cikgu Aini..sebab masa mula2 pendaftaran dulu, Cikgu Aini la banyak pujuk Abang...sampai la tolong basuh berry Abang...Ajar Abang...

Tapi gambar ni nampak Abang macam gagah n hensem gitu kannnn....hehee...Oh ya Sakinah yang duduk atas kerusi no4 dari kanan..Anak "Mak" Abang duduk atas kerusi jugak no2 dari kiri...Ayah cakap comel anak "Mak" Abang..ish Ayah ni pandai2 je nak rekemen kan Abang ye...hehee...

Kepada Cikgu2 Pasti Raudhatur Rahmah...Terima Kasih yang tidak terhingga dari kami Ibu & Ayah Amirul Aiman Bin Azran kerana sudi bersabar mendidik anak kami..Walaupun tak banyak mana yang Abang catch up, at least nampak perubahan tu...Tu yang penting...Terima kasih sekali lagi Cikgu2..especially Cikgu Aini yang comel...














Monday, November 9, 2015

Gi Work Dengan Ayah....

Bismillahirrahmanirrahim...

Weekend Ayah busy...so kita lepak je la kat rumah ladang...Abang & Adik macam bosan je..kesian pulak..Abang merengek minta hantar ke rumah Nenek..bukan nak main dengan Nenek pun..tapi nak main internet...tengok youtube..dah pandai dah sekarang..

Oleh kerana kesian tengok anak2 yang kebosanan, Ayah offer laaa.. "Ok..siapa nak ikut Ayah gi ofis..?" Semua berlari kat Ayah sambil cakap "nakkk....."...Ibu malas...baik Ibu kemas rumah...

Ayah cakap kalau nak ikut kena pakai topi koboi Ayah ni...pakai la si budak kecik ni...

Tak cabut pun...

Abang tak nak pakai topi...


Suke sangat dia main kolam kat depan ofis Ayah ni..sebab ada ikan..tu ambik pelampung mane tah nak campak dalam kolam tu...


Abang cakap ..."Adik jangan..kesian kat ikan tu..." sweet kan Abang..heheee...


Main air pulak...


Itulah cerita anak2 ikut Ayah ke ofis....tak lama sangat sebab Abang nak berri...heheee...









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers