My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Thursday, February 18, 2016

Adik Dah Sekolah....

Bismillahirrahmanirrahim...

Dah lama sangat Ibu tak update kisah family kecil kita ni...Awal2 tahun memang super duper busy teramat..Closing account..penyelarasan..kursus..pendek kata, tak sempat nak berehat...Kali ni boleh sikit mencari masa nak update blog..Kita ke kisah Adik mula sekolah dulu...

Tahun lepas (2015), pada awalnya memang daftar Adik sekali dengan Abang..Tapi sebab Abang tak stabil lagi masa tu, so concentrate to Abang dulu lah..Adik terselamat la kiranya..hehee..Tetapi tahun 2016 ni, Adik wajib sekolah..Sekolah sama kat tempat Abang jugak..Senang nak monitor..

Sudah seperti yang dijangka, permulaan sekolah memang macam Abang dulu jugak..Abang dah boleh dipuji..dah pandai menyesuaikan diri & pandai nak jaga Adik..Ibu tak ambik cuti 1st day sekolah, Ibu minta kebenaran masuk lewat ke ofis..Sebab biasanya 2 minggu pertama masih lagi sesi suai kenal, balik awal dalam pukul 11.30 camtu...

Macam tahun lepas kan..baju yang sama..hehee...jimat...

Adik sarapan roti bakar Tok..Tok macam biasa, awal tahun export dari Beserah..tolong menstabilkan cucu2 awal persekolahan...heee...Abang tak nak makan...Masa ni Ibu expect Adik mesti ok ni kat sekolah..Sebab senang je nak siapkan dia..Tak banyak kerenah...

Sebelum memulakan kelas, kena beratur..masa ni campur je..Abang pun join kat Adik..Adik tu pandang2 belakang tengok Ibu..takut Ibu tak ada..heheee....


Tukar beratur kat belakang..to make sure Ibu betul2 ada...yang tak pakai tudung tu anak Ustaz Awang..kecik lagi..saja Mak dia nak ajar gi sekolah..rumah dekat, jalan kaki je...


Abang suruh Adik tadah tangan baca doa...Adik buat tak tahu aje...

Ni pic Acu Baie hantar, dia ambik kat FB Cikgu Zira...heheee...kelihatan Ibu menerangkan sesuatu pada Abang & Adik...


 Pas beratur berdiri, Cikgu suruh duduk...


Masa ni tengah tunggu makanan..kena duduk beratur camni..Mana Adik???..hhmmmm...atas pangku Ibu..menangis masa ni sebab Ibu curi2 keluar...


 Ibu tengok Adik macam ok time ni...So perlahan2 Ibu duduk kat pintu...


Tak nak pensil sendiri..nak pensil cikgu...alahai....


Adik terperasan yang Ibu nak meloloskan diri..heheee...

Masa Adik tengah ralit, Ibu slow2 gi keluar menyorok...Pastu Ibu dengar suara Adik menangis...Yang lawaknya, Abang masa Adik menangis, siap keluar cari Ibu...Suruh Ibu masuk pujuk Adik...Ibu tunjuk isyarat jari telunjuk kat mulut...hehee..

Ada sorang penjaga tu, siap suruh Ibu masuk..Dia cakap, "anak awak nangis teruk ni...nanti budak lain nangis jugak.."..hhmmm...makcik..makcik...Cikgu pun sebenarnya suruh penjaga balik lepas hantar..Cikgu2 yang setelkan kalau budak2 nangis...sebab budak2 ni kalau ada ibu bapa penjaga, manja sikit...tapi sebab 1st day school, Ibu memang nak tengok cara Adik..sebab tu Ibu tunggu..Esok tak la... (rupa2 nya esok Nenek gi tunggu dalam kelas..siap bawak bekal bagai..aduiii.....) 

 Panglima yang tertewas...heheee....


Masa ni dah nak balik..Ibu suruh Adik ambik sendiri bag...

Adik cari Abang..Mana Abang ye....

Haa.. tu dia Abang tengah melompat kegembiraan..ye laa...tahun ni dah senior kan..tahun lepas macam Adik jugak..heheee...



Ok la..end of 1st day Adik sekolah...Semoga anak2 kesayangan Ayah & Ibu ni rajin2 belajar...dengar cakap cikgu tu ye sayang2....



Amy Azran


 





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers