My Lovely Family

Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we’re gone

Wednesday, May 31, 2017

My Special BFF.....

Bismillahirrahmanirrahim...



Dah lama Ibu tak update blog...nak kata busy sangat tidak la jugak...tapi banyak juga urusan yang perlu dibuat :-).. Untuk pembukaan semula blog ni, Ibu nak cerita perkembangan anak istimewa Ibu ni..

Sebenarnya since 4 tahun, kelakuan Adik agak lain dari orang lain..nak kata dia tak pandai bercakap, petah..amat petah..cuma dari segi cara bercakap tu lain..soalan yang di tanya pun lain dari yang lain..kadang2 tak terfikir pun..lepas tu berulang2..Adik juga agak aktif..Juga suka pandang senget gitu.. Adik juga minat pada vacum..5 biji vacum kat rumah rosak sebab Adik suka bukak, pastu tak ingat letak mana komponen tu..Adik juga suka pada tasbih...tapi Adik tak rosakkan barang2 lain..mengamuk (tantrum) tu memang ada...

Poksu pun macam rasa lain..sebab sepupu Moksu ada yang Autism tapi kelakuan agak ganjil lagi daripada Adik..Tumbesaran Adik normal je..Sepupu Moksu agak agresif & suka menyendiri..Acu Baie pun rasa Adik macam lain...Ibu pun kadang2 naik antu jugak bila Adik suka tanya soalan yang sama, cakap benda yang sama berulang2..kalau dari rumah Nenek ke rumah Tok tu, kadang2 Ibu naik tension pulak & marah Adik...huhuu...tapi bila dah tahu anak Ibu ni istimewa, insaf dah..Maafkan Ibu ye sayang...

Ok. mula2...Poksu try test deria rasa Adik dengan geletek kat tapak kaki (sebab orang cakap budak Autism ni ada yang tak ada deria rasa : contoh - geli)..Adik memang geli kalau orang geletek dia, terutama kat leher..Ibu pun google la pasal Autism ni..ada juga ciri2 Autism ada pada Adik..jadinya, Ayah & Ibu buat keputusan untuk rujuk Adik kepada pakar..So kitorang pilih MSC UIA (Medical Specialist Centre UIA) kat IM Kuantan. Ni pun melalui research sebab Cu kepada Moksu (Ibu kepada sepupu Moksu yang Autism tu) doktor di UIA. So dia rekemen Doc Nora (Phsyciatrist)..1st appointment adalah pada Mac 2016..tu pun setelah puas booking sebab Doc Nora ni busy sgt2...Tapi dia antara yang di rekemen la sebab Doc senior kot...

1st appointment, Adik macam biasa la..bila masuk je bilik Doc Nora dia jadi aktif..agaknya kaler merah kat bilik Doc Nora tu..pastu Adik ambil mainan ABC yang kayu tu & leraikan..Adik jadi macam "jakun" pulak..padahal kat rumah macam2 ada..Bila Doc panggil, Adik tak layan..bila banyak kali Doc panggil Adik tak layan, Doc pun temubual la Ibu & Ayah, tanya history family...

Doc tanya Adik ni lahir secara normal tak, cukup bulan tak, ada sejarah keluarga macam ni tak...& macam2 lagi la..Actually kelahiran Adik normal tapi masa kandungan Ibu 7-8 bulan, ada sedikit bleeding & perut Ibu ada contraction macam nak bersalin tapi Ibu tak rasa sakit..so Ibu dimasukkan ke wad HTAA seminggu..& kena cucuk matangkan paru2 baby 2 kali..sakit tau..tapi setelah seminggu tak jugak keluar..Pakar Doc Nurul cakap Ibu boleh discharge tapi kena hati2 sebab anytime boleh bersalin. tu je history kelahiran Adik.. Doc Nora cakap  maybe tu pun antara faktor Adik ni macam ni..

Doc Nora cakap kita tak boleh diagnos segera seseorang budak tu..tapi dari segi 1st impression, Doc Nora diagnos Adik ada ADHD & Overlapping Autism..Masa Doc cakap gitu rasa sedih sangat sebab selama ni Ibu selalu marah2 Adik. Tapi Doc Nora cakap Adik ni tak agresif sangat & masih boleh dikawal lagi..cuma tumpuan tu tak ada..maybe kena makan ubat..Bila Doc cakap makan ubat tu, Ibu tak berapa rasa sedap ati sebab pernah baca pasal Zarina Zainuddin (pelakon) yang anak kembar dia tu Autism Severe, rasa sendiri makan ubat..memang kesian..

So bermula la appointment Adik dengan OT (Occupational Therapist), Audiologist, Speech, Opthalmologist..Adik tak rabun..tapi pandangan senget tu adalah salah satu ciri Autism yang overlap dengan ADHD dia..Perjalanan masih jauh bak kata Bos Ayah (Tn Nik) sebab Tn Nik pun ada sorang anak Autism & Hyper..Tn Nik yang banyak bagi tunjuk ajar tentang anak istimewa ni..

Sekarang dah tahun ke2 Adik dengan UIA..Doc Nora cakap perkembangan Adik semakin positif..tak nampak sangat la hyper tapi ciri2 Autism tu ada..aktif tu ada tapi bukan yang tahap mencederakan diri sendiri & orang lain..Cuma Adik ni, jangan buat dia rasa sakit hati..& kena terangkan pada dia apa yang baik, apa yang buruk secara slow & tenang..jangan paksa dia..bab fokus tu belum lagi improve..masih lagi tak fokus & taknak fokus...

Adik di sekolah, menceriakan cikgu2 dia..semua cikgu ada panggilan dari Adik..Cikgu Putih, Cikgu Baik...macam2..Cikgu cakap kalau Adik tak datang, sunyi...Adik tak memanjat, tak berlari keluar..tapi Adik tak fokus pada apa yang Cikgu ajar..kalau bab mewarna Adik suka.. bab menghafal, Adik laju..tapi kalau tunjuk huruf, Adik buat tak tahu...pegang pensil, cantik..tapi ikut mood dia la...kalau dia nak buat, dia buat...tu yang Ibu kena buat pada Adik, bagi fokus dia tu..Ibu rasa Ibu memang perlu berhenti kerja..sebab Ibu rasa sikit je masa sehari yang Ibu boleh tumpu pada Adik..Sabtu pun Ibu kerja half day..tak boleh harapkan Doc 100%, tak boleh harapkan sekolah 100%..

Kadang2 penat balik kerja, letih melayan Adik tantrum...tanya banyak soalan (kalau tak jawab Adik akan pegang muka) buat Ibu tension.. tapi Ibu muhasabah diri sebab Adik istimewa..Ibu bersyukur sebab at least Adik boleh bercakap, panggil "Ibu"..aktif, boleh berjalan, makan sendiri..ada yang lain tu, bercakap pun tak jelas, tak aktif...macam Adik, sikit je sebenarnya..Doc pun cakap macam tu...sabar tu perlu...Orang lain kurang bernasib baik daripada kita...

Orang luar maybe ada yang tak faham..tapi tak apa..Ibu tetap sayang & bersyukur sangat2 kerana mempunyai Adik..juga Abang..kadang2 Abang tak faham juga Adik..tapi sekarang nampaknya Abang semakin faham walaupun Abang baru 7 tahun..Sesungguhnya semua anak2 Ibu adalah istimewa di hati Ibu...



Comel kan...Adik..u always be baby Ibu...Kalau cium Adik, mesti bau wangi walaupun Adik tak mandi lagi..bukan bau bedak atau bau perfume..tapi tu bau Adik..istimewanya Adik tau....Ibu sayang sangat2 kat Adik...muahhhh...Ayah & Abang pun sayang Adik sangat2...




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Precious Moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers