My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Thursday, August 30, 2012

Cerita Raya - 3

Lepas Ayah n Nenek balik dari sembahyang raya, Ayah dapat panggilan pulak dari ladang bagitau yang pembaca khutbah (workers) pengsan masa tengah baca khutbah raya..kebizian pulak Ayah menyetelkan problem tu..tu adalah salah satu sebab tergendala agenda bergambar di hari raya..dengan Abang n Adik excited nak keluar rumah sebab tengok Ayah dah ensem..masa Ayah gi surau, hero2 ni tak perasan..

Gi beraya kat rumah sedara mara belah Nenek..dah la panas, Adik rimas..asyik meragam aje..dah biase ber ekon kat umah, jadi gitu la..haish...masa Ibu n Ayah keck2 dulu mana ada ekon2 ni tau sayang...Abang ok aje, tapi nak dengan Pakngah aje la..Ibu n Ayah semangat bawak hero2 gi beraya sebab nak kutip hasil duit raya (untuk anak2 la...)..hehe..oleh kerana Adik banyak meragam, keputusan yang dibuat setelah gi 2 buah rumah je, kitorang pun balik je la rumah..tunggu orang lak datang..camne ni, misi mencari duit raya belum selesai..huhu..

Amat hepi berkeadaan melenggeng macam ni..haha..tengok tu, dah kecik seluar Adik n Abang..nampak perut muncit tu..sian anak2 kesayangan Ayah n Ibu ni..nanti kita ajak Ayah beli yang baru ye..hehe..T____T


Actually dah dapat baju melayu kaler matching dengan Ayah, tapinye..bila nak sarung, tak muat bahagian kepala..badan dah ok..saiz kepala hero2 ni besar sikit..hehe..tapi tokey kedai tu cakap "nanti dah besar mesti pandai sebab kepala besar.." Alhamdulillah..semoga menjadi kenyataan kata2 itu..Aminnn...

Nenek pun join sama, tunggu kedatangan orang..sekali datang serentak tu la yang penatnye..tapi kalau kat Beserah lagi la ramai datang beraya...memang tak menang tangan dibuatnya...

Yang penting..kita bergembira di hari raya...Syukur..Alhamdulillah...


Amy Azran


Wednesday, August 29, 2012

Cerita Raya - 2

Pagi raya pertama tu semua orang tak sedar tidur..Ibu orang pertama bangun, dah nak dekat pukul 7..huhu..sepantas kilat semua orang bangun sembahyang Subuh..Actually Ibu dah bangun pukul 5 tu untuk buat susu Abang n Adik tapi baring semula dengan niat kejap aje..tapi sedar2 terlajak pulak...

Pas sembahyang, Ibu terus ke dapur panaskan rendang ayam, rendang daging n kuah kacang yang dimasak malam tadi..Sementara Adik masih tidur, leh la Ibu buat kije dengan jayanye..kalau Adik dah bangun, asyik nak berkepit dengan Ibu je kije die..hehe..pastu Ibu masak nasi carot (first time buat tau..)..siap ade buku resipi lagi..Alhamdulillah, menjadi jugak..Malam tu dah perap ayam rempah madu..pagi mintak tolong Ummi goreng..ingat nak buat masak merah ayam same..tapi tengok banyak dah rendang, nanti tak abis.. asyik perangat je..jemu pulak..

Ayah n Nenek gi surau dulu..Pakngah n Abah lambat sikit..so, tugas Ibu mandikan hero2 ni..Adik ok aje mandi pagi..Abang la sedikit meragam sebab die sejuk..Abang ni kalau mandi, pantang betul basahkan rambut die dulu..tak tau la nape..huhu..pas semua dah siap, Ibu biarkan hero2 main dengan Kakak n Niel..dapat la Ibu mandi..oh ye, hero2 pakai baju melayu tahun lepas ye..muat lagi tapi agak sendat..macam tak mampu beli baju baru aje..haha..

Bukan tak nak beli tapi pakai jap aje..sebab Abang n Adik cepat rimas kalau panas2 ni..

Susah sikit la nak amik gambar yang betul2 fokus hero2 ni..melasak aje kijenye..huhu..Ibu baru perasan baju melayu Abang koyak sikit kat bahagian leher..ishh...hehe..

Budak kecik ini pepagi lagi mintak dipakaikan kasut nye..tetiap ari gitu, bukan ari raya aje..

Tak sabar nak gi beraya..(actually tak sabar nak keluar dari rumah...)

Ensem betul anak2 kesayangan Ayah n Ibu ni..ikut siape? Ikut Ayah la...(ayat ade makna nih...)...hehe..Ibu pulak, cantik n comey..(tak nak mengalah tuh..hehe..)


Amy Azran



Tuesday, August 28, 2012

Cerita Raya - 1

Tahun ni turn raya di rumah Nenek..tapi..gambar family tak snap pun..kenape? bukan sebab takde baju raye, bukan sebab takde kuih raye..bukan sebab takde kamera..tapi penat mengejar hero2 n agak kelam kabut sikit..al-maklum la, hero semakin meningkat besar..huhu..syahdu tul takde gambar raye..huhu lagik..

Ayah sebelum raye semangat je cas bateri DSLR nye..tapi satu gambar pun tak amik..bukan saje di rumah Nenek, rumah Tok pun begitu juge..masing2 leka melayan hero2 termasuk la Poksu..tak ingat dah nak bergambar..lame tak jumpa kan..tapi camne pun, syukur Alhamdulillah, sambutan raya tetap meriah..Ayah pun cuti lame, seminggu..Raya pertama di Rompin..Raya ke-2 petang balik Beserah sampai Raya ke-7..seronok sangat..

Kita tengok gambar sebelum raya

Ini budak sangat rajin menolong mengemop lantai..berkilat kan?..jangan di ambil mop itu, jika di ambil, kejadian amuk akan berlaku..(hahaaa..skema ayat Ibu..)..ni petang sebelum raya..

Yang duk bertenggek 2 orang tu, Kakak n Niel..Nenek tengah berborak dengan Kakngah, anak Tehlah..Abang lak tengah cari jalan untuk keluar..haha..actually pintu pagar tak siap lagi..tu letak kerusi kat situ..kira macam pintu pagar sementara la..Kakngah tu datang sebab nak amik bunga api..Ibu pengedar bunga api ke?haishh takde la..Kaklong, kakak Kakngah tokey nye..Ibu tolong jual aje..ramai jugak yang beli termasuk staff ofis Ayah..terkejut Ayah bila staff die bagi duit n suruh bagi pada Ibu..Ayah cakap "macam bini ku gangster lak, jual mercun n bunga api.." hahaha..kelakar....

Ni malam raye..Pakngah semangat mencari papan nak sangkut pelita..bagi anak2 buah nye main bunga api..oh ye..hanya kanak2 berumur 4 tahun ke atas aje dibenarkan pegang bunga api..yang bawah umur hanya boleh memerhati ye.. 

Abang merenung jauh..sian die..hehe

Si kecik ini hanya mengintai di celah2 lubang tu..padahal kalau duk kat Abang pun ok, lagi nampak jelas..Adik..Adik..hehe...

Ayah lak mase ni ditugaskan untuk memantau budak2 main bunga api n tukang bakar mercun das..Tengok Abang n Adik excited aje, Ibu pun dukung la Abang n pass ke Pakngah untuk main bunga api kat luar..tapi Pkngah la pegang bunga api tu..Ibu dukung Adik..Adik ni terlebih berani, nak pegang api pulak..hehe..

Amat seronok malam raya..especially budak2..teringat mase kecik2 dulu.. :-)

Alhamdulillah...Syukur Ya Allah..


Amy Azran





Friday, August 17, 2012

Selamat Hari Raya

Sedar tak sedar, dah nak abis Ramadhan..sekejap je masa berlalu..dah nak raya dah..lame gak tak berupdate cite bulan pose..mood kemalasan ditambah dengan lemau lagi..hehe..tahun ni, Ayah nak pakai baju melayu tahun lepas aje..kate Ayah, bukan pakai sangat pun, nanti membazir tetiap tahun buat baju melayu, kalau kije government, selalu jugak la pakai..

Ayah just beli T-shirt n jean Levis..Siap amik cuti Ibu n Ayah semata2 nak shopping raye kat Kuantan..sudahnye, Ibu tak beli pun baju kurung kat Kuantan..beli kat butik kat sini aje..walaupun dah gi round 3 mall, tapi hampeh semuanye..tak berkenan langsung Ibu dengan design nye..ade yang Ibu suke, tapi saiz tak de pulak..last2 beli baju pyjama untuk Abang n Adik aje..hehe..

Baju melayu untuk Abang n Adik pun pakai tahun lepas punye..tahun ni Tok sponsor 3 pasang baju tshirt n seluar jean untuk cucu2 die..meriah tul Tok..hehe..Untuk Nenek, Ibu belikan baju kurung sutera crepe kat butik same dengan baju Ibu, cuma kaler je berbeza sikit..tetiap tahun kena sedondon dengan Nenek walaupun turn raya kat Kuantan..hehe..Ibu beli tudung Ariani kat Nenek 2 helai..Baju sehelai je..Walaupun mahal, tapi Ibu rase puas hati dapat beli untuk Nenek..

Untuk Tok, Ibu n Ayah tak berapa berani nak belikan tanpa Tok..sebab hanya kaler tertentu aje Tok suka..tapi kalu belikan pun, Tok tak kisah..cuma masa gi Ariani, tak ade tudung kaler yang Tok minat...Ibu memang pengguna tegar Ariani..rase selesa pakai..untuk baju, Tok tak suka sangat baju ready made ni..kalau beli kain pasang ok la.. 

Untuk kuih raya, semua Ibu beli..tak ade mase nak membuatnye..(malas sebenarnye..hehe)..kuih company bagi pun ade..yang bahagian Ayah, bagi kat Tok..nanti next entry Ibu tayang gambar2 kuih kite tahun ni..hehe..sedar2, banyak tul kuih n kerepek..hehe..

Veranda rumah n porch kereta tak siap 100% tapi ok la sikit..tempat main bunge api cucu2 Nenek..suka la nanti Abang n Adik dapat main kat luar umah..hehe..

Ok la..panjang dah bercerita..Syukur Alhamdulillah kepada Allah SWT di atas nikmat dan kesempatan yang dianugerahkan kepada kita sekeluarga..Sedih kerana Ramadhan telah meninggalkan kita..Semoga kedatangan Aidilfitri memberi sejuta kerahmatan kepada kita semua..Amin..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


Amy Azran



Saturday, August 11, 2012

Jom Kita Kemas..

Sebenarnya bab2 ngemas ni, kemalasan amatlah menebal..Lebih2 lagi bila dah kemas, berterabur semula..Anak2 kesayangan Ayah n Ibu ni begitu rajin "MENGEMAS"...hampir setiap mase mengemas..huhu..terutamanya dalam bilik..memang favourite..

Lokasi nye tempat yang same..

Ni sementara tunggu nak mandi pagi..kemain lagi ye...haishh...

Ni pulak kejadian di waktu malam...tengok..lokasi yang same kan..cume struktur barang2 agak lain setelah sesi "MENGEMAS" bermula...huhu...

Comeyy aje posing bile Ayah n Ibu snap gambar...tapi gambar blur sebab pergerakan Abang n Adik memang sepantas kilat..hehe...hai la anak2 kesayangan Ayah n Ibu ni...nanti dah besar rajin2 tolong Ayah n Ibu ngemas ye sayang...


Amy Azran





Friday, August 10, 2012

Frust Menonggeng...

Kenapa? Kecewa? Marah? Sedih? Tak dapat terima hakikat?..emmm takde kaitan pun dengan tajuk entry ni..hehe..nak cerita pasal anak besar kesayangan Ayah n Ibu ni...suka sangat tido camni..


Tengok tu...kemain lagi lena tidonye..Abang..Abang..haishh...nampak montel sikit Abang mase ni..hehe...ternganga tdo..tu tangan Nenek..Nenek tido gak mase ni...teman Abang la kirenye... :-)



Amy Azran


Thursday, August 9, 2012

Mainan Bajet Di Bulan Puasa

Dah lama tak berupdate blog kite ni..Ibu agak busy untuk closing account bulan July..lagipun mood kemalasan tu menebal..hehe..banyak hari tak masak..bukan tak nak masak tapi Ayah cakap tak yah susah2, rehat aje n beli kat Bazar Ramadhan..tapi style Ayah, kalau membeli, memang betul2 untuk makan puas..banyak tul..

Nenek selalu pening nak buang makanan yang berlebihan tu..Ibu cakap kat Ayah, "beli sikit2 je yang..bukan kite makan sangat pun..minum air je yang banyak..tengok dalam tv tu, orang tak cukup makan..kesian tengok..kite asyik buang makanan je yang.." n jawapan Ayah "nak buat camne..dah teringin nak makan, beli je la yanggg..." Ibu, "emmmm..."

Berbalik kepada tajuk entry ni, sekarang ni anak2 kesayangan Ayah n Ibu ni dah pandai main bersama2..tapi biasenye Abang la selalu nak main dengan Adik..Adik selalu buat hal sendiri..hehe..n Adik sekarang "agak" nakal sedikit..hehe...

Drawer ni memang kesukaan Abang n Adik..Adik memang takleh dipisahkan dengan tasbihnye..hehe...





Tengok tu..drawer mesti ade..ni sesi menabur kopi elken Ayah...Abang siap posing lagi..huhu...Adik tu tengah membilang "babababababa...."

Ayah cakap "Mainan bajet ni..bulan puasa..." hehe...ok gak la..kalau beli mainan, tak sempat sejam mainan tu...huhu...tahun ni bonus n increament tak tinggi la...frust..camne pun, tetap bersyukur kepada Allah SWT dan terima kasih kepada my company...



Amy Azran


 

 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers