My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Sunday, July 27, 2014

Salam Aidilfitri 2014

Dah nak raya baru update.. :-)

Tahun 2014 ni turn raya kat rumah Nenek..Tapi tahun ni Ayah tak beli pun baju melayu..Biasa la Ayah, 2 tahun sekali baru beli..Alasannya, bukan selalu pakai pun, kalau kerja government tiap2 Jumaat boleh pakai Ayah cakap..Untuk kedua2 hero, Ibu belikan baju melayu warna maroon..Baju tahun lepas dah agak kecik..

Actually, sejak dah "berumur" ni, persiapan raya untuk diri sendiri agak kurang..Tambahan pulak, tahun ni banyak benda yang berlaku di Malaysia dan juga peperangan di Palestin..Rasa sedih..

Ok, untuk hero2, memang kemestian la preparation untuk raya mesti ada..Masa cuti Nuzul Quran,balik Kuantan terus shoping..Orang pun memang dah ramai shoping raya masa ni..Nak keluar dari mall pun jam..Dah la parking atas sekali..

Mula2 semua join shoping, Ayah, Ibu, Abang & Adik..Tapi disebabkan tindakbalas di luar kawalan, makanya Ayah bawak semua hero2 kat tempat mainan kanak2 yang bayar RM5/sorang untuk 2 jam..Ibu ditugaskan untuk membeli pakaian hero2..Tu pun Ibu pakai tarik je..Sebab serabut la orang ramai..huhuu..

Untuk kasut, semua Al-Ikhsan tak ada design yang comel untuk kanak2 usia Abang & Adik..Gi butik Adidas, tak ada saiz pulak..Kalau beli, kena sama..If salah seorang tak ada saiz, memang tak beli..Bukannya apa, nanti Abang jeles..Adik main hentam je, tak kisah pun sama ke tak..hehee...

So kat Kuantan, beli baju hero2 kecik & hero besar..Beli juga kat Pakngah..Ibu usha baju2 kurung tapi semuanya tak berkenan..Napa ye design & corak tahun ni tak cantik?Tu la..suka sangat beli baju ready made..So Ibu decide pakai baju maroon Ibu yang memang asal nak buat baju raya tapi dah terpakai sekali masa kursus hari tu..& baju dinner family day pun boleh buat baju raya sebab pakai tak sampai sejam disebabkan Adik mengamuk masa tu..huhuu...

Tak apa, janji untuk anak2 dah ada..Untuk hero2, persiapan raya kali ni memakan belanja RM600 lebih..almost RM700..fuhhh..baru 2 orang hero..Kalau ada heroin rasanya..mmmm...maklumlah baju2 untuk heroin lagi banyak yang cantik2..geram rasa..

Alhamdulillah, syukur dengan rezeki yang Allah berikan..Masa Ibu kecik2 dulu tak ada lah nak belanja2 lebih2..Dapat baju baru sehelai dua beli kat pasar malam pun rasa suka sangat..Terima kasih Ya Allah kerana menganugerahkan kedua Ibu Bapa yang telah memberikan sepenuh jiwa raga untuk membesarkanku..

Untuk angpau raya, Ibu siap bawa gi opis untuk letak duit dalam sampul..Kat rumah nanti hero2 pulak sibuk nak menolong..Baik buat kat opis, time2 mengantuk tu..hehee...Kuih raya, macam biasa...semua tunjuk..Tak ada skill nak buat kuih (malas yang banyaknye...)..hehee...


Beli songkok murah je..RM8.90..hehee...


Abang try baju Melayu yang Ibu beli..Ready Made..Ngam2 dah..hensem dah anak Ayah & Ibu ni..


Yang ni sibuk dengan kasut lampu nye..Tak nak try baju melayu..Adik cakap baju patung..Adik..Oh Adik..
Nampak dinding tu..penuh dengan pensel..Ayah dah cat dah sebelum raya..Sampai demam2 mengecat..hehee..

Oh ye..beli kasut kat Bata je..Sebab tu je yang nampak comel..Satu kasut, satu sandal..Ok la tu..

Singgah Marry Brown sebab hero2 dah lapar..Pastu teringat pernah gi masa 2012 dengan hero2 & duduk atas buai..Ajak Ayah ambil gambar macam dulu..hehee..Jom kita tengok, banyak tak perubahan...


Ayah & Abang..Nampak Abang dah besar kan...Ayah?emmm...Maintain laa...heheee...Topi sama..kiranya 2 tahun dah la topi tu..


Ibu & Adik..Nampak beza?hehee...Nampak Adik masa kecik sopan sangat..hehee...Now..?? tu pun Ibu pegang kuat2..Adik nak melopat dah mase ni..huhuuu...Ibu nampak putih?Camera trick je tu..hehee..

Ok la...Gambar kita sekeluarga pulak..

Salam Aidilfitri 2014


Syukur Ya Allah kerana memberi kesempatan kepada kami untuk meyambut Ramadhan & Aidilfitri tahun ini..Semoga dipermudahkan segala urusan..Aaminn...













LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers